ANNONSØRINNHOLD

Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start

Capgeminis graduate program Ignite er et intenst år for å sette fyr og fart på karrieren din. Vi har snakket med to Ignitere, som har tatt reisen fra nervøse nybegynnere til etablerte utviklere.

«Nå er jeg på vei inn i den virkelige verden. Har jeg virkelig de ferdighetene som kreves for å klare meg?».

For ett år siden var dette en usikkerhet Hammad Munir Hussain kjente på, i overgangen fra studietid til arbeidsliv.

Han hadde akkurat fullført bachelorgrad i datateknologi ved Universitetet i Stavanger (UiS).

− I løpet av studietiden opparbeidet jeg en bred kunnskap innenfor utvikling og informasjonsteknologi. Jeg hadde muligheten til å fordype meg i både front-end og back-end utvikling, lære om nettverkskonfigurasjon, databaser, algoritmer og operativsystemer.

Studiene ga meg en solid innføring og et godt fundament i de ulike fagfeltene, men jeg satt med en følelse av at jeg ennå ikke hadde mestret noe fullt ut, forteller han.

image: Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start

Hammad er neppe den eneste nyutdannede som kjenner på slike følelser, og overgangen til arbeidslivet kan være krevende, uansett hvor dyktig du er. Ved å starte karrieren din i Ignite får du god hjelp og støtte gjennom hele programmet.

Programmet er ikke som andre graduate-program. Gjennom et helt år får nyutdannede en unik mulighet til å kombinere praktisk arbeid på spennende kundeprosjekter med et omfattende og skreddersydd faglig tilbud av relevante kurs og sertifiseringer

Et lærerikt Phoenix Project

Programmet er ikke ment å være noen “myk start” - men en god start. Det er krevende, men også utformet så du får den støtten du trenger gjennom de 12 månedene .

− På skolen har vi gjerne en del fag hvor metodikk forklares på teoretisk nivå. Gjennom kursene i Ignite får vi hands-on sett hvordan dette blir gjort i praksis, forteller en annen Igniter, Helena Phan. - Jeg har fått større forståelse for DevOps, Scrum og kanban, metoder jeg bruker daglig. Jeg jobber også med Angular og .NET/C# blant annet, noe som var nytt for meg før jeg begynte i Capgemini.

image: Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start

Phan var i fjor ferdigutdannet sivilingeniør fra NTNU med spesialisering i Robotteknikk og automatisering. Studiet ga solid bakgrunn i matematikk og programmering, maskinlæring og prosjektledelse, og i dag jobber hun som utvikler ute hos kunde.

- Året i Ignite-programmet har vært lærerikt og veldig gøy. Vi har hatt mye kursing og sosiale arrangementer, og jeg har utviklet meg både faglig og i konsulentrollen.

Å starte sammen med en gruppe andre nyutdannede og sammen gå gjennom et år fylt med faglige utfordringer, læring og sosialt gøy, har bidratt til å bygge sterke relasjoner. Helena trekker også fram muligheten for sertifisering i relevante teknologier som kundene trenger hjelp med.

- Et av de mest lærerike kursene jeg har deltatt i gjennom programmet er Phoenix-prosjektet. Her jobbet vi Ignitere som et team med ulike roller i IT, for å redde aksjeprisen til en oppdiktet bedrift. Vi lærte mye om arbeidsmetodikk som DevOps, ledelse og styring, og så viktigheten av samarbeid på tvers og det å unngå siloarbeid. Dette var et veldig gøy kurs, hvor teamet mitt gjorde det utrolig dårlig i starten, men hvor vi underveis forstod hva vi gjorde galt. Vi fikk det til, til slutt.

Å få know-how tidlig i karrieren er gull verdt

Hammad Munir Hussain trekker også fram Phoenix-prosjektet.

− Dette var kjempeartig og ikke minst veldig lærerikt. Vi måtte jobbe sammen, finne den beste måten å samarbeide på og dele oppgaver. Her klarte vi å få det oppdiktete selskapet til å snu sin tap-trend til å levere på høyt nivå. I tillegg til mestringsfølelsen vi fikk etter å ha «vunnet» i spillet, var det veldig mye lærdom i det som jeg tar med videre.

Ignite tilbyr deltakerne strukturert opplæring gjennom felleskurs en kveld i måneden, og retningsbestemte kurs over 10 -12 uker. I tillegg er det to årlige samlinger på hotell.

− Disse samlingene har gitt meg innsikt i både generelle "good-to-know"-aspekter for konsulentarbeid og spesifikk teknologikunnskap, sier Hussain.

− Som en del av C&CA (Cloud and Custom Applications)-teamet, ligger mitt primære fokus på applikasjonsutvikling. De retningspesifikke kursene har dekket temaer som applikasjonsarkitektur, beste praksiser for kodemetodikk og generelle tips og triks for å utvikle meg. Å ha faglig dyktighet og mellommenneskelige ferdigheter er utvilsomt essensielt for å lykkes i konsulentbransjen, og det å få denne kunnskapen så tidlig i karrieren er gull verdt.

På samme lag

Både Hammad Munir Hussain og Helena Phan jobber ute hos kunde.

Ignitere blir ofte sendt ut til kunder hvor det allerede sitter godt etablerte team. Det setter Hammad pris på.

− Dette sikrer at man aldri står alene, men alltid har støtte og oppfølging. Slik har det vært for meg, og jeg har fått god hjelp og veiledning av både prosjektleder og kolleger til å lykkes i prosjektet, sier han.

En del av Ignite er interne kurs gitt av mer senior konsulenter, som deler av sine erfaringer.

Alt fra hvordan konsulentlivet er, utfordringer man treffer på, hvordan sette gode mål og hvordan oppnå målene.

− Capgemini legger til rette for deg slik at du får fremtiden du ønsker, sier Hammad.

- Arbeidsmiljøet i Capgemini er til å skryte av. Alle kan snakke med alle her, enten du er Igniter, senior, manager eller direktør. Her er vi alle på samme lag, og alle har kunnskap og erfaringer å dele. Digg for meg som nybegynner, jeg er en nysgjerrig person med mange spørsmål på lur.

image: Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start

Han har alltid vært glad i å lære, men det aller viktigste er å få lov til å være seg selv.

− Jeg er en praktiserende muslim som har behov for et stillerom for bønn. Jeg er ikke komfortabel med håndhilsing med det motsatte kjønn, noe vi ser er blitt en stor diskusjon i andre virksomheter. I Capgemini ble alt dette tatt hensyn til, lederne mine respekterer mitt valg og legger til rette for at jeg kjenner meg som en del av gjengen uavhengig av min tro og livssyn, sier han. - Jeg husker enda en av mine første dager i Capgemini, hvor jeg ble tatt med inn på et møterom av min avdelingsleder. Jeg trodde jeg var i noe trøbbel, men slik var det ikke. Hun spurte meg om det er andre ting enn håndhilsing hun måtte ta hensyn til, og om det var noe annet hun kunne tilrettelegge for meg og mine behov i religiøs forstand. Hvorfor skal man ikke velge Capgemini når de har så gode ledere og kolleger som dette? spør han.

− I Capgemini ansetter de ikke bare «ressurser», de ansetter ekte folk med alle deres unike sider.

Blitt mer selvsikker og selvstendig og sosial

Helena Phan er også svært fornøyd med valget sitt.

− Capgemini er kjent for å være en framoverlent arbeidsgiver med et godt rykte. Jeg fikk et godt inntrykk av Capgemini da jeg hadde sommerjobb her, noe som gjorde at jeg valgte å starte i Ignite-programmet etter endt studier. Dette har jeg ikke angret et sekund på, da jeg allerede kjenner på stor utvikling.

Et intenst år går mot slutten. Hvordan vil dere oppsummere Ignite-året?

Hammad er ute i et prosjekt hos et Olje- og gass selskap der han har en rolle som DevOps engineer.

− Mitt ansvarsområde spenner over feilsøking, utvikling og vedlikehold av applikasjoner i Azure Logic Apps, i tillegg til å fungere som enestående kontaktpunkt (SPOC) for kunden når det gjelder disse applikasjonene, forteller han.

− Før jeg kom til Capgemini visste jeg ikke noe om skyteknologi. Jeg hadde ingen aning om hva Azure var, og heller ikke hva det ble brukt til. Jeg vil også trekke fram den personlige utviklingen jeg har gått gjennom dette året. Hvis jeg sammenlikner Hammad for ett år siden med Hammad i dag så er det stor forskjell i hvordan jeg gjør meg kjent med folk. Jeg føler jeg er blitt bedre på det sosiale, enda jeg alltid har vært en mer innadvendt person.

− Ser jeg tilbake for et år siden, så har jeg blitt en mye mer komfortabel og erfaren utvikler. Jeg har også blitt mer selvsikker og selvstendig i jobben, sier Phan.

image: Ignite! Graduate programmet som gir nyutdannede en flygende start

På sikt er Helenas plan å bli Tech Lead innen få år. Ignite gir en god start på karrieren, veien videre legger du sammen med selskapet.

- I Capgemini har alle ansatte en People Manager som passer på at vi får oppfølgingen vi trenger, også når Ignite-programmet er ferdig, og vi jobber med treårs-karriereplaner og delmål for å nå ambisjonene våre. Videre vil fokusere på å forbedre mine lederegenskaper, samtidig som jeg styrker min tekniske kompetanse, sier hun.

Et annet mål framover er å bli en god mentor for neste kull ignitere.

- Jeg har vært heldig som har hatt svært dyktige utviklere som mentorer i prosjektet mitt det siste året, og disse mentorene er også Capgemini-kolleger. Jeg har lært utrolig mye av dem, og jeg ønsker å bli en like god mentor selv, sier hun. - Jeg har lært via Ignite-programmet at jeg må være målrettet, tørre å ta ansvar, be om hjelp fra kolleger og utnytte tilgjengelige ressurser, samt si ja til mulighetene som kommer min vei.