EUs AI-forordning trådte i kraft 2. august i fjor, og den norske regjeringen har sagt at de ønsker å integrere denne i norsk lovverk så snart som mulig.
Nå er det klart hva dette innebærer: Sensommeren 2026.
Selve utkastet til en norsk AI-lov skal sendes på høring før sommeren, varsler digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung.
– Opptatt av å skape trygghet
Selv om Norge innfører sin AI-lov senere enn EU, vil det med den foreslåtte tidsplanen væren liten praktisk forskjell.
Store deler av EU-forordningen vil nemlig tre i kraft først fra 2. august 2026, altså samme år som Tung anslår at den norske loven kan være klar.
– Regjeringen sørger nå for at Norge kan utnytte mulighetene som ligger i utvikling og bruk av kunstig intelligens, og vi står likt på startstreken med resten av EU, sier Tung i en pressemelding.
– Samtidig er vi opptatt av å skape trygghet når teknologien tas i bruk. Derfor er det viktig at Norge får på plass en nasjonal forvaltningsstruktur for håndheving av AI-reglene, fortsetter hun.

AI utbredt i statlige virksomheter – men ikke nok
Oppretter "KI Norge"
Regjeringen varsler i pressemeldinga at de også skal styrke Norges satsing på AI, ved å etablere en "nasjonal arena for innovativ og ansvarlig KI", og gir den navnet KI Norge.
Dette er ment å bli et underbruk av Digitaliseringsdirektoratet (Digdir), hvor det skal komme et nytt spesialistmiljø.
I pressemeldinga blir KI Norge omtalt som en pådriver og veileder, og et bindeledd mellom sentrale aktører innen AI, uavhengig av sektorer.
– Etableringen av KI Norge er et taktskifte i bruken og utviklingen av AI. Et viktig verktøy i dette arbeidet vil være AI-sandkassen hvor norske virksomheter kan eksperimentere, utvikle og trene AI-systemer innenfor trygge rammer. Målet er økt konkurransekraft, og større muligheter for norske AI-systemer. Oppstartsselskaper og små- og mellomstore bedrifter vil særlig dra nytte av dette, sier Tung.

Digdir skrev jobbannonse med AI, åpen for søknader skrevet med AI
Bekrefter anbefaling om Nkom
I fjor ble det anbefalt at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) skulle få tilsynsmyndighet på AI-området. Nå bekrefter Tung at de får ansvaret.
– Nkom får en viktig rolle i å føre tilsyn med at AI-reglene etterleves i Norge. Det er viktig at vi som samfunn har tillit til at kunstig intelligens utvikles i tråd med våre felleseuropeiske verdier og regler, sier Tung.
Norsk akkreditering er fra før nasjonalt akkrediteringsorgan for teknisk akkreditering. Tung bekrefter at de får også denne rollen i henhold til AI-forordningen.
