Det var rundt 500 søkere til årets summer internship, og årets sommerstudenter kommer fra NTNU Trondheim, Universitet i Oslo, Universitet i Agder og Høyskolen Kristiania. Fire av de som kom gjennom nåløyet var Fredrik Ma, Victoria Ekeberg, Sindre Grodås Standal og Alexandra Eriksen Hügli. De har jobbet på hvert sitt prosjekt sammen med en til to andre sommerstudenter for å utforske fremtidige teknologiske løsninger for Avinor.
–Som intern i Avinor har det vært veldig givende å få arbeide på et prosjekt hvor våre bidrag faktisk kan brukes i fremtiden, forteller Sindre.
Victoria legger til at hun ønsket internship for å kunne sette teori inn i en organisatorisk kontekst: – Det føler jeg virkelig at vi har fått. Det har vært veldig nyttig å faktisk se hvordan ting fungerer i praksis.
Selv om alle fire hadde kjennskap til Avinor som flyplassoperatør fra før av, er de alle overrasket over hvor omfattende virksomheten til Avinor faktisk er. – Det er så utrolig mye som skjer bak kulissene som jeg aldri har tenkt på som en vanlig passasjer. Å få et skikkelig innblikk i hvordan norsk luftfart organiseres har vært ordentlig kult, lærerikt og spennende, forteller Alexandra. – I tillegg har vi møtt mange dyktige folk som vi har fått gleden av å lære av. Det har vært veldig gøy å få innsikt i jobben de gjør, tilføyer Fredrik.
En forsmak på arbeidslivet
Sommerstudentene har holdt til på Avinors hovedkontor i Oslo sammen med teknologidivisjonen. Her har de jobbet tett sammen med sine veiledere, men også fått en smakebit på hvor omfattende driften til Avinor er blant annet gjennom besøk og omvisning bak kulissene på Oslo Lufthavn. De har jobbet på fire prosjekter: AI og droner, optimering av flygelederbemanning, data governance og erfaringsdeling rundt vinterdrift. Som en avslutning ble resultatet fra alle prosjektene presentert for toppledelsen i Avinor.
– Vi har jobbet med å lage en applikasjon for å samle erfaring fra brøytemannskapene på flyplassen på hvor mye sand og kjemikalier de legger ut på rullebanen, apron og takseveiene basert på været. Det langsiktige målet med en slik applikasjon er å kunne gi en optimal anbefaling av mengde ved bruk av maskinlæring, både for å spare miljøet og redusere kostnader, samtidig som sikkerheten er ivaretatt. Vi har samlet inn data gjennom intervjuer med brøytelederne for å få nok innsikt til å kunne utvikle applikasjonen, forteller Fredrik. – Så dette har vært veldig spennende å jobbe med.
Alexandra har jobbet på prosjektet med AI og droner som hun beskriver som veldig fremtidsrettet. – Det er en klar forventning om at antall droner i norsk luftrom vil øke betraktelig de neste årene, så prosjektet vi har jobbet med har utforsket hvordan Avinor kan bruke AI for å regulere luftrommet for droner. Det har vært mye research og en god del å sette seg inn i, men samtidig ordentlig lærerikt.
Hørtes dette spennende ut? Les mer her og søk da vel!
– I prosjektet for data governance har vi jobbet med å finne ut hvordan vi best kan forvalte data i Avinor og hva som trengs av retningslinjer og lignende for å kunne maksimere datadrevet verdiskapning. Vi har sett en del på teori og deretter intervjuet ansatte i Avinor. Resultatet av prosjektet er en rapport med en anbefaling på hvordan forvalte data fremover, forteller Victoria.
For Sindre sin del har tiden gått til å se på hvordan Avinor kan optimere flygelederbemanningen: – Vi startet med å analysere data for å se hvordan arbeidstimene faktisk er for flygelederne. Det resulterte i en modell som gir prognoser for hvor mange man trenger på jobb, og deretter utviklet vi optimeringsalgoritmer for å kunne sette opp en vaktplan basert på prognosene. Resultatet av arbeidet er en rapport hvor vi forteller hvor det er muligheter for å bedre planlegging av flygelederbemanningen.
Oppfordrer andre til å gjøre det samme
Etter ni uker i Avinor er sommerstudentene tydelige på at dette har vært en god og lærerik opplevelse som de oppfordrer andre til å utforske. I tillegg til mange nye bekjentskaper innad i Avinor, opplever sommerstudentene at de har fått bruk for kompetansen sin samtidig som de har måtte utfordre seg selv og lære mye nytt.
– Jeg føler vi alle har fått jobbet på prosjekter innen områder som vi interesserer oss for og som er relevant for veien vår videre. Jeg tar med meg mye god erfaring fra denne sommeren, og for min del har det vært gøy å kunne jobbe med noe fra start til slutt, sier Fredrik.
– Det er en veldig spennende teknologisatsing som skjer i Avinor nå, så jeg vil absolutt anbefale andre studenter til å søke seg hit. Det er en kul utvikling å kunne få bidra til, avslutter Sindre.
Er du klar for en innholdsrik og lærerik sommer hos Avinor 2025? Les mer om vårt internship-program her og husk å søke innen 23 oktober 2024.