Silje Grimstad er i begynnelsen av karrieren, men har allerede blitt hedret på AdaCon som en av de fem fremste kvinnelige utviklerne i Norge.
Hva legger hun selv i å være en dyktig utvikler?
Hva legger du i å være en god utvikler, og har det forandret seg noe siden du startet å jobbe i Capgemini?
- Oi, det er et godt spørsmål… Silje tar en tenkepause. - Du må være nysgjerrig og ha et ønske om å lære mye nytt. I tilegg bør du jobbe godt i team, og være en god problemløser. Det er en kombinasjon av fag og det sosiale, og så tror jeg det er viktig å føle seg trygg for å være en god utvikler.
For Silje er det en innstilling hun har tatt med videre inn i karrieren, og når man føler seg trygg tør man mer.
- Du må tørre å prøve. Tørre å spørre om hjelp, og tørre å stille “dumme spørsmål” - du er sikkert ikke den eneste som lurer.
I Capgemini har hun deltatt i karriereprogrammene Ignite og Accelerate. Ignite er Capgeminis 12 måneder lange graduate program som hjelper nyutdannede å utvikle ferdighetene de trenger for å lykkes som konsulent. Accelerate varer også 12 måneder og gir deltakerne et unikt kompetanseløft innenfor skyteknologi, arkitektur, sikkerhet, presentasjonsteknikk, forretningsforståelse og lederskap.
- Ignite var en veldig bra start på karrieren. Det er et godt program og du lærer mye. Det samme gjelder Accelerate. Tidligere jobbet jeg som backendutvikler men kom inn i Accelerate programmet som front-ender. I løpet av programmet lærte jeg mye om cloud og teknologiene rundt, og jobber nå som full-stack-utvikler. Capgemini har slagordet “Get the future you want” - og det er utrolig mange muligheter her, men det er opp til deg å ta de mulighetene.
Les mer om Accelerate her:
Fra “flink senior” til fagekspert
Les mer om Ignite her:
Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start
Trenger mangfold
Silje har en bachelor i dataingeniør og en master i programvareutvikling.
- Det var ikke sånn at jeg visste at jeg ville jobbe med teknologi, men har alltid likt realfag og logisk tenkning.
Hun skjønte fort at utvikling var en god match.
- En god og utfordrende match. Det tok tid å lære seg koding og det var en del humper i starten, minnes hun. - Da jeg begynte følte jeg at alle kunne mye mer enn meg, men etterhvert gikk det bedre og bedre. Jeg liker den logiske tankegangen og kreativiteten i koding. Etterhvert som man lærer ser man at det er flere måter å løse problemer på. Det er jo også derfor mangfold er så viktig - vi trenger ulike ideer for å løse problemene.
Under studiene fikk hun sommerjobb i Capgemini, derfra var det plankekjøring inn, forteller hun.
- Begge foreldrene mine jobber med teknologi, så jeg har vokst opp med “tech-prat” rundt middagsbordet. Nå har søskenene mine også gått inn i bransjen, så vi har blitt “en sånn familie”, ler hun.
I tillegg har hun fått med seg gode verdier hjemmefra, verdier som at å jobbe og stå på kan føre deg langt.
Fellesskap og forbilder
Denne målbevisste innstillingen førte henne helt til finalen i kåringen av «Female Developer of the Year». FINN.no arrangerte denne kåringen for fjerde gang, med mål om å fremheve de mange imponerende prestasjonene til kvinnelige utviklere i Norge. I høst ble Silje hedret som én av Norges fem fremste kvinnelige utviklere under AdaCon Norway tech-konferansen.
- Det er klart det er gøy med sånn anerkjennelse, sier hun. -Det var kjekt å treffe de andre finalistene og høre hva de har fått til. Det var også en god og lærerik konferanse med mange dyktige foredragsholdere.
Silje synes slike nettverksarrangement er hyggelig og nyttig, og hun har derfor vært med å starte SheCodes i Bergen, en meet-up for og av kvinnelige utviklere. Det er et trygt, åpent og nøytralt møtepunkt for å dele kunnskap, erfaringer og bli bedre kjent med andre kvinnelige utviklere i Bergen.
Les mer om Shecodes her: https://www.meetup.com/shecodes/
- Vi har hatt flere arrangementer, nå sist om cybersikkerhet, i samarbeid med ODA og HVL (Høgskulen Vestlandet). Da var vi 110 påmeldte og 5 dyktige, engasjerte, kvinnelige foredragsholdere som gjorde kvelden til en stor suksess. Ideen er at SheCodes skal være en trygg arena, tør du holde en lyntale her er det kanskje mindre skummelt å prøve seg på en av de store konferansene etterhvert?
Silje mener kvinnelige utviklere trenger slike fellesskap og gode forbilder.
- Torborg Eek, som vant "Årets kvinnelige utvikler", fortalte veldig interessant om dette med å velge å gå tilbake til koding etter å hatt andre roller. Jeg tror det er lett å bevege seg bort fra utvikling og over i andre roller som for eksempel ledelse. Det er så klart fint om det er det du ønsker, men da bør det være et aktivt valg!, slår hun fast.
Muligheter og motivasjon
Selv har hun ambisjoner og planer, men også en innstilling om at det viktigste er å lære og utvikle seg.
- Jeg ønsker å prøve meg som tech-lead og har allerede fått litt erfaring fra et mindre prosjekt tidligere. Det er kjekt å ha noe å strekke seg etter, og jeg jobber med å bygge mer kompetanse og erfaring.
Å jobbe i Capgemini gjør at hun får muligheter - og motivasjon.
- Det er utrolig mange flinke folk her, og det er en fantastisk kultur, folk heier på hverandre og er motiverende.
Capgemini er et sted hvor talent og ambisjoner får rom til å vokse.
I Bergen har utviklermiljøet utviklet seg til en viktig hub for spennende prosjekter og karriereutvikling. Med et økende behov for kompetanse, særlig innen Java, er mulighetene store for de som ønsker å ta neste steg, forteller Lars Søraas, leder for C&CA i Bergen.
- I Capgemini er det utrolig mange muligheter, og Silje har virkelig klart å ta tak i disse. Hun har kombinert karriereutviklingsprogrammene våre sammen med prosjektroller på en veldig smart måte. Det er rett og slett en glede å jobbe med henne. Vi er tett på kundene våre og vokser nå kraftig med utrolig mange spennende muligheter for utviklere som har lyst til å komme seg videre. Nå ser vi spesielt etter dyktige java-utviklere - men andre områder er også aktuelle, så om det er noen som har lyst å prøve seg er det bare å ta kontakt.
Vil du vite mer om karrieremulighetene i Capgemini? Ta kontakt med Mohamed Makbul