Har blitt for komplisert: – Må være et mareritt for en fersk utvikler!

Frontend-rammeverk som Next.js har blitt i overkant komplekst for mange formål, skriver Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

For en fersk utvikler kan frontendrammeverk som Next.js virke temmelig overveldende, når alt du vil kanskje er å bygge en enkel nettside. 📸: Tim Gouw, Pexels
For en fersk utvikler kan frontendrammeverk som Next.js virke temmelig overveldende, når alt du vil kanskje er å bygge en enkel nettside. 📸: Tim Gouw, Pexels Vis mer

Torsdag gikk kode24-dagen 4.0 av stabelen på Rebel i Oslo, og blant årets temaer var hvordan vi utviklere skal jobbe i 2025.

Hvordan vil egentlig frontend-stacken vår se ut det neste året? Hvilke rammeverk og verktøy kommer vi til å bruke? Vil Next.js fortsette å dominere – eller vil nye rammeverk som Tanstack Start gradvis ta over?

Jeg har selv sverget til Next.js lenge, men opplever i likhet med mange andre at rammeverket – og forsåvidt også React – har blitt temmelig mye mer komplisert de siste årene.

På kode24-dagen hadde Aurora Scharff en veldig bra presentasjon der hun gikk gjennom alt det nye i React 19 og React-rammeverket Next.js. Etter å ha sett presentasjonen tviler jeg ikke et sekund på at veldig mye har blitt innmari bra i Next.js og i React. Og at mye har blitt lettere å få til – som for eksempel håndtering av skjemaer.

Men samtidig kommer vi ikke utenom at mye også har blitt mer komplekst. Det er mer som kan gå galt hvis du ikke vet hva du gjør.

«Det er mer som kan gå galt hvis du ikke vet hva du gjør.»

Jeg begynte å lære React rundt 2017/2018, og etter hvert også Next.js. I løpet av disse årene har vi fått en masse nytt, som server-komponenter, en ny fil/mappebasert ruter ("app-ruteren"), Actions, Server Functions og mye annet som Aurora Scharff snakket om. Hun har laget en fin React 19 Cheatsheed her som hun viste på kode24-dagen.

Aurora Scharffs React 19 Cheatsheet viser litt av kompleksiteten i moderne React. 📸: Kurt Lekanger
Aurora Scharffs React 19 Cheatsheet viser litt av kompleksiteten i moderne React. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Alt dette nye har kommet gradvis "snikende", og kompleksiteten har gradvis økt. Og som så ofte når man kikker i bakspeilet, så blir man overrasket over hvor mye som faktisk har skjedd på forholdsvis kort tid.

Når du bruker rammeverket jevnlig tenker du kanskje ikke så mye på det, men tar du ett steg tilbake og ser på hvor mange API-er og avanserte konsepter en utvikler må forholde seg til kan det virke ganske overveldende.

«Dette må da være et mareritt å lære for en fersk utvikler!»

Det har slått meg mer enn én gang: Dette må være et mareritt å lære for en fersk utvikler!

Utvikleren Kyle Gill i Particl skrev nylig et blogginnlegg der han argumenterte for hvorfor han mener Next.js har blitt så komplisert at det har blitt overkill for de fleste applikasjoner. Og derfor har byttet til Tanstack + Vite..

– App-ruteren er full av fallgruver og nye API-er som ikke har noe med React å gjøre, men som noen ganger visker ut skillet mellom dem. Det er vanskelig å vite hvor Next.js slutter og React begynner.

Selv elsker jeg Next.js og bruker det til nesten alt. Noen ganger trenger jeg den mer avanserte funksjonaliteten, men stadig oftere tenker jeg: "Dette er vel kanskje litt overkill for en enkel nettside?"

Ukas beste saker på kode24:

🥒 Klarte å bli uavhengig av USA: – Mindre hodebry

Offcenit har byttet ut amerikanske skyplattformer med egne løsninger i europeiske datasentre.

🥜 Cathrine trekker seg fra Fabcon Las Vegas: «Klarer ikke lenger å late som alt er fint!»

Cathrine Wilhelmsen skulle etter planen holde innlegg under FabCon neste uke. Det politiske klimaet fikk henne på andre tanker.

🎣 Variant med reprise fra 2024 – trekker jobbtilbud til nyutdanna

– De fortjener å starte karrieren i reelle oppdrag hos reelle kunder, sier Variant-sjefen.

🏏 Lager oljemalerier av AI-tabber: – Aldri sett noe lignende

Frilanseren og kunstneren Syver Lauritz har trent AI-modeller som lager AI-bilder med feil – og gjør dem om til ekte oljemalerier. Men han er bekymret for fremtiden til designere og kunstnere.

💐 Nå tjener utviklere i Tekna over millionen – men veksten er mindre

Selv om lønna har passert millionen, må de IKT-ansatte hos Tekna se at de har en lavere lønnsvekst enn «folk flest», målt i prosent.

God helg

En av nyhetene jeg har likt best i Next.js er at de nylig kom med mye bedre feilmeldinger og enklere debugging, noe Hanne Sofie Haugland i Bekk skrev om.

For som Gill skrev i sitt blogginnlegg: Debugging kan være et mareritt på grunn av alle abstraksjonene. Aller helst burde det selvfølgelig ikke vært noen feilmeldinger, men når de først er der er det i hvert fall bra at feilmeldingene er skikkelig bra!

Med det ønsker jeg alle leserne våre god helg!

Kurt 🤓