De beste AI-editorene 2025 – disse bruker norske utviklere

Cursor, Windsurf eller Zed? Eller kanskje noe mer klassisk, med Copilot? Vi spurte leserne.

Vi må fortsatt kode selv, men AI-assistentene og "AI-editorene" blir stadig mer hjelpsomme. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Vi må fortsatt kode selv, men AI-assistentene og "AI-editorene" blir stadig mer hjelpsomme. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Noen utviklere skyr AI-verktøy for koding som pesten, mens stadig flere omfavner dem. Noen mener til og med at utviklere som ikke behersker disse nye verktøyene godt – de vil miste jobben sin til AI.

Utviklingen innen AI-kodeverktøy og AI-assistenter går imidlertid innmari raskt – og du rekker knapt å blunke før det har kommet noe nytt og enda bedre.

Så hva bør du egentlig velge nå?

Vi spurte leserne våre, via kode24-klubben, om hvilke AI-editorer de kommer til å bruke i 2025.

Og med "AI-editor" mener vi en kodeeditor der en AI-kodeassistent er innebygget, som for eksempel Cursor, eller der det lett kan integreres via plugins – som VS Code eller IntelliJ med for eksempel GitHub Copilot.

Her er noen av svarene vi fikk:

#0: AI? Fysjom for noe greier!

Ikke alle leserne virket like fornøyde med spørsmålet, og var raskt ute med å avkrefte at de bruker AI-verktøy.

– Aktiverte Copilot i VS Code nå som det ble gratis. Fysjom for noe greier! Holdt ut én dag før det var deaktivert, sier Vegar V.

– Prøver å lage kode som er sikker og virker, så holder meg unna LLM-er, sier Nicolas.

«Prøver å lage kode som er sikker og virker, så holder meg unna LLM-er.»

Andre er enda mer avvisende til AI-verktøy, og mener det er en del av et mer omfattende problem der ingen lenger skjønner hvordan datamaskiner virker, og at vi risikerer å ende opp som digitale analfabeter alle sammen.

– Det er der problemet ligger med at kodere til slutt blir så fokusert på å bare levere og pushe at de driter i alt, for det kan jo AI løse, sier Vegar N.

– Så nei, ingen Copilot eller noe annet. Bare en editor med syntax highlighting, og om jeg driter meg ut så driter jeg meg i det minste ut på grunnlag av mine egne meritter og min egen kunnskap.

#1: GitHub Copilot i ulike editorer

GitHub Copilot var blant de første AI-assistentene som kunne integreres i editorer som VS Code, og den er antagelig fortsatt en av de aller mest brukte AI-assistentene.

– Jeg bruker Visual Studio med Copilot. VS Code til enkle ting med Copilot, skriver Rune.

Copilot finnes som plugins til en rekke ulike editorer: VS Code, Visual Studio, Xcode, JetBrains-editorene, Neovim og Azure Data Studio.

Copilot er nå tilgjengelig også for XCode. 📸: GitHub
Copilot er nå tilgjengelig også for XCode. 📸: GitHub Vis mer

Med Copilot får du blant annet:

  • Kodefullføring i IDE-et
  • Generering av kode ut fra kommentarer
  • Chat med Copilot for å få hjelp med koden
  • Hjelp med kommandoer på kommandolinjen

💸 Pris: Gratis (begrenset versjon). 10 dollar (114 kroner) i måneden for Pro-versjon
💾 Last ned her

#2: Cursor med Composer

Mens GitHub Copilot er en plugin, tar Cursor AI-editorer et steg videre. Cursor er nemlig en fork av VS Code der AI-assistenten er tett integrert i hele editoren. Dermed kan AI-en gjøre mye mer enn det en plugin kan gjøre.

– Cursor med Composer er helt strålende! skriver Sigurd i kode24-klubben.

Composer-funksjonen i Cursor kan installere ting for deg, opprette filer og redigere kode på tvers av flere filer.
Composer-funksjonen i Cursor kan installere ting for deg, opprette filer og redigere kode på tvers av flere filer. Vis mer

Med Cursor får du blant annet:

  • En editor som er lett å bruke om du er vant til VS Code
  • Kodefullføring på tvers av flere linjer
  • En veldig bra chat
  • Spesiell Composer-chat, som er en agent-modus som lar AI-en opprette filer, kjøre kommandoer, redigere på tvers av mange filer, og så videre
  • AI som kan referere til offisiell dokumentasjon for å gi deg bedre svar

💸 Pris: Gratis (begrenset versjon), 20 dollar ( 228 kroner) i måneden for Pro-utgave.
💾 Last ned her

#3: Codeium Windsurf

Også Codeiums nye Windsurf-editor brukes av medlemmer i kode24-klubben.

Enkelte mener Windsurf skal være enda bedre enn Cursor. I en artikkel på kode24 tidligere i år kunne Arif Shafique fortelle at Windsurf hadde gjort at han etter mange år i ulike salgs- og lederroller endelig hadde blitt glad i å kode igjen:

I write-modus kan Windsurf opprette og rediger filer for deg.
I write-modus kan Windsurf opprette og rediger filer for deg. Vis mer

– Jeg har brukt Windsurf i seks uker nå, og det har blitt mitt mest brukte arbeidsverktøy etter Outlook, sa Shafique.

Windsurf er i likhet med Cursor basert på en fork av VS Code. Du får blant annet:

  • En editor som er lett å bruke om du er vant til VS Code
  • Cascade, en AI-chat som skal huske tidligere diskusjoner og forstå hva du har gjort tidligere. Kan fungere i chat- eller write-mode, der sistnevnte lar AI-en kjøre verktøy, opprette eller redigere filer, og så videre. Litt som Composer i Cursor

💸 Pris: Gratis med enkelte begrensninger. 10 dollar (114 kroner) i måneden for versjon med bedre tilgang til avanserte AI-modeller
💾 Last ned her

#4: Zed

Ingen av kode24-leserne nevnte Zed – men editoren er likevel verdt å nevne, ettersom den har en masse AI-funksjonalitet tett integrert i editoren.

Zed er laget av samme person som lagde Atom-editoren og Electron-rammeverket, og er skrevet fra bunnen av i Rust. Dermed er den lynrask!

Zed Assistant-vinduet til høyre har en del muligheter du ikke har i "vanlig" ChatGPT eller Copilot Chat.
Zed Assistant-vinduet til høyre har en del muligheter du ikke har i "vanlig" ChatGPT eller Copilot Chat. Vis mer

I likhet med andre editorer har også Zed fullføring av kode etter hvert som du skriver. Dette støttes både via språkservere (LSP-er) eller via eksterne API-er som Github Copilot eller Supermaven. Github Copilot er skrudd på som standard, mens Supermaven kan aktiveres manuelt.

Den innebygde AI-chatten kalles Assistant, og lar deg gå tilbake og redigere i svarene AI-en gir, og så vil dette bli sendt tilbake til AI-en og brukt som kontekst.

Foreløpig virker ikke AI-chatten like avansert om den du får i for eksempel Cursor eller Windsurf. Blant annet kan den ikke, såvidt vi vet, opprette filer og kjøre verktøy (for eksempel installere avhengigheter) slik de beste AI-editorene kan.

💸 Pris: Gratis
💾 Last ned her

#5: JetBrains-editorer med AI

Joachim i kode24-klubben mener JetBrains editorer bør stå høyt på lista.

– De har best diff og merge, som er en god nok grunn til å velge dem. Dessuten har JetBrains en veldig bra terminal og velge mange gode integrasjoner, skryter Joachim.

Blant JetBrains-editorene finner vi blant annet IntelliJ, Rider, WebStorm og mange andre.

Spørsmålet i kode24-klubben var imidlertid "hvilke AI-editorer bruker du", men det virker ikke som alle er like opptatt av AI-funksjonaliteten.

– De har selvsagt noe AI-greier, men det kan jeg ikke nok om siden jeg bruker det sjeldent, sier Joachim.

Du kan be JetBrains AI om for eksempel å genere kode, skrive enhetstester, eller konvertere kode fra ett språk til et annet. 📸: JetBrains
Du kan be JetBrains AI om for eksempel å genere kode, skrive enhetstester, eller konvertere kode fra ett språk til et annet. 📸: JetBrains Vis mer

– Jeg bruker utelukkende IntellliJ. Den har noe AI-greier, men det er ikke drivkraften, sier Martin.

Kort fortalt: JetBrains-editorene har det som kalles "AI Assistant", som du kan aktivere. Da får du blant annet:

  • AI-chat
  • AI-drevet kodefullføring
  • Mulighet for å få forklart kode, generert kode fra kommentarer, AI-basert generering av tester, og så videre

💸 Pris: I tillegg til selve editoren, som koster fra 0 til noen hundre dollar i året, koster JetBrains AI Assistant 8,33 euro i måneden (98 kroner)

💾 Last ned her

PS: Du kan også bruke andre AI-assistenter med JetBrains-editorene – for eksempel er GitHub Copilot et populært valg.

#6: Neovim og Codeium eller Copilot

Det siste alternativet vi skal ta med, er Neovim. I utgangspunktet ikke det vi tenkte på da vi spurte i kode24-klubben om AI-editorer – men NeoVim er et populært valg blant utviklere som foretrekker å gjøre mest mulig fra terminalen. Brukerterskelen er nok litt høyere enn for mange av de andre alternativene vi har nevnt.

– Bruker Neovim med Copilot-plugin, funker strålende! sier Maximilian.

For de som ikke kjenner så godt til Neovim, så er det en terminalbasert editor som er svært rask og som har veldig gode mulighet for å kunne tilpasses på alle mulige måter – blant annet gjennom plugins. Editoren har innebygget støtte for LSP (Language Server Protocol), slik at du får syntaksutheving, kodefullføring, og alt det andre vi er vant til å ha i moderne kodeeditorer.

Neovim er en lynrask editor som kan tilpasses på alle mulige måter. 📸: Neovim
Neovim er en lynrask editor som kan tilpasses på alle mulige måter. 📸: Neovim Vis mer
«Bruker Neovim med Copilot-plugin, funker strålende!»

Det finnes mange forskjellige AI-assistenter som kan installeres og brukes som plugins i Neovim. Codeium og GitHub Copilot er kanskje de to mest aktuelle.

💸 Pris: Neovim er gratis, og Codeium og Copilot kan også brukes i en gratis versjon. 10 dollar i måneden for versjoner med færre begrensninger.
💾 Last ned Neovim her

💬 Har du tips om hvilken AI-editor – eller kombinasjon av "vanlig editor" og AI-utvidelse – leserne bør prøve ut? Fortell om det i kommentarfeltet!