– Hvor galt det må gå før ministeren må ta hatten sin og heller få seg jobb hos Nvidia?

– Nei, Karianne Tung, det finnes ikke noe vågalt med å løse ting med AI i 2025, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev, om skandalen i Tromsø.

– Da jeg leda kode24-dagen forrige uke, ble det en greie på scena at jeg “hata AI”.

Det gjør jeg selvfølgelig ikke, skriver Ole Petter Baugerød Stokke. Men han hater at alt skal løses med samme verktøy. 📸: Dan Kopf Pedersen / Rebel
– Da jeg leda kode24-dagen forrige uke, ble det en greie på scena at jeg “hata AI”. Det gjør jeg selvfølgelig ikke, skriver Ole Petter Baugerød Stokke. Men han hater at alt skal løses med samme verktøy. 📸: Dan Kopf Pedersen / Rebel Vis mer

Da jeg leda kode24-dagen sammen med Jørgen forrige uke, ble det et slags greie på scena gjennom dagen at jeg “hata AI”.

Det gjør jeg selvfølgelig ikke.

Det jeg hater, er at alt skal løses med generativ AI. At alle tenkelige fag, talenter og kunstformer plutselig skal erstattes med prompting. At det å gjøre ting sjælv, plutselig er dumt og gammeldags.

At ikke alt bør løses med AI, fikk vi et fantastisk eksempel på da Tromsø kommune forrige uke slapp en rapport som foreslo å legge ned åtte skoler. Alle med et fnugg forståelse av store språkmodeller vet veldig godt at du aldri, aldri, aldri må bruke dem til å finne fakta, men det var nettopp det Tromsø gjorde. Og det gikk spektakulært dårlig:

AI-en fant opp massevis av kilder og fakta som bare var tull og tøys – hele rapporten måtte trekkes.

«Det vågale nå, er å tørre å være digitaliserings-ministeren som sier at ingenting kan løses med ett verktøy.»

De fleste river seg i håret over hvordan dette kunne skje, men kommunen gjorde bare det digitaliseringsminister Karianne Tung har bedt dem om: Hun står fortsatt for at 80 prosent av offentlig sektor skal «bruke AI» i løpet av året, hva nå enn det betyr – og alle innen 2030.

Og mens de fleste river seg i håret, begår hun kunststykket å berømme Tromsø for at de “tørr”.

At de “tørr” hva da, egentlig? Slenge beina på bordet og la en språkmodell gjøre jobben? Spille russisk rullett med barns skoler og barnehager? For all del – det er jo vågalt.

Nå snakkes det om at folk i Tromsø kommune må ta hatten sin og gå.

Selv lurer jeg på hvor galt det må gå med AI i offentlig forvaltning før digitaliseringsministeren må finne hatten sin, og heller få seg jobb i PR-avdelingen til Nvidia eller OpenAI.

I det minste gå tilbake på de meningsløse AI-målene hennes.

Hvis ikke du har skjønt det før, Tung: Nå du slutte å forkynne om «hvor mye AI» det offentlige bruke. Snakk heller om hva det offentlige ikke må bruke AI til. Det er det vi alle bør snakke om, nå: Hva vi faktisk må gidde å gjøre sjælv.

For nei, Tung, det finnes ikke noe vågalt med å løse ting med AI i 2025.

Det vågale nå, er å tørre å være digitaliseringsministeren som sier at ingen verktøy kan løse alle oppgaver.

Ikke engang AI.

Ukas beste saker på kode24:

🍊 Jobbi.no lar deg anmelde jobben din anonymt, men «vil ikke være en plattform for uthenging»
– Det er på tide å skape større åpenhet i norsk arbeidsliv, sier Fredrik Fornes om Norges nye svar på Glassdoor og Blind.

🍸 – Det er nok mange CTO-er som vibbekoder, men ikke vil si det offentlig
Simon Souyris Strumse drar fulle hus med live vibbekoding. Nå vil han prøve å starte et nytt selskap – bare med AI, helt uten utviklere.

🍌 Var lei av å måtte reise til Oslo – starter BSides Kristiansand
– Sikkerhetsmiljøet her er fortsatt lite, men i vekst, forteller arrangørene bak sikkerhetskonferansen med røtter i Las Vegas.

🎿 Erstatta OpenAI med Gemini: «Hvorfor har vi ikke gjort dette før?»
– Googles Gemini-modeller gir oss lavere kostnader, raskere responstid og større kontekst, skriver Audun Wigum Arbo i Cobrief.

🥍 NRK-utviklerne leverer 30 prosjekter i året: – Bygg det selv!
Hos NRK Visuelle historier-team foretrekker utviklerne å bygge mest mulig selv. – Men skulle vi laget et rammeverk, ville det blitt veldig komplisert.

God helg

Ja, det er sant, som nevnt – vi hadde kode24-dagen forrige uke!

Fy søren, det var gøy, tusen takk til alle som kom, og fikk se vibbekoding på scena og gode greier. Det gikk jo nærmest skuffende bra; Rina Andriana klarte å AI-generere en fungerende app fra scena på under en halvtime, han.

Men forskjellen på å vibbekode artige, interne apper, og det å vibbeskrive rapporter som fører til at skoler legges ned, er ganske innlysende.

For de fleste, i alle fall.

Måtte helga bli full av gode vibber!

💘 Ole Petter,
kode24.no