– Responsen var overveldende!
Det sier Maria Molvær Nesseth, avdelingsleder og seniorrådgiver i rekrutteringsselskapet Cruit, etter at hun har hørt seg rundt om sjekking på LinkedIn.
– Jeg er overrasket over både hvor vanlig det er, og hvor langt folk strekker seg for å gjøre ting som ikke bør gjøres i en profesjonell kontekst, sier hun.
I ytterste konsekvens frykter hun at det vil kunne føre til at flere kvinner vil kvie seg for en jobb innen tech-bransjen.
Både Nesseths undersøkelser, internasjonale rapporter og historier fra kvinner kode24 har snakket med tyder nemlig på at problemet er høyst reelt.
Blir «bombardert»
En av de unge, kvinnelige utviklerne som har opplevd denne formen for sjekking har også sagt seg villig til å fortelle kode24 anonymt om sine erfaringer. Vi er kjent med hennes identitet, men i denne saken vil vi bare omtale henne som “Line”, som ikke er hennes virkelige navn.
– Det er mange som vil nettverke, og sender en uskyldig melding på LinkedIn om å ta en kaffe. Det gjorde at jeg tenkte det var genuine ønsker om å bli kjent med meg som kandidat, sier Line til kode24.
«Jeg har opplevd at samtalen endrer karakter hvis jeg takker ja, og at jeg da plutselig blir bombardert med hjerter.»
– Noen ganger er det fra folk som jobber med rekruttering, og da kan det friste enda mer å ta den kaffen, siden det kanskje er en vei inn. Men jeg har opplevd at samtalen endrer karakter hvis jeg takker ja, og at jeg da plutselig blir «bombardert» med hjerter. Når du er i kontakt med noen som er på leting etter jobb, er det en uting å skape forventninger på denne måten, sier hun.
Line mener det er enklere å forholde seg til de som starter med å sende hjertene, eller kommenterer på utseende fra starten av. Disse er det lettere å ignorere umiddelbart, forklarer hun.
Hun sier at meldingene kommer fra menn i alle aldre. Den største forskjellen er at de yngre er tydeligere på intensjonen, mens de eldre gjerne starter med det som virker profesjonelt, før de avslører tanken bak det å ta kontakt.
Hver femte kvinnelige utvikler har opplevd seksuell trakassering: - Fryktelig trist
Har ført til endring
– Dette har ført til at jeg nå har begynt å takke nei til å ta en kaffe. Jeg føler meg rett og slett ikke sikker på hva det “betyr” lenger. Dette gjør at jeg også lukker døra for mulig networking, og i verste fall også jobbmuligheter, sier Line.
Hun forklarer at det også føles vanskelig å spørre om motivet for invitasjonen.
– Jeg har hatt lyst til å spørre, men det ender med at jeg unngår hele situasjonen, og finner på en unnskyldning for å takke nei.
Line forteller at hun har snakket med flere andre unge kvinner innen norsk teknologibransje, som også har lignende opplevelser. Det er meldinger fra folk i bransjen, med rekrutteringsroller, som viser seg å handle om andre ting enn rekruttering.
«Jeg føler meg rett og slett ikke sikker på hva det “betyr” lenger.»
– Som nye i bransjen ønsker vi jo gjerne en prat, er nysgjerrige og søker innpass. Samtidig møter vi folk med baktanker, noe som gjør at vi kan bli skeptiske til å bruke LinkedIn.
– Selv om algoritmene løfter fram innlegg som har bilder, så blir du mer skeptisk til å legge ut nye bilder på det som skal være en profesjonell plattform, når det blant annet fører til flørtende meldinger om «hvor flott du ser ut på det bildet», forklarer Line.
Tror problemet er stort
Molvær Nesseth jobber i all hovedsak med rekruttering innenfor tech, og har altså på forespørsel fra kode24 sendt ut følere for å få et bedre overblikk over hva som rører seg.
Bakgrunnen er at kode24 har mottatt tips om problemstillingen, men få vil stå fram og fortelle om sine opplevelser. Det forstår Molvær Nesseth godt.
– Det er skummelt å stå fram. Jeg hadde ikke frontet det her selv, dersom jeg var på leting etter jobb, sier hun, og fortsetter.
– For hver sak som når media, så må vi også anta at det er flere som aldri når fram. Det at vi nå bare har skrapet i overflaten, og så fort får bekrefta at det er et problem, gjør at jeg vil anslå at problemet er enda større.
I en undersøkelse, gjengitt av Forbes for halvannet år siden, oppga 91 prosent av kvinner på LinkedIn at de hadde fått upassende meldinger eller blitt forsøkt sjekket opp på plattformen.
Av det Molvær Nesseth har fått høre fra sine kilder, er det gjerne menn med rekrutteringsansvar innen techselskaper, som tar direkte kontakt med unge kvinner, ofte uten at det finnes noen forhistorie.
Temaet vekker nok assosiasjoner til blant annet historien til Sofie Staal, som varslet om forholdene hos Shortcut i 2024. Molvær Nesseth sier historien var sjokkerende, og hun kjenner saken godt: Cruit var involvert da hun ble rekruttert til sin nye jobb.
– Gutteklubber og dårlige ledere skal ikke være urørlige
– Trenger ikke et hinder til
Flere kvinner har gitt Molvær Nesseth mer informasjon om hva de har opplevd av sjekking på LinkedIn, som likner på historiene til Line.
– Det kan være snakk om et tilbud om «å ta en kaffe», og at det blir helt stille hvis du spør om å ta det digitalt i stedet for fysisk. Det kan gi en ugrei magefølelse. I andre enden har du de som stiller spørsmål om privatlivet, også det på LinkedIn. Det blir spurt om svært personlige ting som legning og forholdsstatus, sier hun.
I andre tilfeller er det hele gjort mer diskret, og vanskelig å «avsløre».
– Jeg tror mange av dem ikke klarer å forstå at de ødelegger ryktet til en hel bransje, firmaet de jobber i… Alle blir skadelidende av denne uprofesjonelle behandlingen av det som kunne vært kandidater. Det er veldig egoistisk, sier Molvær Nesseth.
Hun frykter at slike henvendelser vil kunne føre til at kvinner med en mulig framtid innen tech, vil skjerme seg mer. Dette vil kunne gjøre det vanskeligere for dem å nå sine mål og potensiale, og gjøre det vanskeligere for profesjonelle og seriøse aktører innen rekruttering.
– Kvinner i tech trenger virkelig ikke et hinder til, slår hun fast.
«Jeg tror mange av dem ikke klarer å forstå at de ødelegger ryktet til en hel bransje, firmaet de jobber i… Alle blir skadelidende.»
– Ikke overraskende at vi sliter med å nå 50% kvinner i tech
Vil bli ansatt for ferdighetene
Selv om det er blitt en del invitasjoner til kaffe, så har Line så langt sluppet å bli sittende i en situasjon der karrierepraten i stedet var en date.
– Jeg har heldigvis ikke opplevd det. De gangene jeg har takket ja, så har meldingene endret seg så fort at jeg har rukket å avlyse, sier Line
– Påvirker dette lysten på en framtidig karriere innen norsk IT-bransje?
– Jeg er blitt mer skeptisk. Jeg vet at det fortsatt er et stort overtall av menn i bransjen, og det var jeg forberedt på. Jeg tenkte ikke at det skulle være noe problem, men jeg blir jo skeptisk når fremmede menn sender meg slike meldinger på LinkedIn, forteller hun.
– Jeg ønsker å bli ansatt fordi jeg er flink, ikke fordi «det ville vært hyggelig å ha meg på kontoret».
📢 Har du opplevd liknende, eller har meninger om temaet? Ta gjerne kontakt på arnfinn.storsveen@kode24.no eller arnfinn.2701 på Signal!