Høyeste sykefravær på 15 år innen IKT

Psykiske lidelser bidrar til et stadig høyere sykefravær. Flere utviklere har tidligere fortalt om stresset ved jobben, og fraværet er nå det høyeste på 15 år.

Det er 15 år siden sykefraværet blant folk som jobber med IKT har vært like høyt. Dermed følger det den negative utviklingen i samfunnet forøvrig. 📸: Tim Gouw / Pexels
Det er 15 år siden sykefraværet blant folk som jobber med IKT har vært like høyt. Dermed følger det den negative utviklingen i samfunnet forøvrig. 📸: Tim Gouw / Pexels Vis mer

Det sesongjusterte sykefraværet var på 7,1 prosent i andre kvartal. Ujustert var det 6,8 prosent. Det har ikke vært høyere siden svineinfluensaen i 2009, viser nye tall fra SSB.

Bakgrunnstallene peker også i retning av at trenden er den samme blant utviklere.

For yrkesgruppen «IKT-tjenester» er det legemeldte fraværet for andre kvartal 3,1 prosent, uten å være sesongjustert. I tillegg kommer egenmeldt fravær, som ikke er oppgitt på så finjustert nivå som dette.

Høyeste siden 2009

Det nærmeste vi kommer å finne et samlet tall over sykefraværet for utviklere og andre IT-ansatte, er ved å se på kategorien «informasjon og kommunikasjon».

Den er hakket mindre finsortert, og inneholder også ansatte innenfor andre fagområder som tv, forlag og telekom. Samtidig inkluderer det også utviklere fra andre områder.

I denne kategorien var det samlede sykefraværet 4,1 prosent. Dette er også høyeste nivå siden 2009.

Liten endring i legemeldt fravær

For folk som jobber innen informasjon og kommunikasjon, er det ikke det legemeldte fraværet som øker, sammenlignet med 2009.

Samtidig var det en nedgang i legemeldt fravær etter 2009, som har snudd de siste årene, slik at det igjen øker.

Det egenmeldte sykefraværet har derimot endret seg. Med unntak av andre kvartal 2022, har ikke dette vært høyere på denne siden av årtusenskiftet, ifølge SSBs tall.

Dissee trendene går igjen blant andre yrkesgrupper, og gjør at flere nå slår alarm.

Psykiske plager øker mest

Nav-sjef Hans Christian Holte sier at alle steiner nå må snus for å finne ut hvordan flere kan hjelpes med å stå i jobb.

– Sykefraværet fortsetter å øke fra et allerede høyt nivå, og det er alvorlig. Det er fremdeles sykefravær med psykiske plager som øker mest, og det gir store utslag i statistikken fordi disse fraværene ofte er langvarige, sier han.

Holte mener tallene for psykiske plager er oppsiktsvekkende, og alvorlige.

Det er ingen hemmelighet at dette også er et problem som rammer mange utviklere. Flere har fortalt kode24 om deres forhold til psykisk helse, mens andre har fortalt om hvordan de har gått på en smell.

Stack Overflows store undersøkelse blant utviklere viste i år at mange utviklere virkelig ikke trives på jobb.

Mulige forklaringer spenner fra stress og teknisk gjeld til dårlig arbeidsmarked. På Reddit delte flere sine opplevelser av hva som var årsaken.

– Dumme markedsføringsfolk som lover kundene gull og grønne skoger, med et produkt med paradoksale krav de selv ikke skjønner omfanget av. Alt gjort i en kodebase skrevet da dinosaurer gikk på jorda, fra folk som ikke kan ha hatt én fornuftig tanke hele deres liv, skriver en bruker der.

Stemmer med våre tall

I fjor viste kode24 sin lønns- og trivselsundersøkelse at hver tredje norske utvikler kan slite med søvn på grunn av jobb. Mer enn halvparten svarte at de synes det kan være vanskelig å ikke tenke på jobb på fritida.

Begge deler kan være skadelig over lengre tid, og er også bakgrunnen for at flere land har innført regler for når en sjef kan ta kontakt med sine ansatte.

Tallene fra undersøkelsen viste også at det for mange allerede hadde gått for langt:

Mer enn hver tredje norske utvikler oppgir at de har opplevd å bli utbrent.

– Må ned

Budskapet fra arbeidsminister Tonje Brenna i dag er at fraværet skal ned igjen. Hun mener norske arbeidstakere har for høyt sykefravær, og at det verken er bra for den enkelte eller for samfunnet.

– Sykefraværet må ned. Vi trenger folk i jobb. Det gir mestring og fellesskap, sier hun til NTB.

Mandag starter forhandlingene om en ny avtale for inkluderende arbeidsliv (IA-avtale). Avtalen har som mål å få ned sykefraværet.

– IA-avtalen er vårt viktigste felles virkemiddel for å nå målet. Nå skal vi forhandle ny avtale med partene i arbeidslivet. Vi oppfatter at også partene i arbeidslivet ønsker å få ned fraværet, og at de forstår behovet for tydeligere virkemidler, sier Brenna.

Vil ha lengre egenmeldinger

Arbeidsgivere og arbeidstakere skal også være involvert i prossessen med å lage en ny IA-avtale. Der har LO nå spilt inn det de mener kan senke det legemeldte fraværet igjen.

De foreslår å tillate ansatte å bruke flere egenmeldingsdager på rad. I dag er det en grense på tre dager, før du er nødt til å skaffe en legeerklæring.

– Hvis du har muligheten til å kjenne etter selv når du er klar til å gå på jobb igjen, vil folk også gjøre det, sier LO-sjef Peggy Hessen Følsvik til NRK.

Hun viser til at det tidligere var inntil åtte egenmeldingsdager i strekk, totalt 24 dager i året.

Leder for arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne Kari Bratten, syns forslaget til LO er veldig dårlig.

– Jeg syns det er veldig unorsk å skulle lovfeste ordninger som fungerer veldig godt i tillitsbasert dialog, sier hun til kanalen.