ANNONSØRINNHOLD

MOTIVERENDE: Fullstack-utvikler Shahariar K. Bhuiyan begynte i Accenture som sommerpraktikant. Nå har han snart jobbet der i tre år. - Jeg er en person som digger å lære nye ting, og det virket tidlig på meg som at Accenture kunne matche de forventningene, sier han.
MOTIVERENDE: Fullstack-utvikler Shahariar K. Bhuiyan begynte i Accenture som sommerpraktikant. Nå har han snart jobbet der i tre år. - Jeg er en person som digger å lære nye ting, og det virket tidlig på meg som at Accenture kunne matche de forventningene, sier han. Vis mer

Arbeidsplassen for deg som digger å lære nytt

Hos Accenture befinner du deg et sted midt i mellom business og teknologi. Jobben handler om å digitalisere Norge. Men også om å ha det bra mens du gjør det.

Etter å ha utdannet seg på NTNU i Ålesund jobbet Gry Skårbø noen år i et mindre IT-firma. Hun kjente mer og mer på at hun trengte et større miljø å bryne seg på – og søkte på en stilling hos Accenture. Firmaet har mer enn 477 000 ansatte over hele kloden. På jobbintervjuet opplevde hun at selv om hun hadde sendt inn CV og karakterer, var det ikke dét som hadde fokus i løpet av intervjuet.

- Vi snakket om mine interesser og de var interessert i hvilke teknologier jeg hadde kjennskap til og brukte. Mye av det jeg kan er selvlært, det står ikke på noe papir, så det er absolutt kult at slike ting blir plukket opp. Det er alltid to personer som gjør intervjuer i Accenture, for å sikre at det alltid er to innfallsvinkler.

Nå har Skårbø jobbet som frontend-utvikler og arkitekt i Accenture i fire år.

SELVLÆRT: Hun er utdannet på NTNU i Ålesund, men mange av kunnskapene Gry Skårbø sitter på som er selvlærte. - Det er kult at det ble plukket opp på jobbintervjuet med Accenture, sier hun.
SELVLÆRT: Hun er utdannet på NTNU i Ålesund, men mange av kunnskapene Gry Skårbø sitter på som er selvlærte. - Det er kult at det ble plukket opp på jobbintervjuet med Accenture, sier hun. Vis mer

- Jeg trives! Mye fordi jeg har fagmiljøet jeg trenger. Vi er organisert i forskjellige faggrupper, og der presenterer vi ulike ting vi har gjort for hverandre, hvilke nye teknologier vi har vært borti. I faggruppene får man plass til å presentere et prosjekt man har vært med på, for eksempel, men kan også snakke om et hobbyprosjekt man har drevet med på fritida.

-Vi har også bachelor-studenter som blir invitert til å snakke om hva slags teknologi de har brukt for å løse oppgavene sine, og på den måten får de også øvd seg på det å presentere. Det har de bruk for til bacheloroppgaven de skal levere.

- Jeg har hørt rykter om at det også er rom til å presentere ting som ikke lykkes så bra?

- Absolutt. Det oppfordrer vi til, for det er vel så mye å lære av prosjekter som kanskje ikke ble noen suksess.

- Det er ikke pinlig, da?

- Det er selvfølgelig mest gøy å snakke om noe som gikk bra, det er klart. Men neida, det er ikke pinlig å komme med noe som ikke var helt vellykket. Faggruppene er veldig bra. Noe av det jeg var redd for da jeg satt på intervjuet, var at jeg skulle forsvinne litt i mengden fordi Accenture er en så stor bedrift. Men vi er gode på å lage arrangementer for å bli kjent, og vi har kanaler som gjør at vi når hverandre lett og kan spille på hverandres kvaliteter.

- Det er det bruk for med nesten 500 000 ansatte?

- Hehe, ja. Det er mange. Og vi kjenner jo ikke alle, selvfølgelig, men vi knyttes til et nettverk, både regionalt og nasjonalt. På mitt forrige prosjekt var vi flere team i Norge som skulle samarbeide med flere team i India. Slike samarbeid er alltid en utfordring på grunn av tidsforskjeller, men det gikk bra. Sånne oppgaver er spennende å være med på fordi man får lære om andre kulturer og arbeidsmetoder.

Fra sommerpraktikant til fullstack-utvikler

Den offisielle stillingstittelen hans er Tech Architecture Delivery Specialist, men han kaller seg bare fullstack-utvikler. Men egentlig begynte Shahariar K. Bhuiyan som sommerpraktikant i Accenture mens han ennå tok sin mastergrad i datateknologi på NTNU i Trondheim.

Før det tok han en treårig bachelor i dataingeniørfaget på det som nå heter OsloMET.

Da jeg flytta til Trondheim fikk jeg vite at kravet for å starte på masteroppgaven blant annet er x antall uker godkjent praksisarbeid, så jeg skjønte ganske kjapt at jeg måtte få meg en sommerjobb. Da jeg tok bachelorgraden i Oslo var dette med sommerjobb jobb noe man begynte å snakke om i mars, liksom. I Trondheim skulle du mer eller mindre søke jobb nesten et helt år før du faktisk skulle i praksis. Det var overraskende at rekrutteringen begynte tidlig.

Heldigvis hadde han faktisk hatt Accenture på radaren noen år allerede. Som et av få firmaer hadde de vært til stede på karrieredager også utenfor Trondheim og NTNU. For eksempel på OsloMET der Shahariar studerte. Det hadde gjort inntrykk på ham.

- Så jeg gikk innom Accenture på en karreriedag på NTNU og meldte meg på et speedintervju, sier Shahariar.

- Sånn som speed-dating?

- Ja, egentlig. En slags speed-dating med Accenture!

- Det var en måte for meg å møte dem ansikt til ansikt, og de fikk møte meg og se på karakterene mine og CV-en. På sånne intervjuer har du 5-10 minutter før de tar en avgjørelse om de er interessert.

Han vet ikke hvor mange som ble invitert med videre, men Shahariar var iallfall en av de heldige som ble bedt med på karrieremiddag med Accenture.

- Det var veldig hyggelig å bli bedre kjent med dem. Og så ble jeg invitert til et intervju et par dager senere, et vanlig jobbintervju. Eller faktisk to, et faglig og et personlig.

FRIHET: Shahariar var ørlite nervøs for at Accenture var et stivt firma med krav om dress og slips. - Hehe, jeg er ikke en dress-fyr, og i Accenture har jeg møtt stor frihet og absolutt ikke dresspress!
FRIHET: Shahariar var ørlite nervøs for at Accenture var et stivt firma med krav om dress og slips. - Hehe, jeg er ikke en dress-fyr, og i Accenture har jeg møtt stor frihet og absolutt ikke dresspress! Vis mer

- Hvorfor ville du jobbe hos Accenture, egentlig?

- Helt generelt er jeg en person som digger å lære nye ting. Det er en grunn til at jeg jobber med fullstack også, ikke sant, for da kan jeg lære meg mye mer! Det er motivasjonen min, og jeg hadde inntrykk av at Accenture kunne matche forventningene mine. Jeg tenkte at et så stort firma har tilsvarende gode karreremuligheter. Altså: muligheter til å lære nye ting.

I august har han jobbet i Accenture i tre år.

Og siden han startet som fullstack-utvikler har han vært innom en mengde forskjellige prosjekter. Og det er godt, som han sier, for å holde motivasjonen oppe. Ikke trenger han å gå i dress så ofte som han fryktet på forhånd, heller.

- Hehe, jeg er ikke en dress-fyr, og jeg husker jeg så en fyr i dress under karrieredagene på OsloMET. Jeg tenkte at Accenture kanskje var et litt stivt firma. Men jeg har møtt stor frihet, en flat struktur og absolutt ikke noe dresspress.

Liquid studio og utviklingspushing

Noe av det viktigste for Gry Skårbø er mulighetene til å utforske nytt land. Uten å bytte arbeidsgiver. At hun kan utvikle seg i Accenture, er noe hun setter stor pris på. Og det er ikke bare en floskel, at de ansatte oppfordres til å utvikle seg. Nei, de har faktisk egne karriererådgivere som har som oppgave å stimulere medarbeiderne til å ta et skritt i ny retning. Lære seg ny teknologi, delta på konferanser i inn- og utland. Samarbeide på tvers av landegrenser. Og innimellom ta turen innom karriererådgiveren som har pønsket ut noen gode ideer siden sist.

- Det blir jevnlig satt av tid til å snakke med karriereveilederen, og de pusher oss til å dra på training, på kurser og konferanser. De følger karrieren vår i Accenture og bidrar til å guide oss videre, sånn at vi får de utfordringene vi trenger. Om det er en ny rolle på prosjektet vi allerede er en del av eller å jobbe i et annet land. På det forrige prosjektet mitt gikk jeg fra å være frontend-utvikler til å være frontend lead, til altså å sitte med ansvaret. Vi har også noe vi kaller Liquid studio, sier Gry Skårbø.

- Liquid studio?

- Det er vår innovasjonsavdeling. Her jobber vi med prototyper og en ny tilnærming til prosjektene. Liquid Studio kan også være en avveksling fra de tradisjonelle prosjektene. Det er kjempekult.

- I våre dager er det mye snakk om digitalisering og det digitale skiftet som alle ledd av samfunnet skal gjennom. Hvordan jobber dere med det konkret?

NETTVERK: Gry Skårbø fremhever faggruppene og den globale kunnskapen Accenture står for.
NETTVERK: Gry Skårbø fremhever faggruppene og den globale kunnskapen Accenture står for. Vis mer

- Vi er med i hele prosessen. Det er ikke sånn at vi kommer innom og utvikler noe og så drar. Nei, vi deltar i planlegging, synspunkter og kommer med forslag til løsninger på problemstillinger kunden har. På den måten deltar vi i både behovs- og løsningsprosessen. Da er det godt å ha et globalt nettverk å dra på.

- Det er vel ikke en liten fordel?

- Hehe, nei. Det handler om å dra på de kunnskapene bedriften har, og vi har mange. Vi har mange store prosjekter som påvirker de fleste mennesker her til lands, prosjekter som gjør hverdagen vår bedre.

- Hvor viktig er denne dimensjonen for deg?

- Det er her jeg ønsker å bidra. Ettersom interessen min ligger innenfor IT, er Accenture en ypperlig måte å få bidra med min kreativitet og mine styrker for å løse problemer for folk.

Fra 80-tallet til framtida

På et vis er han tilbake der han startet i Accenture. Forskjellen er bare at nå sitter Shahariar K. Bhuiyan på den andre siden av bordet. Nå er det han som intervjuer, nå er det han som veileder for praktikantene.

- I den rollen er jeg ikke bare utvikler, der er jeg også mentor. Da er det jeg som skal sørge for å leve opp til studentenes forventninger om Accenture. I fjor var jeg prosjektleder for et av sommerforløpene, og det var en rolle som helt klart lå utenfor min komfortsone. Samtidig var det utrolig gøy og lærerikt. Det er det samme på intervjuene. Nå gjør jeg noe jeg tidligere ikke visste at jeg kunne. Det passer godt til min ambisjon om å lære meg nye ting.

I tillegg til mentoroppgavene for studentene jobber Shahariar på det store Autosys-prosjektet Accenture gjør for Statens vegvesen. Oppgaven handler om å bytte ut vegvesenets gigantiske datasystem for kjøretøyer – som ble lagd i 1981. Ja, akkurat. 1981.

- Ja, hehe, det er gammelt. Vår oppgave er å erstatte en løsning fra 80-tallet som bygger på terminalbaserte grensesnitt og COBOL-koding. Det er teknologi som forsvinner og som færre og færre kan bruke, og vegvesenet erstatter det med ny og moderne teknologi, arkitektur – og nytt brukergrensesnitt.

- Det kommer til å ha stor betydning for en del folk i dette landet?

- Å ja. Dette systemet inneholder all data om alle kjøretøyer i Norge, og det vi gjør kommer til å ha stor betydning for saksbehandlere, bilforhandlere og publikum. Det er et massivt system med utrolig mye data. Og vi lager helt nye løsninger. Det kommer til å spare mye tid og gjøre det langt mer effektivt. Autosys på en modernisert platform blir lønnsomt.

SAMFUNNSBETYDNING: - Det Accenture jobber med, er å modernisere. Både her i Norge, men også i resten av verden. Det er artig å være en del av, sier Shahariar.
SAMFUNNSBETYDNING: - Det Accenture jobber med, er å modernisere. Både her i Norge, men også i resten av verden. Det er artig å være en del av, sier Shahariar. Vis mer

Shahariar påpeker at vi lever i en tid med mye høyere forventninger til digitalisering enn det som gjorde seg gjeldende da Statens vegvesens system ble lagd på 80-tallet. Det handler både om teknolig, business – og om verden rundt oss.

- Selv om jeg er en utvikler, må jeg forstå noe av businessen for å vite hva jeg skal utvikle. Og så har det vi gjør stor innvirkning på samfunnet. La oss si en saksbehandler tidligere brukte tjue minutter på en oppgave. Med en digitalisert og moderne plattform kommer samme saksbehandler kanskje til å bruke maks fem minutter på samme oppgave.

- Wow!

- Ja, nettopp. Og det dette Accenture jobber med. Å modernisere. Både her i Norge, på store samfunnsendrende prosjekter. Men også over store deler av verden. Det er utrolig artig å være med på.

I Accenture er vi ikke ansatte, vi er kolleger. Alle har unike egenskaper og erfaringer, og deler samme ønske om å gjøre en forskjell og bidra til et levende, globalt nettverk. Ønsker du å bli en del av oss? Se våre ledige stillinger her!