Jobbi.no lar deg anmelde jobben din anonymt, men «vil ikke være en plattform for uthenging»

– Det er på tide å skape større åpenhet i norsk arbeidsliv, sier Fredrik Fornes om Norges nye svar på Glassdoor og Blind.

På Jobbi.no kan du lese hva folk synes om å være ansatt i blant annet Sopra Steria. Fredrik Forsnes er en av folka bak. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Jobbi
På Jobbi.no kan du lese hva folk synes om å være ansatt i blant annet Sopra Steria. Fredrik Forsnes er en av folka bak. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke / Jobbi Vis mer

– Det å velge seg jobb er en stort valg, som påvirker hele livet vårt. Og i dag tas det valget på et fryktelig tynt grunnlag.

Det sier Fredrik Fornes til kode24. Fornes er kanskje mest kjent som LinkedIn-figur, og ivrig kritiker av blant annet jobbannonser og søkeprosesser.

Nå lanserer han, sammen med blant annet utvikleren bak David Hyldgaard, tjenesten Jobbi – som lar norske arbeidstakere rangere norske arbeidsgivere.

– Det er vage stillingsannonser, det er jobbintervjuer hvor det males et glansbilde, og det er generelt vanskelig å danne seg et klart bilde av hvordan arbeidsplassen faktisk er før man begynner der, fortsetter Fornes.

Resultatet mener han er feilansettelser – på begge sider av bordet. Og her håper han Jobbi kan hjelpe:

– Vi mener det er på tide å skape større åpenhet i norsk arbeidsliv, og at maktbalansen utjevnes noe.

Sånn fungerer Jobbi

Jobbi.no fungerer sånn her:

  1. Du registrerer deg med Vipps, for å sørge for reelle brukere, men gir tilbakemeldinger på arbeidsgivere anonymt.
  2. Tilbakemeldingene gis på fem kriterier: Work-life balance, karrieremuligheter, lederskap, lønn og betingelser og arbeidsmiljø.
  3. I tillegg til å rangere arbeidsplasser som nettopp arbeidsplass, kan du også gi tilbakemelding på rekrutteringsprosessen deres. Altså hvordan du har opplevd å søke på jobb der.
  4. Bedrifter kan også registrere seg, for å blant annet svare på tilbakemeldingene. Her skal det også komme en premiummodell mot betaling, som altså er inntektsmodellen deres.
Det er allerede mange arbeidsplasser for utviklere på Jobbi.no.
Det er allerede mange arbeidsplasser for utviklere på Jobbi.no. Vis mer

Vil ikke «henge ut»

Internasjonale tjenester som Glassdoor og Blind har lenge gitt arbeidstakere mulighet til å si fra om kritikkverdige forhold. For eksempel har kode24 sitert Blind på hvordan utviklere i Meta skal ha fått sparken etter å ha brukt matpenger på andre ting, og hvordan Amazon-ansatte slutter etter kontortvang.

Foreløpig er anmeldelsene på Jobbi ganske så positive: I og med at tjenesten er splitter ny, har de fleste arbeidsplasser én anmeldelse, med fem av fem hjerter.

– Hvordan skal dere sørge for at folk faktisk tør å gi kritikk, også?

– Det er allerede mange vurderinger som også gir kritikk – men vi løfter ikke disse frem, da vi ikke ønsker å være en plattform for uthenging. Vårt fokus skal være på å løfte frem de gode. Derfor har vi ingen røde farger på de lave vurderingene – alt har samme farge. Du kan sortere etter høyest rangerte bedrifter, men ikke lavest, for eksempel, svarer Fornes.

«Vårt fokus skal være på å løfte frem de gode.»

Anmeldelser kan fjernes

– Dere skriver at arbeidsgivere kan rapportere vurderinger «de ikke kjenner seg igjen i», og at dere ikke tillater kommentarer med «juridiske anklager». Blir det ikke da vanskelig for folk å faktisk få rapportert inn kritikkverdige forhold?

– Den må kanskje spesifiseres bedre: Det holder ikke at arbeidsgiver bare sier at de ikke kjenner seg igjen. Dersom en vurdering flagges og rapporteres av en bedrift eller bruker, blir den sendt inn til juridisk vurdering hos oss, svarer Forsnes i Jobbi.

– Da må det være navn, anklager om brudd på lov eller lignende som gjør at vi krever vurderingen endret eller sletter den. Ellers får vurderingen stå – og da må bedriften heller svare for seg offentlig, under kommentaren.

Personvern-stack

Foreløpig drives Jobbi som et sideprosjekt: Utvikler David Hyldgaard har jobba i flere år med prosjektet sammen med kone og juridisk ansvarlig Thea Cornelia Hyldgaard. Fredrik Fornes og UX-designer Lene Sundsbø ble med på laget for halvannet år sida.

– Jeg har utvikla plattformen alene, på fritida over 3,5 år. Det har ikke blitt mye Netflix-tid, for å si det sånn, sier David Hyldgaard til kode24.

Jobbi-utvikler David Hyldgaard. 📸: Jobbi
Jobbi-utvikler David Hyldgaard. 📸: Jobbi Vis mer

Stacken ser sånn ut:

  • Angular på frontend, med et egenutvikla komponentbibliotek rundt Tailwind CSS.
  • .NET på backend, med et «hendelsesdrevet system og event sourcing i hjertet av arkitekturen».
  • Innlogging og brukeropprettelse via Vipps Logg inn.
  • Søk med Meilisearch og monitorering med Grafana-stacken.
  • Alt er hosta i skyen med Kubernetes.

– Stacken er sentrert rundt personvern. Vi sender ingenting til tredjepartsleverandører, og all data er lagret i Norden, forsikrer Hyldgaard.

– Vi har alle jobber utenom, så arbeidet med Jobbi har skjedd på kvelder og helger, fortsetter Forsnes.

– Det er jo ikke bærekraftig i lengden, så målet er at vi skal kunne ansette en utvikler så fort vi har midler til det.