ANNONSØRINNHOLD

Ninja Lillegård falt for programmering under studietiden - nå er hun Tech-Lead i Capgemini.

Det er heldigvis - og forhåpentligvis - lenge til vi trenger å tenke på vinterstengte veier. Men fra sommerbyen Fredrikstad lager Ninja løsningene som vil gjøre veitransport tryggere for bilistene.

Det er full sommer i Fredrikstad, fra Capgeminis kontor på Kråkerøy har du gåavstand til sentrum og utsikt til de gamle bydelene.

Og innsikt i store, samfunnskritiske prosjekter.

Ninja Veronica Lillegård er Tech Lead for løsningene hun jobber på i Statens Vegvesen, og jobber i porteføljen transportdata - team sensor hos Statens vegvesen.

Her jobber hun med å utvikle løsninger innen overvåkning av veier.

Prosjektet gir data som brukes til viktige beslutninger, data som er essensielle for å opprettholde sikkerhet og effektivitet i veitransporten.

- Jeg er Tech Lead for frontend på to prosjekter: Målestasjonsregisteret og Vegvær. Målestasjonsregisteret er en intern løsning med oversikt over alle målestasjonene og utstyr langs veien, fra kameraer til forskjellige sensorer som henter værobservasjoner. Disse dataene brukes til å ta viktige beslutninger rundt vinterdrift, som for eksempel om stenging av fjelloverganger eller brøyting av vei, forklarer hun.

image: Ninja Lillegård falt for programmering under studietiden - nå er hun Tech-Lead i Capgemini.

- Jeg har nylig fått ansvaret for en løsning rettet mot publikum, kalt Vegvær. Denne viser ulike værobservasjoner og prognosemodeller slik at beslutningsstøtte for vinterdrift går sømløst og at trafikanter kan planlegge og ta gode, trygge trafikkvalg, Vi er to front-end utviklere som jobber på tvers av tre løsninger i teamet. Den siste løsningen jeg utvikler på er Vegkamera (en intern løsning); denne henter og eksponerer bilder og video til andre løsninger i Statens vegvesen, blant annet bilder til Vegvær og Vegvesen trafikk.

Det er viktig å bruke de samme teknologiene på tvers av løsningene og på tvers av team. Statens vegvesen har et eget designsystem som blir tatt i bruk på alle løsningene; Vite, Vitest, React, Redux, TypeScript, Open Layers til kartløsninger, JavaScript, SCSS. Vi bruker Jenkins og Atlas til deploy. Atlas er Statens vegvesens leveranseplattform for egenutviklede IT-løsninger.

Lillegård har også vært med på å utvikle flere andre applikasjoner for Statens vegvesen.

- Jeg tror jeg har vært med på totalt fem forskjellige så langt. Jeg bidrar der det trengs, noen løsninger har bare hatt behov for front-end utvikler i en liten periode mens tre av løsningene jobber jeg aktivt med i teamet mitt. - Det handler om å lage tjenester som fungerer både for ulike grupper og på tvers, løsninger som skaper verdi.

Nå virker vinterstengte veier og snømåking langt unna, men snart vil det bli kritisk igjen.

− Å jobbe med noe mange bruker aktivt og som er så nyttig, viktig og samfunnskritisk, så klart det er givende, slår Ninja fast.

Gøy å få skape og gruble

Ninja falt for programmering under studietiden.

Hun tok bachelor i informasjonssystemer og IT-ledelse ved Høgskolen i Østfold.

− Jeg lærte litt programmering på videregående, HTML, CSS og bittelitt Javascript, så jeg kunne litt før jeg startet på høyskolen, og etter første semesteret hvor jeg hadde programmering i PHP, skjønte jeg at det var noe jeg ville gjøre mer av. En ting er at jeg tar det ganske lett - og så er det gøy. Gøy å få lage ting og gruble ut løsninger.

Så hun tok like godt to bachelorgrader samtidig, en i Informasjonssystemer og IT-ledelse og en i Informatikk.

- Jeg utnyttet overlappene og valgfagene, og tok de to gradene på bare fire år, forteller hun.

Så jobbet hun ti år som Fullstack utvikler, for et mediebyrå og en sportskjede. For tre år siden begynte hun som Frontend utvikler hos Capgemini.

− Å ha blitt TechLead her er faglig interessant - og så er det hyggelig å bli anerkjent, sier hun. - Capgemini er et sted som oppfordrer oss til å lære, det liker jeg. Etter å ha startet hos Capgemini har jeg fått fordype meg i React og andre teknologier, det er veldig interessant og gøy, jeg måtte omstille meg helt i forhold til hvordan jeg var vant til å programmere.

Capgemini satser på karriereutvikling og kunnskapsdeling.

− Det merker jeg veldig godt ved å jobbe i en stor organisasjon, det er alltid noen som kan det du lurer på. Hvis ikke her ved kontoret i Fredrikstad er det nesten alltid noen som vet om noen ved et annet kontor - så kan man bare ta kontakt på Teams.

image: Ninja Lillegård falt for programmering under studietiden - nå er hun Tech-Lead i Capgemini.

Capgemini oppfordrer alle ansatte til å sette mål for året. Ninja har mål om sertifiseringer i React og AI i år.

- Helt ærlig, noen ganger glemmer jeg helt at jeg har satt meg sånne overordnede mål, jeg bare sitter og jobber, ler hun. - At jeg glemmer det er vel et tegn på at jeg trives veldig godt i arbeidshverdagen.

Godt miljø og mange muligheter

For det gjør hun. Hun er født og oppvokst i Fredrikstad, trives godt i sommerbyen og trekker fram det gode miljøet ved kontoret.

− Sosialgruppa setter i gang mye aktiviteter, fra quiz til vinsmaking og arrangementer som julebord og sommerfest - og det er veldig hyggelig. I tillegg har vi en kvinnegruppe, der alle vi kvinnene på kontoret går ut og spiser innimellom. Forrige gang var vi 14 stykker, men vi har ansatt flere siden det.

Tilsammen er det rundt 80 konsulenter ved kontoret i Fredrikstad.

Vi startet året med vår interne fagdag Xchange, der temaet var AI. Et utrolig spennende tema som ga mange gode foredrag. Dagen ble avsluttet med felles middag og underholdning. Det var rett og slett en skikkelig fin dag der jeg lærte mye og ble bedre kjent med kollegaene mine!

Kollegaene på team sensor hos Statens vegvesen sitter i Oslo og Drammen, og hun har mye kontakt med dem. Da passer det godt med gode muligheter for å ha hjemmekontor.

− Det har jeg drømt om helt siden jeg begynte på utdanningen, ler hun - en jobb der jeg kan jobbe hjemmefra. Vi sitter mye i møter eller parprogrammerer på prosjektet, så det fungerer veldig bra å jobbe hjemmefra. I tillegg har jeg to små barn, og det er fint å kunne være hjemme og følge opp når de kommer fra skolen.

Ellers er Ninja båtmenneske. - Hele familien min er opptatt av båt og vi bruker mye tid ute på sjøen. Da passer det jo bra å bo i Fredrikstad, slår hun fast.

image: Ninja Lillegård falt for programmering under studietiden - nå er hun Tech-Lead i Capgemini.

Fire gode grunner til å bo til Fredrikstad, i følge Ninja:

Kort vei til verdens vakreste skjærgård

− Bra med uteliv og uendelig med gode restauranter

− Gratis byferge

− En by med mye historie

Med flere nye prosjekter og en voksende tilstedeværelse, ser Capgemini Fredrikstad etter flere flinke folk som ønsker å være med på reisen.

Les mer her: https://partner.kode24.no/capgemini