ANNONSØRINNHOLD

Slik oppleves det å være med å starte nytt Vivende-selskap

Oscar var den første til å signere i et helt nytt Vivende-selskap, mens Markus kom inn et halvår senere. Nå trives de begge med friheten, transparansen, lønna – og med å eie selskapet sammen med kollegaene sine.

Hvordan går du frem for å bli medeier i et anerkjent, eierstyrt og ambisiøst selskap innen IKT-utvikling, selv med bare noen års erfaring?

Sannsynligvis bør du ikke begynne sånn som Oscar Vladau-Husevold (30). Selv om han nå er fullstack-utvikler, var den egentlige planen å bli rockestjerne – og han kom faktisk ganske godt på vei: Etter musikklinja på Sandefjord videregående tok han en bachelor ved selveste Liverpool Institute for Performing Arts (LIPA), for ambisjonen var å herje verdens hitlister som vokalist i metal-bandet Cloud.

– Tilbake i Oslo skjønte jeg fort at rocketilværelsen var mye mer stressende enn jeg var komfortabel med. Så da ble det en ny bachelor-grad, denne gang dataingeniør på Oslo Met, forteller han.

image: Slik oppleves det å være med å starte nytt Vivende-selskap

Ettertraktede konsulenter

Etter studiene fulgte noen år i først en liten startup og så et stort offentlig prosjekt. Så begynte konsulentselskapenes hodejegere å melde sin interesse.

– Jeg var på tampen av pappapermen og hadde vært i en rekrutteringsprosess med et konsulentselskap som jeg egentlig hadde bestemt meg for å signere med. Men så dukket Vivende Encode opp med sin pakke av medeierskap, transparens, og svært gode lønns- og arbeidsvilkår. Den modellen krysset rett og slett av i alle boksene for meg, så jeg endte opp med å takke ja til å bli selskapets første ansatte ved oppstarten høsten 2022, sier Oscar.

Oscars senest ankomne kollega og medaksjonær i Vivende Encode heter Markus Ragnhildstveit (26). Det må gå an å si at studieløpet han fulgte ved Universitetet i Bergen, var noe mer tradisjonelt enn rocke-kollegaens:

– Jeg tok en bachelor i informatikk, fulgt av en mastergrad i Sikker og pålitelig kommunikasjon. Underveis hadde jeg sommerjobb i SpareBank 1 og i Sopra Steria. Jeg fikk fast jobb i sistnevnte etterpå, og ble der i to år. I likhet med Oscar var også jeg på vei til å bli rekruttert av et annet konsulentselskap, men da Vivende tok kontakt, likte jeg konseptet så godt at jeg landet her, forteller Markus, som begynte ved inngangen til 2023, et halvår etter Oscar.

image: Slik oppleves det å være med å starte nytt Vivende-selskap

Kryss i alle boksene

Så hvorfor traff Vivende-modellen disse to unge konsulentene – og de foreløpig fire andre kollegaene i selskapet?

– For meg var det rettferdigheten i selskapets eiermodell. I noen selskaper eies alt av én person som kanskje ikke engang jobber der, i Vivende fordeles eierskapet så likt som mulig på alle de ansatte. Men det var andre punkter også. Jeg liker for eksempel muligheten til å bestemme hverdagen mer selv, å ta fri om jeg vil. Det benyttet jeg meg av så sent som i forrige uke, da jeg fikk noen kompiser utenbys fra på besøk, sier Markus.

Oscar var i en ganske annen livssituasjon enn Markus under rekrutteringsprosessen, og selv om han også setter pris på mange av de samme tingene, var det én annen ting som gjorde sterkt inntrykk i dialogen med Vivende Encode-sjef Azhar Iqbal:

– Det føltes ganske befriende å gå på jobbintervju med han som skulle bli min sjef og kunne ta med ungen – som så lekte sammen med hans barn, hjemme hos ham. Det var en uhøytidelig og low-key stemning som gjorde det tydelig for meg at «her kan jeg være meg selv», forteller Oscar.

– Den friheten som Markus er inne på, liker også jeg godt. Nå som jeg har jobbet her i snart et år, vet jeg at det er nyttig for meg som småbarnsforelder å ha den type fleksibilitet. Kanskje er det litt rart, for jeg har ikke egentlig tatt så veldig mye fri, men det betyr mye å ha tryggheten om at det er noe jeg står ganske fritt til å gjøre, sier Oscar videre.

Ingen følelse av usikkerhet

Så her har vi altså en småbarnsfar som takket ja til å bli første ansatt i et helt nytt selskap, hvor lønna helt og holdent bestemmes av hans egen arbeidsinnsats.

– Jeg følte ingen utrygghet ved å ta det valget, jeg opplevde ikke nedsiden som særlig stor. Vivende-modellen har allerede bevist at den fungerer gjennom oppbyggingen av to selskaper tidligere, og dessuten er jobbmarkedet for utviklere såpass godt at jeg tror det ville ordnet seg om ting skulle gå skeis – og så langt peker alt i helt motsatt retning, Vivende Encode har absolutt levert på det jeg ble forespeilet at det skulle være, gliser Oscar.

Hva så med den litt yngre Markus, som forlot et av Norges største IKT-konsulenthus til fordel for et seks måneder gammelt selskap med et mye mindre miljø, langt færre frynsegoder og lavere «brand awareness»?

– Her blir jeg hørt og lyttet til på en annen måte. Jeg lanserte for eksempel et forslag til hvordan nyansatte avlønnes ved overtidsarbeid i innfasningsperioden, og selv om Vivendes modell er komplisert allerede, blir dette tatt opp til behandling videre, sier Markus, som fra 1. juli har vært ansatt i seks måneder og dermed slippes inn på eiersiden.

– Hva det sosiale angår, så har vi jevnlige møter hvor vi gjennomgår økonomien i detalj, alltid i sammenheng med en sosial aktivitet. Det er veldig kompis-stemning her. I tillegg er det stor takhøyde for å ta initiativer på den fronten og få dem dekket av selskapet. Det kan handle om å løpe Holmenkollstafetten sammen, eller at noen av gutta møtes virtuelt til spill- eller VR-kveld, sier Markus videre, før Oscar skyter inn:

– Mange andre bedrifter tilbyr kanskje goder som du blir fortalt at du har, men som du ikke har noen realistisk måte å ta ut. Kanskje vinner du aldri frem i lotteriet om å booke den firmahytta, liksom. I Vivende vet jeg at de godene jeg har er håndfaste, og at det er jeg som kontrollerer dem. Det er en god motivator, sier Oscar.

– En veldig god start

Daglig leder i Vivendeselskap nummer 3, Azhar Iqbal, er veldig fornøyd med starten Vivende Encode har fått.

– Vi tok utgangspunkt i modellen resten av Vivende bruker og lagde Intromodellen for de som ikke har blitt seniorer enda. Den skiller seg fra det aller meste man finner andre steder i bransjen og har vært utgangspunktet for å få på plass dette teamet av svært dyktige og engasjerte folk som også fungerer godt sammen sosialt. Vi har lyktes med å plassere alle i veldig interessante prosjekter og gjengen har blitt veldig bra – sånn sett kunne vi knapt ha truffet bedre, sier han.

Han understreker at selskapets grunnmur nå er på plass, og at Vivende Encode har store, interessante planer for årene som kommer.

– Ett aspekt i dette er at vi jobber for å få enda flere dyktige kolleger og partnere om bord. Målet vårt er ikke å bli et digert selskap med tusen ansatte og kontorer overalt – vi er nå på jakt etter en 8-10 personer til som vil være med og bygge videre på det hele gjengen har bidratt til å skape: En arbeidsplass som er vår egen, og som med tiden vil forme seg etter de behovene vi har i livet, sier Iqbal. Så skal Vivende få vokse videre ved at det startes enda flere samarbeidende Vivende-selskaper som er bygget på samme lest.

– Dette er bare starten på en veldig spennende reise, og jeg ser virkelig frem til fortsettelsen, slår han fast.