Unge sover for lite, og mobilen har skylda

Spesielt unge jenter skal ligge med mobilen til langt på natt, men likevel stå opp grytidlig for å stelle seg før skolen.

– Jentene er verst. Jeg har snakket med flere unge som står opp veldig tidlig, gjerne allerede i 5-tiden, for å stelle seg og gjøre seg klare for skolen. Og da har de gjerne skrollet på Tiktok og Snapchat til langt på natt kvelden i forveien. 📸: Shutterstock / NTB
– Jentene er verst. Jeg har snakket med flere unge som står opp veldig tidlig, gjerne allerede i 5-tiden, for å stelle seg og gjøre seg klare for skolen. Og da har de gjerne skrollet på Tiktok og Snapchat til langt på natt kvelden i forveien. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

Ungdom mellom 14 og 17 år bør sove åtte til ti timer i døgnet, ifølge søvnrådene. Men en fersk undersøkelse viser at mange sover langt mindre.

– Nesten fire av ti unge oppgir at de sover seks timer eller mindre hver natt, og bare tre av ti oppnår den anbefalte søvnmengden på åtte til ti timer. Det er urovekkende tall, sier Magnus Ingebretsen til Stavanger Aftenblad.

Han er doktorgradsstudent i psykologi ved UiT Norges arktiske universitet, og viser til tallene i den nyeste Ungdata-undersøkelsen.

"Jentene er verst"

I undersøkelsen kommer det blant annet fram at 12 prosent sov ni timer eller mer, at gutter i ungdomsskolealder sover mer enn jenter, og at ungdom generelt sover mindre etter at de starter på videregående.

Rundt seks av ti hadde problemer med å sovne én eller flere ganger den siste uka før undersøkelsen, og omtrent like mange oppga at de var så søvnige at det gikk ut over skole eller fritid.

– Vi ser at søvnproblemer øker i befolkningen, og at særlig mange unge sover for lite, sier Ingebretsen.

– Jentene er verst. Jeg har snakket med flere unge som står opp veldig tidlig, gjerne allerede i 5-tiden, for å stelle seg og gjøre seg klare for skolen. Og da har de gjerne skrollet på Tiktok og Snapchat til langt på natt kvelden i forveien, fortsetter han.

Skjermen har skylda

Ingebretsen påpeker at 62 prosent av de unge oppgir skjermbruk som en stor bidragsyter til at de sover for lite. Barn og unge sover også mindre nå enn for noen tiår siden, og en hel time kortere enn for 100 år siden.

– Mange lar mobilen være på om natten, uten å slå på «ikke forstyrr». De begrunner det med frykten for å gå glipp av noe, sier han, og mener at ungdom og unge voksne må prioritere tiden sin annerledes.

Forskeren peker på at det er en betydelig sammenheng mellom livskvalitet og søvnmengde, og viser til en studie fra Universitetet i Agder (UiA) som slår fast at ungdom som sover nok, er også mer fornøyde med livet.