Apple og Meta bryter med EUs lovverk om digitale markeder (DMA), ifølge EU-kommisjonen.
– De to vedtakene kommer etter omfattende dialog med de to selskapene for å gi dem mulighet til å gi detaljerte fremleggelser av sine synspunkter og argumenter, skriver kommisjonen i en pressemelding onsdag.
Selskapene varsler at de vil anke bøtene, som de beskriver som urettferdige.
Onsdag kveld kom også budskapet om at de har støtte i Det hvite hus, som nå raser mot bøtene.
Milliarder i bøter
Bakgrunnen for bøtene er blant annet at EU mener Apple bryter reglene om digital konkurranse gjennom sin app-butikk.
Meta har siden november 2023 gitt europeiske brukere muligheten til å velge reklamefrie versjoner av Facebook og Instagram, og EU mener Meta har tvunget millioner av brukere over hele EU inn i et todelt valg: betal eller samtykk («Pay or OK»).
- Apple får den største boten: 500 millioner euro, tilsvarende 5,6 milliarder kroner.
- Meta får på sin side en bot på 200 millioner euro, tilsvarende 2,3 milliarder kroner.
Apple og Meta blir nødt til å betale milliardbøtene innen 60 dager, og de risikerer at bøtene øker dersom de forblir ubetalt.

Apple beholder mangfolds-tiltak, Trump raser
– Vil ikke bli tolerert!
Metas toppsjef Mark Zuckerberg uttalte før Donald Trump returnerte som president, at han var klar for å samarbeide, blant annet om å hindre det han omtalte som sensur av sosiale medier.
Også andre i ledelsen av Meta har varslet at de vil be Trump om støtte, dersom de opplever at EU behandler dem urettferdig.
Utifra responsen onsdag kveld, norsk tid, kan det altså virke som at Meta har gjort nettopp dette etter at de ble bøtelagt.
En ikke navngitt talsperson for Det hvite hus sier til Bloomberg at EUs bøter er «diskriminerende». Vedkommende kommer også med en tydelig advarsel til EU, gjengitt av Reuters.
– Denne nye formen for økonomisk utpressing vil ikke bli tolerert av USA, sier talspersonen, og fortsetter:
– Reguleringer i andre land som målrettet saboterer amerikanske selskaper, hindrer innovasjon og muliggjør sensur vil bli ansett som handelsbarrierer, og en direkte trussel mot frie sivilsamfunn.

Meta «tar en Musk», skroter faktasjekk
Anklager EU for ulik praksis
Apple anklager EU-kommisjonen for å på urettferdig vis sikte seg inn på selskapet. De mener EU stadig flytter målstolpene til tross for at selskapet forsøker å følge reglene.
– Kommisjonen forsøker å hindre vellykkede amerikanske selskaper samtidig som de tillater kinesiske og europeiske selskaper å drive sin virksomhet under ulike standarder, hevder Meta-sjef for internasjonal virksomhet Joel Kaplan.
EU-kommisjonen mener bøtene er proporsjonale, og avviser samtidig at det er målrettede tiltak spesifikt mot amerikanske selskaper.
– Vi bryr oss ikke om hvem som eier et selskap. Vi bryr oss ikke om hvor selskapet befinner seg, sier kommisjonens talsperson Thomas Regnier.
– Om du er et kinesisk selskap, et amerikansk selskap eller et europeisk selskap, så må du uansett følge reglene i den europeiske unionen, sier han.
– Vil ikke bli tatt godt i mot
Den amerikanske tenketanken The Information Technology and Innovation Foundation (finansiert av blant annet Apple og Meta), er også kritisk.
De hevder dette beviser at DMA vil bli brukt til å tappe penger fra amerikanske selskaper, selv om de følger regelverket, og gir klar beskjed om responsen:
– Kommisjonens handlinger vil ikke bli tatt imot på en god måte av Trump-administrasjonen, sier de ifølge BBC.
Forbrukerrådet fornøyde
Fagdirektør Finn Lützow-Holm Myrstad i Forbrukerrådet er fornøyd med at EU nå bøtelegger selskapene for å bryte DMA.
– Forbrukerrådet har tidligere klaget inn Meta i flere saker, også for løsningen med «Pay or OK», hvor selskapet nå er dømt, sier han.
– EU-kommisjonen har varslet at de ser på Metas nye samtykkeløsning. Denne har de samme grunnleggende utfordringene, der brukerne blir dyttet og lurt til å akseptere sporing. Det er på høy tid europeiske myndigheter setter ned foten for hvordan selskapet opererer, fortsetter Myrstad.

EU-domstolen: Meta har brutt GDPR-reglene
– Fortsetter dialogen
– Kommisjonen fortsetter dialogen med Apple og Meta for å sikre samsvar med kommisjonens vedtak og DMA-lovene videre, heter det.
Etter at EUs to nye datalover Digital Services Act (DSA) og Digital Markets Act trådte i kraft i fjor, har EU-kommisjonen innledet flere granskinger mot noen av de største nettgigantene.
Det er ikke første EU-bot for Apple. I fjor høst konkluderte EUs øverste domstol med at Apple måtte betale 13 milliarder euro, tilsvarende over 150 milliarder kroner, til irske myndigheter i en skattesak.
For et drøyt år siden ga EU-kommisjonen selskapet en bot på 1,84 milliarder euro, tilsvarende rundt 21 milliarder kroner, for urettferdig konkurransepraksis for strømming av musikk.
Apple sa seg uenig i begge sakene.
