Tror ikke AI tar jobben din – men gir flere jobber for utviklere

– I stedet vil den gjøre dem mer effektive, og denne effektiviteten kan motivere selskaper til å sette i gang enda flere og større prosjekter, mener DevRel-sjef i MongoDB, Matt Asay.

Økonomisk teori viser at det vil bli behov for flere utviklere når utviklerne blir mer effektive, mener Matt Asay i MongoDB. (illustrasjonsfoto) 📸: NTB / Shutterstock
Økonomisk teori viser at det vil bli behov for flere utviklere når utviklerne blir mer effektive, mener Matt Asay i MongoDB. (illustrasjonsfoto) 📸: NTB / Shutterstock Vis mer

Mange frykter at AI skal ta jobbene deres, og usikkerheten blant mange utviklere er stor: For hvis det er slik at AI gjør utviklere veldig mye mer effektive, da trenger vi kanskje ikke like mange?

Så enkelt er det imidlertid ikke, hevder sjefen for utviklerreleasjoner ("DevRel") i MongoDB, Matt Asay, i et leserinnlegg i InfoWorld.

– AI vil ikke erstatte utviklere. I stedet vil den gjøre dem mer effektive, og denne effektiviteten kan motivere selskaper til å sette i gang enda flere (og større) prosjekter, skriver Asay.

Asay har lang erfaring fra IT-bransjen. Før han kom til MongoDB har han vært blant annet "Head of Developer Marketing" i AWS og "Head of Developer Ecosystem" i Adobe.

Bedrifter vil ansette flere

– Det er på tide å offisielt begrave idéen om at AI betyr at vi ikke trenger utviklere, skriver Asay.

Han viser til det som innenfor økonomisk teori kalles Jevons paradoks, oppkalt etter den britiske økonomen William Stanley Jevons.

– I økonomi beskriver Jevons-paradokset hvordan økt effektivitet fører til høyere forbruk av en ressurs, ikke lavere. I dette tilfellet er ressursen utviklernes tid og innsats.

Etterspørselen etter mer kode vil ifølge Asay eksplodere når AI gjør det billigere å skrive koden. Dermed vil også behovet for erfarne og dyktige utviklere øke.

«I stedet for å ansatte halvparten så mange utviklere, vil bedrifter bygge dobbelt så mye.»

Sender ikke utviklerne hjem

Når et utviklerteam takket være AI leverer alt det var meningen de skulle gjøre det neste året på bare et halvår, så kommer ikke bedriften til å sende dem hjem for å ta fri det neste halvåret, argumenterer Asay.

– I stedet vil de begynne å utvikle neste bølge med funksjonalitet, og fokusere på nye forretningsidéer. I stedet for å ansatte halvparten så mange utviklere, vil bedrifter bygge dobbelt så mye.

Når koding blir mer effektivt, fører det til at organisasjoner utvider og tar fatt på større og mer varierte programvareprosjekter, mener han.

Hva med juniorene?

Asay skriver at AI er god på en masse, men at den sliter med kompleksitet, blant annet:

  • Systemarkitektur i stor skala
  • Løse problemer som ikke har blitt løst før
  • Dyp forståelse for forretningsbehovene
  • Komplekse sikkerhetshensyn

AI vil ta seg av "boilerplate"-kodingen, mens erfarne utviklerne vil ta seg av det mer overordnede og sørge for at AI-en gjør det den skal. Det krever en dyp forståelse for programvarearkitektur, forretningslogikk og å kunne forstå hva brukerne trenger.

Men hva med juniorutviklerne?

Ifølge Asay bør bedrifter tilby opplæring av juniorer i "AI-drevet utvikling" mens seniorene må være mentorer som lærer dem om hvordan de bruker verktøyene og evaluerer koden.

– Slik veiledning er avgjørende for å hindre at yngre utviklere blir for avhengige av kunstig intelligens, noe som kan føre til overfladisk læring og en negativ spiral med redusert produktivitet.