Til uka er endelig Norges største dataparty – The Gathering – tilbake igjen. Og jeg er egentlig litt flau over å si at jeg aldri har vært der – selv om jeg kjente noen av dem som var med på å starte opp arrangementet for første gang i 1992. Og da tenkte at "der burde jeg ha vært!"
Men når jeg ser hvordan datapartyer er i dag, slår det meg hvor mye som har forandret seg siden 80- og 90-tallets datapartyer der nesten alt handlet om programmering.
Hvis du ikke kunne programmere – og det måtte være i assembler/maskinkode – var du en "lamer". Og stol på meg – det var ingen hedersbetegnelse.
Jeg var selv med på å arrangere et dataparty ("Rawhead, Bros, Suppliers Party") i Spydeberg i Østfold i 1989. Den gangen het det ikke dataparty – men copyparty. Navnet kom av at disse treffene var et sted folk kunne møtes for å piratkopiere spill (!).

I virkeligheten var nok de fleste der for å treffe likesinnede, og ikke minst: For å kode demoer og delta i konkurranser der det var om å gjøre å vise frem programmeringsferdighetene sine. Kunne du ikke programmere, fikk du lov til å være der – men du ble sett på med forakt av de som var "ekte programmerere".
Miljøet var med andre ord langt fra like inkluderende som moderne datapartyer som The Gathering.
Og deltakerne var nesten bare gutter:
Spydeberg-partyet jeg var med på å arrangere hadde rundt 250 deltakere – omtrent på størrelse med kode24-dagen! Av de 250 var det kun én (1) jente.
«At en jente var på datatreff var så oppsiktsvekkende at en journalist i Datormagazin-redaksjonen umiddelbart heiv seg i bilen.»
At en jente var på datatreff var så oppsiktsvekkende at en journalist i Datormagazin-redaksjonen umiddelbart heiv seg i bilen for å lage en reportasje med tittelen "Jente på copyparty!".
Som det står i artikkelen: "Slikt finnes da ikke?"

Heidi, som hun het, innrømte at det var skummelt å være eneste jente på copyparty. – Jeg skulle ønske det var flere jenter som var med på slike ting. Her er tross alt en gjeng samlet som har akkurat samme interesse. Og miljøet er veldig godt, sa hun.
Men hvor godt var egentlig miljøet den gangen? Jeg synes jo det var godt, men når jeg tenker tilbake så tror jeg man skulle være ganske hardhudet for å bli med på disse partyene enten man var jente eller noen som ikke kunne programmere. Du måtte finne deg i å bli kalt "lamer".
Det at noen av tenåringsguttene som var med på å arrangere Spydeberg-partyet hadde lånt undertegnedes medlemskort til den lokale videosjappa og lånt pornofilmer som skulle vises frem i et eget rom i lokalene vi hadde leid, bidro kanskje ikke til å gjøre arrangementet mer attraktivt for jenter. Filmene ble til alt overmål stjålet, og jeg ble bannlyst fra videobutikken i flere år etterpå siden jeg ikke ville (eller hadde råd til å) betale for filmer noen andre hadde rappet.
Det er mye som var bra "i gamle dager", men det er også bra at verden har gått videre. Heldigvis sender ingen en reportasjebil fra Oslo til Spydeberg lenger for å lage en svær reportasje om at noen hadde sett en jente på dataparty!
I likhet med Ole Petter heier jeg på The Gathering. Jeg synes det er supert at slike arrangementer har blitt et sted alle datainteresserte kan ta turen til – uansett kjønn, om du er interessert i å spille dataspill eller programmere og delta i en av demokonkurransene.
For, ja! Det er fortsatt demokonkurranser! (ikke for lamers, da...)
Ukas beste saker på kode24:
🍌 Ett ja på 100 søknader, fortsatt uten jobb: «Vil ikke si at det opplevdes som et helvete, men...»
Etter ett år på jobbleting har Mads Bjerke-Jørgensen gjort seg noen tøffe erfaringer.
🍹 Google med Cursor-konkurrent – lanserer Firebase Studio
Googles nye Firebase Studio lar deg prototype og bygge fullstack-applikasjoner på minutter.
🍵 – Kunder vil ha avanserte løsninger, men får sjokk når prisen kommer
– En av de største utfordringene er dårlig bestillerkompetanse, skriver CTO Runar Brøste i Apphuset, om kunder som tror utvikling er mye billigere enn det er.
🦧 Ways konkurs: «Veldig glad dette nå er over!»
Utviklerselskapet er konkurs, etter at de ikke ble enige med en ansatt om utestående lønn.
🦉 Bytta ut butikkjobb med kodejobb: – Timingen var veldig god
Etter et tiår i butikk begynte Ukas koder Børge Mastberg å studere utvikling. Og han hadde flaks med jobbmarkedet.
God påske!
Min første reportasjetur – og mitt første datatreff – var da jeg som journalist i Norsk Datormagazin i 1988 fikk i oppdrag å dekke copypartyet " Razor 1911/The Cartel/Abnormal Party" i Stjørdal utenfor Trondheim. Det endte med at politiet dukket opp etter at en spillimportør hadde tipset om at det foregikk ulovlig piratkopiering av Commodore 64- og Amiga-spill.
Politiet kom, kikket seg rundt og fant rundt 150 tenåringer i godt humør som spilte, programmerte og stort sett oppførte seg pent. Vi fikk politiet til å posere foran politibilen med en bunke "beslaglagte" disketter og smilende ungdom.
Etter flere slike episoder sluttet arrangører av datatreff å kalle det for "copyparty" og begynte heller å kalle det for "datatreff", "LAN-party" eller lignende.
Her er hvordan vi dekket datatreffet på forsiden av Norsk Datormagazin (ungdommene fikk tilbake de "beslaglagte" diskettene da politiet reiste igjen...):

Du finner for øvrig innskannede PDF-er av alle bladene her, hvis du vil sjekke hvor annerledes ting var før.
Og med det ønsker jeg alle kode24s lesere god påske!
– Kurt 🤓
