Drømmer du om et funkishus med toppmoderne løsninger, men planlegger å bygge det på dugnad med din nevø og avkapp fra gjenvinningsstasjonen?
Da vil nok mange forsøke å gi deg gode råd.
Akkurat det samme skjer i utviklingsbransjen:
Kunder vil ha skreddersydde, avanserte IT-løsninger, men når prislappen kommer, blir de sjokkerte.
Dere vil ha alt, bortsett fra fakturaen
Dette skjer i alle segmenter, fra startups og etablerte selskaper til offentlige aktører: Mange har ønskelister som samsvarer med hva en løsning bør inneholde, men ofte uten budsjettdekning.
- Behovene omfatter helhetlig UX/UI-design basert på beste praksis, WCAG 2.1 AAA-tilpasning, zero-trust sikkerhetsarkitektur og sømløse integrasjoner mot tredjepartssystemer og API-er.
- Videre etterspørres automatiserte infrastrukturmiljøer med Terraform og CI/CD, skalerbar skyarkitektur, Kubernetes-basert deploy og en heldekkende teststrategi.
- Løsningene inkluderer ofte mobilapper, kunde- og admin-web, samt business intelligence med Power BI og sanntidsdata. Full GDPR- og personvernstyring er essensielt, og avanserte AI-funksjoner for automatisering, analyse og personalisering blir stadig viktigere.
«Kunder vil ha skreddersydde, avanserte IT-løsninger, men når prislappen kommer, blir de sjokkerte.»
Alt skal med. Perfekt! Mye av dette er også krav vi ikke kan unnvike i 2025. Vi elsker ambisiøse prosjekter.
Men det krever mer enn en god idé. Det er ikke nok med et par stykker som kan kode, en langhelg, en kasse pils og en laptop.
Dette er et fullskala utviklingsprosjekt som krever et team av spesialister, strukturert utvikling og et solid budsjett.
Realiteten kommer snikende
Når vi setter opp timene, begynner realiteten å sige inn. Dette er ikke gjort på et par sprinter, og det er definitivt ikke en jobb for en frilanser på hytta med en laptop og en halv pose Sørlandschips.
Vi snakker om månedsvis med arbeid fra spesialister og fagfolk med erfaring, utdanning og innsikt som vet hvordan dette må bygges for å fungere. Og ja, de forventer lønn. I tillegg må vi betale arbeidsgiveravgift, forsikringer, lunsj, kontorplass og alt annet som hører med.
Likevel hører vi stadig: “Kan det gjøres billigere?”. Noen velger den billigste aktøren som lover gull og grønne skoger, frem til budsjettet sprekker, prosjektet stopper opp, eller løsningen som leveres, viser seg å være noe helt annet enn det de trodde de betalte for.
«AI er ingen magisk snarvei til billig utvikling, selv om det hjelper mye i alle faser av prosjektet.»
Kunder sammenligner ofte skreddersydd utvikling med SaaS-løsninger og antar at de får det samme, bare billigere. Men lisenskostnader, tilpasning, vedlikehold og integrasjon kan gjøre hyllevareløsninger dyrere på sikt.
De mest erfarne kundene vet at en god løsning gir langsiktig verdi. Mange starter billig, men kommer tilbake til en mer solid utviklingsprosess etter å ha erfart hvor krevende det er å få en dårlig løsning til å fungere i praksis.
Forventningene til AI kan også være urealistiske med tanke på kostander. AI er ingen magisk snarvei til billig utvikling, selv om det hjelper mye i alle faser av prosjektet.
Å implementere gode AI-løsninger krever godt definerte bruksområder, tilgang til relevante data, skreddersydd tuning og spesialister for å fungere optimalt. Det er ikke bare å «skru på AI» og forvente resultater.
Hvorfor tror kunder at utvikling ikke koster mye?
Mange tror IT-utvikling har blitt billigere, men skreddersydd utvikling er mer som å bygge et hus. Det krever fagfolk, arkitekter og kvalitetsmaterialer.
IT-løsninger er ikke hyllevare, men skreddersydd håndverk, hvor verdien ligger i kompetansen bak. Fordelen er at vedlikeholdskostnadene er lave om det gjøres riktig og at over tid så sitter man igjen med egen IP, fleksibilitet, kontroll og økt verdiskaping i bedriften.

Inhouser utviklere: Har nesten firedobla staben på få år
Vi mistenker at problemet skyldes en kombinasjon av flere faktorer:
- En av de største utfordringene er dårlig bestillerkompetanse. Mange har ikke innsikt i hva som kreves for å utvikle gode digitale produkter. En løsning må ofte tilfredsstille regelverk som GDPR, WCAG for universell utforming, samt bransjespesifikke compliance- og sikkerhetskrav. Dette er ikke noe som kan håndteres som en ettertanke eller løses med en enkel sjekkliste. Det krever tid, teknisk ekspertise og ofte juridisk rådgivning.
- Et annet problem er feil sammenligningsgrunnlag. Mange vurderer kostnadene opp mot lisenspriser for hyllevare, men tar ikke høyde for skjulte kostnader knyttet til tilpasning, vedlikehold og integrasjon. I tillegg ser vi at kompetanse og erfaring ofte undervurderes i forhold til timepriser.
- Til slutt ser vi en manglende forståelse for avkastning på investeringen (ROI). Mange kunder sliter med å se den reelle verdien av en digital løsning. Vi prøver å belyse hva den kan tilføre i inntekter, hvor mye tid den frigjør for ansatte, hvordan den kan øke salget, forbedre datakvaliteten i økonomiske termer, og hva den betyr for compliance og sikkerhet. Likevel er det ikke alle som er villige til å gå inn i denne diskusjonen.
Gratis rådgivning eller reell utvikling?
Å utvikle gode løsninger krever mer enn en god idé.
Ingen ønsker dårlige resultater, men altfor ofte blir avgjørelser tatt på feil grunnlag enten det er fordi pris er den eneste faktoren, eller fordi man undervurderer kompleksiteten.
Noen velger likevel å gå videre med billigere alternativer eller prøve seg på egen hånd uten nødvendig kompetanse.
Da ender det ofte med forsinkelser, budsjettsprekk og en frustrerende erkjennelse om at god utvikling krever riktig kompetanse og et solid fundament.

Konsulent vs. inhouse: «Jeg er mektig irritert»
Hva kan vi gjøre med det?
Vi må bli bedre på tidlig screening og sikre åpenhet rundt budsjett. Det gir ingen mening å designe en Bugatti hvis budsjettet kun rekker til en sykkel.
Samtidig må vi være tydelige på hva som kreves for å levere en løsning som fungerer, oppfyller regulatoriske krav, er godt testet og dokumentert. Når seriøse leverandører trekker seg fra et prosjekt i tidlig fase, er det ikke fordi det er for lite penger i det, men fordi de ikke tror på at de kan levere en god nok løsning innenfor rammene.
Ingen ansvarlige aktører går inn i et prosjekt de vet vil stoppe opp eller mislykkes.
Hvis kunder ikke er villige til å betale for et godt forprosjekt så bør lampene lyse. Det er en investering som gir en solid trygghet og start for begge parter og sikrer at forventningene er i tråd med virkeligheten.
ROI-fokus
Utviklingskostnader bør sees opp mot inntektsmuligheter:
- En god løsning frigjør tid, sikrer compliance, skaper nye inntektsstrømmer og gir bedriften en strategisk fordel.
- Billige løsninger blir ofte dyrere i lengden. Høy kvalitet henger sammen med vekst og lønnsomhet, ikke bare kostnader.
Alle vil ha mest mulig for pengene sine, det vil vi også. Men å forvente en state-of-the-art løsning til prisen av en halv juniorutvikler er som å tro at du kan bygge en arkitekttegnet funkisvilla for prisen av en bod på Finn.no.

Liker du høye skuldre og stress? Da bør du ikke følge Christins råd
Vi kan utvikle noe på et par uker, men da kan ikke funksjonalitetslisten være like lang som menyen på en familievennlig spansk turistrestaurant.
For å sette det i perspektiv: En godt utviklet løsning kan skape nye inntektsstrømmer, frigjøre interne ressurser, sikre regulatorisk samsvar, øke bedriftens verdi/IP og styrke markedsandelen.
Med riktig bruk av KI kan løsningen også gi dypere innsikt i data, automatisere komplekse prosesser og tilpasse brukeropplevelser i sanntid. Når man ser dette opp mot hva en høyverdig løsning faktisk koster, blir sammenhengen mellom investering, forretningsstrategi og langsiktig vekst enda tydeligere.
Du kan selvfølgelig sette opp et funkishus sammen med din nevø, bruke materialer fra gjenvinningsstasjonen og følge en YouTube-guide. Det blir garantert billig, men neppe tett i lengden. Kanskje du også får pålegg om å rive det av compliance-avdelingen.
IT-prosjekter fungerer på samme måte. Uten riktig kompetanse, erfaring og struktur ender du opp med et lappeteppe av en løsning som må fikses gang på gang. Når prosjektet ender i grøfta eller sluttfakturaen har vokst seg ubehagelig stor, er det dessverre for sent å velge riktig.
Kvalitet koster litt mer, men dårlig kvalitet er bare billig én gang.
