Gaza-protester avbrøt Microsofts jubileum: «Rollemodeller vi trenger!»

Microsofts 50-årsfeiring ble avbrutt flere ganger. – Dette haster, og vi vil se mange flere aksjoner i 2025, sier Siri Bruskeland i Tech mot folkemord.

Ibtihal Aboussad skal ha fått sparken fra Microsoft etter at hun protesterte mot selskapets samarbeid med det israelske forvaret. 📸: Jason Redmond / AP / NTB
Ibtihal Aboussad skal ha fått sparken fra Microsoft etter at hun protesterte mot selskapets samarbeid med det israelske forvaret. 📸: Jason Redmond / AP / NTB Vis mer

Microsofts 50-årsfeiring før helga ble avbrutt av Microsoft-ansatte ved to anledninger, melder blant annet The Verge.

To utviklere brøt i tur og orden inn i henholdsvis et foredrag og en panelsamtale, for å vise misnøye med Microsofts avtaler med det israelske forsvaret.

Begge skal nå være ferdige i selskapet etter aksjonen, som du kan se en del av her:

– Dette er den nye typen rollermodeller vi trenger, sier Siri Brukesland i Tech mot folkemord til kode24.

– Vi støtter betingelsesløst alle som bruker stemmen sin i et forsøk på å stanse folkemord og undertrykkelse.

Protestene får støtte fra Siri Bruskeland i Tech mot folkemord.
Protestene får støtte fra Siri Bruskeland i Tech mot folkemord. Vis mer

«Skam deg!»

– Skam deg! Du er en krigsprofitør. Slutt å bruke AI til folkemord, var budskapet fra Ibtihal Aboussad da hun avbrøt foredraget fra Microsofts AI-sjef Mustafa Suleyman.

Aboussad sendte senere ut en epost til kollegaer, som er gjengitt hos The Verge, der hun går lenger i anklagene.

– Jeg har sett hvordan Microsoft har prøvd å stilne og undertrykke enhver motstand som har kommet internt, er blant anklagene hun kommer med.

Aboussad skal være tilknytta gruppa "No Azure for Apartheid".

AIs rolle på Gaza

Nyhetsbyrået AP har omtalt påstandene om at skytjenester og AI fra Microsoft under krigen på Gaza, der anonyme kilder har fortalt om en kobling mellom tech og krigen. AI fra Microsoft skal blant annet brukes til å velge bombemål.

Israel og Microsoft avsto da fra å kommentere opplysningene.

Det israelske nettstedet +972 Magazine og avisa The Guardian har også undersøkt temaet. Også her avsto Microsoft og det israelske forsvaret å kommentere temaet.

Protesten til Aboussad ble fulgt opp av Vaniya Agrawal, som avbrøt en panelsamtale mellom selskapet nåværende toppsjef Satya Nadella, og tidligere toppsjefer Steve Ballmer og Bill Gates.

– Dere burde skamme dere, alle sammen. Dere er hyklere! 50.000 palestinere på Gaza er blitt drept med teknologi fra Microsoft, protesterte hun mens hun ble leda ut av lokalet. Hun har også sendt ut en epost i etterkant, gjengitt hos The Verge.

Agrawal skal også være knytta til samme gruppe som Aboussad.

«Dere burde skamme dere, alle sammen.»

Nekter for problem

En talsperson fra Microsoft har uttalt seg ovenfor USA Today, med krav om å få være anonym. Vedkommende avviser kritikken om at de hindrer folk i å vise uenighet internt.

– Vi gir de ansatte mange arenaer der alle får mulighet til å ytre seg. Samtidig er det viktig at folk gjør dette på en måte som ikke fører til forstyrrelser, sier talspersonen

– Om det skjer, ber vi om at de relokaliseres. Vi er opptatt av å ha en forretningspraksis som følger de høyeste standardene, sier vedkommende.

Microsoft har så langt ikke kommentert anklagene fra Agrawal eller Aboussad.

Tech mot folkemord støtter

De to demonstrantene får, ikke uventa, støtte fra det norske miljøet i Tech mot folkemord, som ble kåra til Årets Stemme under fjorårets kod24-priser.

Siri Brukesland beskriver det som skjedde som et eksempel på en ny generasjon tech-arbeidere, som reiser seg og sier klart og tydelig ifra.

– De står opp mot at selskapene i vår bransje tjener penger på krig og folkemord, samtidig som selskapene forsøker å fremstå som ansvarlige og stilner alle kritiske stemmer, sier hun.

Bruskeland trekker særlig fram kritikken om hvordan Microsoft håndterer kritiske stemmer internt.

– Når ansatte ikke får muligheten til å uttrykke seg fritt internt i selskapet, blir aksjoner som den Ibtihal Aboussad og mange andre tech-ansatte har gjennomført, nødvendige. Konsekvensen har vært at de mister jobben.

De to ansatte slutter

Protestene skal også ha endt med at begge utviklerne er ferdig i Microsoft. Dette blir meldt av flere ulike medier, som skal ha informasjonen fra ulike hold.

The Verge skriver at de har fått innsyn i epostene der de to fikk beskjed om konsekvensene av aksjonene.

CNBC melder at Aboussad har fått sparken etter protestene. Agrawal hadde sagt opp med virkning fra 11. april, men fikk avsluttet arbeidsforholdet før tiden.

Benzinga melder det samme, mens en talsperson fra Microsoft sier til GeekWire at én av de ansatte sa opp, og at den andre "fikk forlate selskapet".

«Dette haster, og vi vil se mange flere aksjoner i 2025.»

Utfordrer ministeren

Bruskeland mener vi kan vente oss flere aksjoner som dette i framtida. Bevegelsen Tech mot folkemord har allerede utført flere aksjoner her i Norge, blant annet mot en AI-konferanse og mot et salgsmøte fra israelske Monday.com.

– Teknologibransjens direkte involvering i folkemordet i Palestina må belyses tydelig for alle. Dette haster, og vi vil se mange flere aksjoner i 2025, i ulike former og varianter, sier hun, og utfordrer også norske myndigheter.

– Vi vil benytte anledningen til å be digitaliseringsminister, Karianne Tung, om å gjøre aktsomhetsvurderinger av Microsoft som selskap og tilhørende verktøy ettersom disse er svært mye brukt i offentlig sektor og i norske selskaper, sier Bruskeland.