ANNONSØRINNHOLD

Bytefest - Systemutviklernes Woodstock?

Hva skjer når systemutviklere leker eventbyrå og arrangerer festival for flere hundre kollegaer? Jo, de lærer i hvert fall mye.

- Bytefest ble en kjempesuksess! Folk spør allerede om vi kan gjøre det igjen, sier Thomas Ramm, leder for Java-faggruppen i Sopra Steria.

Nylig arrangerte han nemlig Bytefest for sine systemutvikler-kollegaer i selskapet. Åtte fysiske lokasjoner spredt rundt i landet, og nesten 300 deltakere deltok på minikonferansen, som ble holdt av og for utviklermiljøet i Sopra Steria.

- Det var gøy, men også utfordrende.

Bakgrunnen for festivalen var et ønske fra regionskontorene til Sopra Steria om mer samarbeid og faglige samlinger. Thomas fikk idéen til Bytefest da Sopra Steria arrangerte Rubiks tidligere i år - den årlige kunnskapsfestivalen av og for alle medarbeidere i selskapet.

Kunne vi gjøre noe lignende i egne lokaler, av og for systemutviklerne, tenkte jeg. Og det kunne vi jo, sier Thomas.

Bytefest hadde fokus på fag og mye gøy, og ble kjørt på flere Sopra Sterias kontorer rundt omkring i landet – noen live, og noen digitalt. Noen av temaene deltakerne kunne bryne seg på var Kubernetes og pipelines, kodekvalitet, hvordan lage egen GPT, kryssplatform mobilutvikling med React Native og .NET MAUI med mer.

image: Bytefest - Systemutviklernes Woodstock?

Et stjernelag av utviklere delte sine erfaringer, tips og råd. Rett og slett kunnskapsdeling i praksis – eller power of sharing, som Sopra Steria kaller det.

Inspirerende? Her er Thomas sine tips til hva du bør tenke på om du vil arrangere en fagkveld - eller festival - for kollegaene dine:


1. Sett tydelige mål

Vi ville arrangere en minikonferanse med fokus på systemutvikling. Vi var også tydelige på at det skulle være et hybridarrangement som var mulig å delta på for alle kontorene i landet, ikke kun et Oslo-arrangement som resten av kontorene kunne streame. Det å ha et så tydelig mål hjalp oss gjennom hele prosessen. Ved alle kontorene hadde vi folk som fulgte opp spørsmål og innspill fra alle kontorene.

2. Skaff nok gode hjelpere og sikt høyt!

I starten tenkte vi at ni foredrag ville holde, men vi fikk inn utrolig mange flere foredrag og endte til slutt med 17. Da vi estimerte deltakerantall mente flere at å samle 75 kolleger i Oslo kanskje var litt optimistisk, men vi endte med over det dobbelte - og nær 300 totalt fra hele landet! Det gjorde jo også at arrangementet totalt sett ble veldig komplisert, med flere fysiske og digitale arrangementer som skulle synkroniseres på tvers av flere byer. Så det var helt avgjørende at vi var mange som bidro inn i prosjektgruppen.

image: Bytefest - Systemutviklernes Woodstock?

3. Ha realistiske forventninger til deg selv, teamet og arrangementet

Lokaler, servering, lyd - alt dette må på plass, og da trenger man hjelp. Det er en grunn til at større arrangementer ofte gjøres av profesjonelle. Ettersom dette hele veien har vært et grasrotprosjekt, var det viktig at alle involverte kjente på eierskap til arrangementet. Over 40 kolleger i Sopra Steria bidro med et enormt engasjement. Da er det viktig at man har det gøy sammen på veien.

4. Få med ledelsen

Hvis du vil overbevise ledelsen om at en mekanisk okse på taket er en god idé, må du forventningsstyre riktig. De hadde forventning om en vanlig fagkveld med 30-40 deltakere, og trengte litt overbevisning da vi ønsket å satse på noe større, som en festival. Etter hvert ble også toppledelsen involvert, og det hjalp mye på synligheten. Administrerende direktør Kjell Rusti åpnet faktisk hele festivalen.

Rusti mener flere bør gjøre som Thomas:

- Gjennom historien har deling av kunnskap, erfaringer og kode vært selve motoren for utviklermiljøene. Denne viljen og kulturen er helt essensiell for selskaper som vårt, som sørger for at flere kan lære av hverandre, utvikle seg selv og sitt fagfelt.

Jeg er veldig glad for at vi har kolleger som Thomas og så mange andre i Sopra Steria, som står på for å drive frem arenaer som dette. Da er vi som ledere bare nødt til å bistå på den måten vi kan, sier Rusti.

image: Bytefest - Systemutviklernes Woodstock?

5. Bruk alle tilgjengelige kanaler

Navnet Bytefest og den lekne visuelle retro-profilen gjorde at vi skilte oss ut internt. Vi hang opp plakater på kontoret og la inn noen smakebiter på skjermene til kaffemaksinene , så vi fikk til og med reklamert for festivalen da folk stod og ventet på kaffe.

Til slutt, ikke nøl med å involvere flere og sette i gang et initiativ.

- Du angrer garantert ikke, selv om det er litt jobb på veien. Spesielt samarbeidet på tvers av regionskontorene har åpnet opp for flere muligheter! Jeg gleder meg allerede til neste fagfestival, sier Thomas.

Om du er opptatt av å utvikle deg innen faget ditt, så setter du nok pris på en god delingskultur.

Les mer om Hvordan det er å jobbe som utvikler i Sopra Steria.