EU har presentert grep de mener Apple må ta for å bedre kompatibiliteten med konkurrentenes produkter.
Tiltakene er også ment å gi utviklere bedre teknologisk innsikt i Apples Iphone.
Apple er, ikke uventa, uenige. De mener dette til syvende og sist vil gå utover brukerne.
Må gi utviklere raskere tilgang
EU-kommisjonen mener Apple må åpne opp mer for å oppfylle kravene i unionens digitalmarkedslov (DMA).
De sier Apple må gjøre flere tiltak for å gi andres smartklokker og andre enheter bedre tilgang til operativsystemet iOS, som brukes i blant annet Iphone.
– Effektiv interoperabilitet for tredjepartsenheter vil føre til bedre valg for forbrukerne i et raskt voksende marked for innovative og tilkoblede enheter, sier visepresident Teresa Ribera i en pressemelding.
Kommisjonen har også lagt fram flere krav til tiltak for mer åpenhet og en effektivisering av prosessen for utviklere som ønsker tilgang til iPhone-funksjoner.

Apple åpner for mobilbetaling fra tredjeparter: Vipps jubler
Apple: – Mer byråkrati
Ribera sier EU med dette tilbyr regulatorisk forutsigbarhet for både Apple og utviklere. Apple er på sin side lite fornøyd med kommisjonens pålegg og mener det er dårlig både for selskapets produkter og for forbrukerne.
– Dagens beslutning surrer oss inn i mer byråkrati, heter det i en uttalelse fra Apple.
– Den bremser Apples evnen til innovasjon for europeiske brukere og tvinger oss til å gi bort nye funksjoner gratis til selskaper som ikke trenger å følge de samme reglene, skriver selskapet videre.
IT-giganten sier den vil fortsette å jobbe med kommisjonen og «hjelpe dem å forstå våre bekymringer på vegne av brukerne».

Apple snur: Tillater PWA-er, men låser dem
Ber også Google om endringer
Kommisjonen sier samtidig at Google ikke gjør nok for å rette seg etter digitalmarkedsloven.
De sier selskapet blant annet gir fortrinn til egne tjenester i søkeresultatene, en kritikk som kan minne om rettssaker mot Google i USA.
Kommisjonen påpeker at selskapet heller ikke lar apputviklere styre brukerne til billigere løsninger utenfor markedsplassen Google Play.
Google svarer at EUs ønsker vil pålegge selskapet å endre søkeresultatene enda mer og «gjøre det vanskeligere for folk å finne det de leter etter og redusere trafikken til europeiske bedrifter».
