ANNONSØRINNHOLD

Flere kvinner i tech, takk.

Like viktig som å kode er å knekke kvinnekoden. Dyktige kvinnelige utviklere trengs, både i bransjen og hos Capgemini. I denne artikkelen får vi et innblikk i karrieren til Nora, leder for Cloud and Custom Applications i Oslo, og seniorutvikler Lalaina – to kvinner som med nysgjerrighet, kompetanse og ambisjoner viser veien og inspirerer.

Fra å leke med teknologi til å lede endring

- Jeg har alltid likt å prøve, teste og leke meg med teknologi. På et tidspunkt skjønte jeg vel at det ikke er noe alle liker eller gjør, og at det faktisk ga meg et fortrinn. I konsulentbransjen får jeg brukt både den innstillingen og erfaringen min, sier Nora Rustan, leder av C&CA i Oslo.

Nora kom inn i konsulentbransjen på en utradisjonell måte. Etter videregående begynte hun å jobbe i mobilbransjen, og jobbet der i flere år.

- Jeg var vel innom de fleste rollene som finnes i bransjen, ler hun.

- Fra mobilbransjen så jeg at IT virket spennende - og ikke minst potensialet i bransjen.

Etterhvert begynte hun som konsulent, og kom til Capgemini for 2,5 år siden.

image: Flere kvinner i tech, takk.

Jeg liker å prøve og feile

- Jeg er veldig glad i teknologi, men teknologi alene løser jo ikke noen ting, sier hun.

Hun ble tidlig interessert i hvordan man kan bruke teknologi for å optimalisere, og gi folk en bedre arbeidshverdag med verktøy som gir oversikt og flyt.

- Microsoft hadde de mest spennende løsningene, så da ble det til at jeg begynte å jobbe med MS Dynamics, sier hun.

Gjennom karrieren har det vært faget og fokuset.

- Når man kan lage løsninger som gir konkrete og målbare verdier, for eksempel et CRM, det synes jeg er veldig givende. Og så er jeg opptatt av å ha det store bildet - hva er det systemet vil, hva er det det skal. Man må forstå ideologien bak, slår hun fast.

Da hjelper det å være nysgjerrig på teknologi og løsninger.

- Jeg kan godt sitte å utvikle nye løsninger på kvelden: “kan dette fungere?” “Hva om vi gjør dette istedet”. Jeg liker å prøve og feile jeg, ler hun.

Mangfold er ikke alltid enkelt - men verdt det

I fjor ble hun leder av C&CA Oslo.

- Målet mitt som leder er å hjelpe ansatte til å lykkes. Capgemini er et selskap med utrolig mange muligheter, det jeg liker mest i min rolle er muligheten for å hjelpe ansatte på sin karrierevei. Men vi er et stort team med flere fagdisipliner, så en får virkelig kjenne på hvor viktig det er at vi jobber for de samme målene som team.

Hun er også aktiv i kvinnenettverket ODA, der hun jobber med ODA Executive. ODA Executive er et program i regi av ODA Nettverk som gir unge nominerte ledertalenter mulighet til å «skygge» en mer erfaren leder i egen organisasjon for å forstå deres hverdag og avmystifisere toppledelse.

- Programmet gir muligheten for å komme tettere på det operasjonelle ansvaret og forstå hvordan organisasjonen fungerer fra innsiden. Som gruppe skapes det et nettverk som har mye verdi både i arbeidslivet, men også for personlig utvikling.

- Jeg mener virkelig at vi trenger flere kvinnelige ledere i tech. Vi skal løse problemer. Vi løser problemer ved å se løsninger, og da trenger vi ulike perspektiver og mangfold. For å finne de beste løsningene er mangfold viktig i hele organisasjonen - både hos utviklere og ledere. Mangfold er bra. Ikke alltid så enkelt - men verdt det, slår hun fast.

Forteller historier og finner nye spørsmål

Nora trekker også fram Capgeminis kultur for tverrfaglighet og læring som viktig.

- Å ha en læringskultur er mer enn å stille spørsmål, det å fortelle historier er en viktig del av kulturen vår. Når vi setter oss sammen og forteller historier kan vi både få svar på spørsmål og nye perspektiver - og kanskje nye, bedre spørsmål? Å høre noen fortelle om hvordan de har løst en oppgave kan gi innsikt, ofte også selv om man ikke jobber med akkurat det samme.

image: Flere kvinner i tech, takk.

Capgemini har mange sterke fagmiljøer, med mulighet for både bredde og dybde for utviklere som vil lære, forteller hun.

- Det er viktig at ansatte kan utveksle erfaringer, diskutere og lære av hverandre. Det bidrar til inspirasjon og motivasjon, og i teknologiens verden er det særlig et behov for kvinnelige rollemodeller.

- Kvinnene vi har i organisasjonen er virkelig vanvittig dyktige, de bringer løsninger og perspektiver vi trenger - så de er absolutt forbilder, avslutter hun.

Er JEG senior?

En dag fikk Lalaina et spørsmål fra noen yngre kollegaer og da hun kunne svaret skjønte hun at nå, nå er du blitt seniorutvikler.

- Jeg el-sk-er å kode! ler Lalaina Razafindraibe, seniorutvikler i C&CA, som jobber med front-end.

- Jeg har jobbet med design også, og det å ha muligheten til å følge ideene mine fra Figma til ferdig er veldig inspirerende.

Lalaina er født og oppvokst på Madagaskar, og tok utdanning som IT-utvikler der. Etter utdanningen jobbet hun i andre stillinger, mer innen analyse og prosess. I 2009 flyttet hun til Norge.

- De første årene i Norge frilanset jeg sammen med mannen min, som var prosjektleder på denne tiden, forteller hun. Etterhvert fikk hun fast jobb i et annet konsulentselskap, før hun landet hos Capgemini for snart fire år siden.

- Når gikk det opp for deg at du er en senior-utvikler?

- Haha, det er jo litt gradvis det der. Plutselig får du spørsmål du kan svare på, og så tenker du: Er JEG en senior? Når skjedde det? Vel, nå er jeg vel det da, ler hun.

image: Flere kvinner i tech, takk.

Mentor som liker å lære

I dag er den erfarne utvikleren en andre ofte går til med spørsmål, og det setter hun stor pris på. Hun har også vært mentor for yngre kollegaer.

- Capgemini har et ekstremt bra miljø og stort fokus på muligheter for å lære. Selv med tre små barn får jeg tid til faglig utvikling hos Capgemini, min leder stiller opp og gir meg tid, forteller hun. Framover vil hun sette seg mer dypt inn i React og kanskje Tailwind?.

- Jeg har jobbet litt med backend også, det er noe jeg har lyst til å lære mer om .

Lalaina jobber på et prosjekt hos en av Capgeminis største kunder i Norge og stortrives.

- Prosjektet er veldig spennende og teamet er helt fantastisk, sier hun.

Alle har vært ferske en gang

Som senior sitter hun mye med code-reviews.

- Jeg husker selv fra da jeg var junior, hvor usikker man kan være. Er det rotete? Er det god nok kvalitet på koden? Så jeg er opptatt av å gi gode og konstruktive tilbakemeldinger, forklare hvorfor man gjør ting på ulike måter og ha fokus på Best-Practice.

Og så minner hun om at alle har vært ferske en gang. Selv de mest erfarne utviklerne har startet et sted.

- Det er jo ikke sånn at man PLUTSELIG blir en senior. Det er en glidende overgang, helt i starten er man mindre selvstendig og trenger mye oppfølging, etter et år er man mye tryggere - og så fortsetter man sin faglige utvikling, sier hun.

Hun tror også kvinner kan kjenne mer på usikkerhet rundt dette. - Vi kvinner må tørre å prøve, det er bare slik blir vi bedre, sier hun.

Så hva kommer etter senior-rollen for Lalaina?

- Jeg liker godt å jobbe med mennesker og har fått tilbakemelding på at jeg er flink med folk, så jeg ønsker å fortsette å kombinere det å jobbe med mennesker og å kode.

- For husk: Jeg e-ls-ker å kode, ler Lalaina.