ANNONSØRINNHOLD

Capgemini - Eivind
Capgemini - Eivind Vis mer

Målet er å bygge både karrieren og en arbeidshverdag du drømmer om - og det kan du i Capgemini.

I vår var han på lederutviklingsprogram i Frankrike. Nå gleder han seg til JavaZone, med gode kolleger både i salen og på scenen.

- Jeg gikk en morgentur på den vakre slottseiendommen i Frankrike. Det var lett tåke over innsjøen, og så stiger slottet fram fra tåken, der det ligger oppe på en liten kolle - det var helt magisk, forteller Eivind Salvesen, Senior Software Engineer i Capgemini.

Han var på slottet Les Fontaines i Frankrike, Capgeminis campus for kurs og lederutvikling, i forbindelse med programmet “Be The Future”.

- Innimellom fikk man litt “feriefølelse” - for det var fantastiske omgivelser, nydelig mat og et flott slott. Men også intense dager og mye vi skulle gjennom, utrolig spennende og lærerikt. En magisk opplevelse, oppsummerer han.

Beslutninger og gruppedynamikk

“Be The Future” er et lederutviklingsprogram i Capgemini, der deltakerne gjennom et halvt år lærer om ledelse - å forstå seg selv og andre.

- Det er et internasjonalt program med folk fra hele Vest-Europa, der vi møtes på Teams og på campus i Frankrike.

De første månedene er det samlinger på Teams og digital læring.

- Før oppholdet tok vi en del tester innenfor personlighet og lærte mye om gruppedynamikk. Så fikk vi jobbe praktisk og intenst med dette på Les Fontaines.

Det ga en dypere forståelse av hvordan man tar gode beslutninger, og viktigheten av å være åpen for ulike tilnærminger og prosesser.

- En oppgave på Be The Future var at vi ble delt inn etter typer - der vi som er mer analytiske var på en gruppe, og de som scorer høyere på sosiale og kreative egenskaper på en annen. Oppgaven var at halvparten av gruppen vår skulle få dra på en fantastisk luksusferie til en Sydhavsøy - og så var det opp til oss å bestemme hvem på gruppen som skulle få det. Vi analytikerne bestemte oss raskt for at loddtrekning var den beste løsningen. Så klart! Den andre gruppen derimot… ler han.

- De diskuterte masse rundt hva som var mest rettferdig. De ville at alle skulle legge fram sine grunner for at akkurat de skulle velges, hvem ville det mest, hvem hadde mest behov. Men så ble de ikke ferdige innen tidsfristen da. Det var i hvert fall utrolig lærerikt å se at man tar beslutninger på så ulike måter, og at det kan være mange løsninger på problemstillinger. Det som er åpenbart for deg kan se helt annerledes ut for andre.

Heldig, eller?

Eivind har vært i Capgemini i tre år. Han har utdannelse innen kybernetikk og robotikk fra NTNU, og jobber i dag som utvikler i Java.

- Kybernetikk krever gode programmeringskunnskaper, men har et litt annet fokus enn datateknologi. Derfor var det ikke før jeg begynte i Capgemini at jeg fikk erfaring med frontend- og backend-teknologier, og har fått muligheten til å vokse inn i min nåværende rolle som senior utvikler. Nå føles arbeidet med Java og backend helt riktig for meg, men det hadde nok vært en mye tøffere reise uten all støtten jeg har fått til å lære og utvikle meg.

Capgemini har stort fokus på at den enkelte skal få støtte til å utvikle seg og skape sin karriere i selskapet. Blant annet får alle en mentorordning, som Eivind trekker fram som svært viktig.

- Jeg føler at jeg har vært utrolig heldig med min karriereveileder. Men det handler nok ikke bare om flaks, men også om at det er gjort en god jobb med å sette sammen veiledningsordningen, sier han. Karriereveilederen har fulgt ham opp siden starten av karrieren.

- I Capgemini skal du sette overordnede mål for karrieren og året, og så jobbe for å følge opp de målene og min mentor har vært helt fantastisk og lært meg så mye om både å sette mål og jobbe for å nå de, sier Eivind. - Det er en kombinasjon av gode råd og oppmuntring, og vi snakker mye om hva jeg må lære og ikke minst hva jeg bør velge vekk.

Capgemini - Eivind
Capgemini - Eivind Vis mer

Kultur og struktur

På sikt er målet mitt å gå inn i en mer tech-lead rolle, forteller han. For å lykkes i en slik rolle må jeg ha teknisk bakgrunn - og riktig teknisk bakgrunn - og innsikt i ledelse.

Det var hans leder som anbefalte ham til “Be The Future”-programmet, for å lære mer om ledelse.

- Det var jo en veldig anerkjennelse. Jeg føler at Capgemini har både en struktur og en kultur som gjør det lett å lære og bygge karriere.

Eivind trekker også fram at Capgemini har en sterk delingskultur der man lærer mye i arbeidshverdagen.

- En dag i måneden sitter vi i Java-miljøet sammen på kontoret, og da pleier jeg å sparre med seniorene om alt jeg lurer på. De har så mye erfaring og er flinke til å gi veiledning – gode og realistiske råd. Når man spør “internett” om man bør bytte ut trelags-arkitektur med clean eller hexagonal arkitektur på mikrotjenestene, får man ofte svar som “Ja, gjør det! Bare gjør det!”. Å faktisk snakke med seniorene er mye mer interessant. Er det verdt det? Hvordan skal man faktisk gjennomføre det? Dette er designvalg som krever mye forståelse for å ta riktige beslutninger.

Etter tre år i “gamet” har Eivind selv fått noen faglige spørsmål. - De yngste kommer faktisk til meg og spør innimellom, det er veldig hyggelig.

Sjekk ut superstjernen

Eivind har vært mye ute på studiesteder, på stands for å møte studenter.

- Det trives jeg godt med, å ha samtaler med studenter om forventningene til arbeidslivet. Mitt råd er å være åpen for mulighetene.

Han har også arrangert stand på IT-dagen for Capgemini.

- For noen år siden var Capgemini en av hovedsamarbeidspartnerne på IT-dagen på NTNU, og da fikk jeg og en annen ansvaret for å planlegge hele Capgeminis opplegg. Det var ganske gjevt for en fersk konsulent å få et stort budsjett og et klapp på skulderen – og det gikk bra. Faktisk fikk vi Veronika Heimsbakk til å holde foredrag om Knowledge Graphs. Hun er jo en superstjerne på feltet og skal holde foredrag på JavaZone i år.

For Eivind og kollegaene i Javamiljøet i C&CA (Cloud and customs applications) er JavaZone en viktig tradisjon.

Capgemini har deltatt på JavaZone med stand og foredrag i veldig mange år. Over 50 kolleger drar for tre dager med inspirerende foredrag, nettverksbygging og mye moro - et høydepunkt for mange. De konsulentene som deltar deler kunnskapen de får her gjennom resten av året, både på samlinger og i arbeidshverdagen.

Eivind forteller at han gleder seg til årets JavaZone, og skal få med seg flere foredrag - selvfølgelig også foredraget til Veronika Heimsbakk.

What are knowledge graphs, and why should you care?

- Knowledge graphs er et felt jeg ikke kan så mye om, men det er en fordel ved å jobbe i Capgemini - det er en organisasjon med enormt mye kunnskap - samtidig som de klarer å ha plass til dine individuelle ønsker og ambisjoner. På Les Fontaines snakket vi mye om dette - målet er å bygge både karrieren og en arbeidshverdag du drømmer om - og det kan du her.