– Lønnsgapet til privat sektor er for stort, sier Kari Tønnessen Nordli, leder for Akademikerne stat i forbindelse med lønnsoppgjøret.
De forhandler på vegne av blant andre Tekna- og NITO-medlemmer, som er de to vanligste fagforeningene for norske utviklere, ifølge tallene fra fjorårets lønns- og trivselsundersøkelser.
– Vi må ha et oppgjør som bidrar til at staten oppleves som en attraktiv arbeidsplass for våre medlemmer, fortsetter Tønnessen Nordli, som sier lønnsgapet nå kan være på så mye som flere hundre tusen kroner.
Merkbar forskjell for utviklere
Årets lønnsoppgjør handler «kun» om lønn, og Akademikerne har to krav. De vil ha reallønnsvekst, og at fordeling av den økonomiske lønnsramma skal skje lokalt på arbeidsplassene.
Tønnessen Nordli er klar på at utdanning i større grad må lønne seg i staten, og mener det i dag gir for liten uttelling for ansatte med høy utdannelse.
– Lønnsgapet mellom staten og privat sektor er for mange grupper rundt 200.000 - 300.000 kroner, forteller hun.
Fjorårets lønns- og trivelsundersøkelse viste at det også er et betydelig gap i lønningene til utviklere i privat og offentlig sektor.
Gapet fra offentlig til privat sektor ble rapportert å være 90.000 kroner eller mer, basert på lønna dere meldte inn:

Frykter økt lønnsgap for utviklere: «Det går en grense»
Endte med streik i 2024
Fjorårets lønnsoppgjør for Akademikerne stat endte med streik. I tillegg til lønn, handlet oppgjøret hvorvidt Akademikerne skulle få beholde sin egen tariffavtale med staten.
Saken endte i Rikslønnsnemnda, som i november slo fast at tariffavtalen skal bestå inntil videre.
Lønnsgapet var også tema i fjor. Fagansvarlig i NITO stat, Roger Matberg, var klar på at lønnsutvikling var viktig for å beholde utviklere i staten.
– Dette er jo folk som allerede kan tjene mer penger i privat sektor, men som nå jobber i statlig sektor fordi oppgavene er spennende. Til syvende og sist blir dette et spørsmål om hvor grensen går for hvor mye lavere lønn folk godtar i jakt på spennende oppgaver, sa Matberg.
I forkant av lønnsoppgjøret delte også en undersøkelse, der offentlige virksomheter oppga at de hadde rekrutteringsvansker, blant annet på grunn av konkurransen i lønninger.
