Hvorfor begynte du å jobbe her?
Jeg var nysgjerrig på hvordan jeg lå an på det norske arbeidsmarkedet etter å ha bodd seks år i utlandet. Så jeg fyrte av mange søknader til ulike virksomheter, hvor en av dem var Skatteetaten. I utgangspunktet hadde jeg ikke tenkt på Skatteetaten som arbeidsgiver, men så var det noe i stillingsannonsen som fenget meg. Den var skrevet på en veldig fremoverlent og lett måte, og minnet ikke så mye om offentlig sektor – i alle fall ikke slik jeg kjente til det offentlige fra seks år i Tyskland.
I Tyskland hadde jeg jobber innenfor bilindustrien. Tyske biler er veldig fine, og det blir nok en tysk bil i fremtiden. Men jeg har egentlig aldri brydd meg veldig mye om biler. Så jeg ønsket meg også en jobb med litt mer mening - noe jeg var genuint interessert i. Og samfunnsoppdraget til Skatteetaten var noe som sjekket av på dette.
Når det er sagt, så våkner jeg ikke hver dag og tenker på samfunnsoppdraget. Det var kanskje en av grunnene til at jeg takket ja til jobben her, men det er nok ikke hovedårsaken til at jeg har blitt værende. Hvis det er lov å si.
Det er lov å si! Men hvorfor har du blitt værende da?
Det må være all den spennende teknologien jeg får jobbe med hver dag. Vi bygger ny data- og analyseplattform i sky for å understøtte målet til Skatteetaten om å bli enda mer datadrevet. Og vi har allerede tatt i bruk generativ kunstig intelligens i plattformen i dag. Vi jobber med nyutvikling og derfor er mye av det vi gjør nybrottsarbeid, som både er krevende og veldig gøy.
Teamet mitt beveger seg mot å bli et såkalt produktorientert plattformteam, og jeg opplever at ledelsen oppfordrer oss til å tørre, satse og være litt utradisjonelle i hvordan vi gjør ting – innen rimelighetens grenser selvsagt. Å ta i bruk ny teknologi krever ikke bare ny kompetanse og andre måter å jobbe på, men også endring i hvordan vi organiserer oss for å kunne holde tritt med utviklingen i teknologien. I min seksjon får vi mye tillitt, og det er veldig gøy å få være et av de teamene som får lov til å hoppe først.
Jeg må også få nevne at Skatteetaten er en trygg jobb å ha, og det er noen fordeler her som jeg setter stor pris på. Noen ganger kan hverdagen min være ganske hektisk, og jeg kan drukne litt i mitt eget hode. Og da er det veldig fint å ha muligheten til å bruke to timer i uka på trening. En liten time out på trening kan gjøre underverker.
Menneskene som jobber her, må også få en del av æren for at jeg blir værende. Jeg setter veldig stor pris på den psykologiske tryggheten i teamet, og at jeg jobber sammen med en gjeng som er like glade i karaoke som meg!
Hva jobber du med akkurat nå?
Teamet mitt og jeg jobber med konfigurasjon av data- og analyseplattformen vår i sky på Azure Databricks. Vi skriver all infrastruktur som kode i Terraform og automatiserer med GitLab CICD. Det er mye fokus på sikkerhet i Skatteetaten, og akkurat nå jobber vi med mye forbedringsoppgaver relatert til hemmelighetshåndtering, tilgangsstyring av data på plattformen, og logging og overvåkning. Dette er helt essensielt for å kunne tilgjengeliggjøre kjøretidsmiljøer til et enda større antall brukere på plattformen på en sikker måte. I tillegg til det undersøker vi mulighetene for å i enda større grad kunne tilgjengeliggjøre KI for brukerne av plattformen.
Hva er spennende med dette?
Jeg har fått lov til å være med på arbeidet med data- og analyseplattform i sky helt fra vi la første grunnstein. Teknologien vi bruker utvikler seg hele tiden og krever en raskere endringstakt på grunnleggende arkitektur. Så jeg blir aldri utlært, og vi er nødt til å ta i bruk ny funksjonalitet for å få ny funksjonalitet. Det er veldig spennende. Jeg har dessuten fått være med på å bygge og bemanne teamet, og det har vært veldig gøy å se hvor gode vi har blitt sammen!
Og til slutt: Hva gjør du og teamet ditt for å holde tritt med teknologien?
Lederne mine er veldig opptatte av kompetanseheving, og oppmuntrer oss til å holde oss oppdaterte i det som skjer i teknologien. Vi har muligheten til å sette av 10 prosent av tiden vår til kompetanseheving. Vi kan benytte oss av dette veldig fleksibelt, enten det er å sertifiseringer, dra på kurs, foredrag eller konferanser. Jeg kan jo nevne at jeg og en gjeng på fem stykker fra gruppa mi dro til San Fransisco på Databricks sin Data and AI summit i fjor sommer. Det var veldig gøy og lærerikt! Vi har som mål å bli Norges beste fagmiljø på nettopp Databricks, og vi er vel allerede blant de som har kommet lengst på dette i landet. Så vi oppfordres stadig vekk til å holde foredrag, hvor det i tillegg er gode muligheter for å bygge nettverk med både offentlige og private virksomheter, og lære av hverandre!