ANNONSØRINNHOLD

TECH OG TILLIT

På få måneder har Stein Morten Petersen og resten av teamet fra Capgemini redusert sky-kostnadene til TINE med 30%. Her forteller han hvordan - og om sitt neste mål.

- Vi koder, men menneskene er viktigst, sier Stein Morten Petersen . - Jeg vil si at menneskene er 90%.

Som løsningsarkitekt (Managing Cloud Architect) jobber Petersen med FinOps-reisen til TINE, en reise som har redusert selskapets sky-kostnader med 30% på bare to måneder. Det er imponerende tall.

- Jeg kom inn på prosjekt hos TINE før vi startet å jobbe med FinOps. Oppdraget var å få på plass en plattform, landingssoner der utviklingsteamene har miljøer å kjøre koden i på Azure.

I løpet av oppdragsperioden gikk avtalen mellom TINE og Microsoft ut, og de så dette som en mulighet til å gjennomgå og optimalisere systemene og sky-løsningene.

- Vi så en del utfordringer rundt forvaltning og kostnadskontroll og var avhengige av hjelp for å få kontroll over våre skykostnader og forvaltningen av ressurser i Sky. Teamet fra Capgemini var uvurderlige og hjalp oss med å få oversikt og iverksette nødvendige tiltak, sier Terje Gumø, IT Sjef – Infrastrukturplattformer hos TINE

Dette kalles FinOps, og det er et område Capgemini ser stor interesse for. Naturlig nok, når man kan levere resultater som reduserer bedrifters sky-kostnader med 30% på få måneder.

-Nå har vi mye bedre rammeverk og kontroll over skykostnadene våre, økt involvering fra eiere og mer forutsigbare kostnader. Prinsippene vi bygger på nå sikrer at vi følger FinOps- prosessene for alle nye leveranser. I tillegg har vi jobbet mye med CAF rammeverket, etablert sikre landingssoner og satt prinsipper som gir oss en trygg og effektiv måte å administrere våre skytjenester på, forteller Terje Gumø videre.

Les mer om hvordan Capgemini jobber med FinOps og GreenOps her:

Hvordan gikk teamet fram?

- Gevinstene ligger mye i å optimalisere prosesser, forklarer Petersen. - Vi gjør en grundig gjennomgang av prosessene. Er det muligheter for å skru av og på maskiner ettersom det trengs? Har man riktig størrelse på tjenester, eller kan man bytte fra super-standarder til enklere standarder? Kan man skille ut miljøer, for eksempel testmiljøer? Betaler man for funksjonalitet man ikke bruker, eller kan man få mer gevinster ved nye funksjonaliteter?

Svarene vil selvsagt variere fra bedrift til bedrift, fra prosess til prosess.

Menneskene i fokus og teknologisk innsikt

For å optimalisere for organisasjoner kreves innsikt utover det teknologiske. Man må forstå menneskene og organisasjonen.

- Vi sitter jo her på kontoret i Oslo, mellom bøndene og sluttbrukerne, og det er vi veldig bevisste på. Vi kommer ikke til å kunne digitalisere melk og smør; TINE vil alltid være hybrid og har produksjonsanlegg og infrastruktur over hele landet. Det er derfor FinOps-teamet har vært mye ute og snakket med interessentene, for å forstå hvilke løsninger som trengs.

Man må også ha innsikt i hvilke løsninger og verktøy som finnes. Mange bedrifter flyttet opp i skyen for flere år siden, men teknologien har utviklet seg, og med det mulighetene for å optimalisere.

Capgemini er Global System Integrator (GSI) for Microsoft, et samarbeid som skaper verdier for kundene.

Les mer om Capgeminis samarbeid med Microsoft her:

The Phoenix Project

Stein Morten har jobbet som utvikler siden 1994, i både Innovasjon Norge og en rekke konsulentselskap.

- Jeg har alltid jobbet teknisk, men kommer fra den mer operative siden.

image: TECH OG TILLIT

En sommerdag for noen år siden, mens han var på ferie på Koster, en idyllisk svensk øy nær Strømstad, fikk han en åpenbaring.

- Ungene var små, vi syklet rundt og badet, og jeg fikk endelig tid til å lese 'The Phoenix Project'. Da skjønte jeg at rollen jeg hadde på den tiden ikke var den jeg ønsket meg. Boken satte ord på mange av de tankene og følelsene han hadde hatt, og han innså at rollen hans innebar for mye stress og for lite autonomi.

Det ga inspirasjon til endring.

- For meg er det viktig å jobbe med mennesker. Vi sitter og koder alle sammen, men menneskene er viktigst. Min prioritet er å skape psykologisk trygghet, hvor jeg kontinuerlig spør andre for å lære og forstå bedre. Jeg vil være en person du tør å stille spørsmål til, for denne typen trygghet og tillit er avgjørende.

Happy for mer mangfold

Både i arbeidshverdagen, og for resultatene.

Stein Morten Petersen påpeker at en organisasjons suksess ofte handler om hvem som snakker sammen og hvordan de gjør det. God kommunikasjon gir bedre resultater. Å lykkes som konsulent krever forståelse for både det tekniske og det forretningsmessige.

Det er noe Stein Morten trekker fram med konsulentrollen - det er givende å få komme inn i organisasjoner og bidra med kompetansen sin.

- Konsulentrollen kommer veldig an på oppdraget, det er viktig at det er en god match men jeg vil si vi har veldig gode oppdrag hos Capgemini. Kule kunder og stilige oppdrag, ler han.

Jeg valgte Capgemini fordi jeg ser det som et kompetansehus, og det store fokuset på kunnskapsdeling. Dersom jeg lurer på noe er det alltid noen å spørre - som kan svare. Spør man om hjelp så får man det. Det gjør arbeidsdagen enklere og jeg lærer mye.

Etter 30 år i bransjen har han selv også mye kompetanse å bidra med.

- For en gammel gubbe som meg er det veldig gøy at det kommer så mange unge inn i bransjen. De kommer med masse energi og entusiasme og det må vi ta vare på, sier han. - Jeg ser store endringer i IT-bransjen, det er mye mer mangfold nå enn det var før, og jeg er veldig happy for det.

Hårete mål før sommeren

Hos TINE har han varierte dager og jobber tett med ulike avdelinger.

- Her i TINE er det veldig mange dyktige og hyggelige folk. Mange har vært i her i 30 år, det sier jo litt om miljøet.

De har ulike oppgaver, men målet er det samme: å forenkle hverdagen for utviklerne og organisasjonen.

- Enten vi jobber med automasjon eller infrastructure-as-code handler det om å lage løsninger som fungerer og gjør arbeidshverdagen enklere. Et eksempel er tilganger. Før kunne det å få tilganger ta en dag - hvis du var heldig. Nå tar det ti minutter. Det er fordi vi har satt opp systemene på en bedre måte. Vi er også opptatt av å gi tilgang og ansvar til de enkelte teamene, de både ser hvor mye de bruker - og hvor mye man kan spare i skyen. Det er morsomt, for det har blitt litt “gamification” ut av det, utviklerne synes det er gøy å se hvordan man kan spare.

Hittil har de altså samlet spart 30%, Hva nå? Vel, Stein Morten og teamet har et nytt mål: Nye 30%.

- Det er det hårete målet fram til sommeren, ler Stein Morten. - Så får vi se om vi når det, vi skal i hvert fall gjøre vårt beste!