ANNONSØRINNHOLD

📸 Fra venstre: David, Vincent, Vegard, Lars og Marius
📸 Fra venstre: David, Vincent, Vegard, Lars og Marius Vis mer

Vant sluttspillet - men det viktigste er å ha det gøy.

Å game kan gi deg mange fordeler i arbeidslivet, du lærer om tech og teambuilding - og har det gøy. Capgemini har flere lag innen e-sport, og i går vant CS-laget sluttspillet i Havens bedriftsliga.

Det viktigste er ikke å vinne, men å ha det gøy - men det er jo også gøy å vinne. I går tok Capgeminis CS-lag seieren hjem i sin liga.

- Kampene var utrolig jevne, der alle lagene ga alt, men vi er veldig glad og lettet over at vi klarte å vinne! sier spiller David Aarlien. Laget forteller at de hadde det veldig gøy, og trekker fram fullt hus og topp stemning, med egen supportgjeng.

David Aarlien og Marius Johan Holm Johansen er gamere og konsulenter.

Begge jobber som front-end-utviklere i Capgemini.

- E-sport handler mye om å spille hverandre gode. Det handler om å løse problemer og nå mål, om lagarbeid og samspill, så det er absolutt relevant for konsulentrollen også, sier David.

Gir innsikt i teknologi

Begge har gamet siden de var barn.

- Mange har jo det, sier Marius. - Jeg tror mange unge har en sånn “PC eller bil”-fase, en fase der man utvikler “tinkering”-delen av hjernen din, den som er veldig opptatt av å forstå alt om hvordan ting fungerer. Å være opptatt av spill og PC-er hører sammen. Du må forstå hvordan ting henger sammen, hvilket utstyr man trenger - oppsett, ytelse, grafikk, lyd - alt det der.

Et annet eksempel er at gamere er vant til å kommunisere i chat.

- De første tale-løsningene som kom i gaming var utrolig dårlige, som å snakke i mobil på syttitallet, så da måtte man kommunisere på andre måter - og chat er en god måte. Så vi gamere har sittet og brukt den type samhandlingsverktøy lenge før det ble vanlig i arbeidslivet. Man blir også trent i kommunikasjon, på å gi og ta tilbakemeldinger på en god måte.

I dag jobber de på ulike prosjekter i Capgemini, men for et par år siden var de på samme prosjekt.

- Gamere er vant til og gode på å kommunisere og å finne løsninger. Parprogrammering og å dele skjerm er også noe som man har mye erfaring med fra spillingen, forteller David. - Gaming gir innsikt i og forståelse av teknologi.

Teamet er viktigst

Og av mennesker. For å spille hverandre gode må de kjenne hverandre.

Laget spiller sammen cirka en gang i uka.

- Ukene før sluttspillet har vi spilt mye sammen, men vi “øver” ikke. Kanskje vi prøver ut noen enkle strategier og sånn, men det aller viktigste er å bli kjent med hverandres spillestil, forteller Marius.

De to har ulike roller på laget.

David er ingame lead. Han skal forberede, tenke taktikk og strategi under rundene.

- Legge til rette for at vi kan spille hverandre gode, forklarer han.

- Tenk på fotball, skyter Marius inn. - Ståle Solbakken er sjefen for laget, men ute på matta er det kapteinen som leder. Det kan sammenlignes med rollen David har.

Selv er han “lurker”. Han er ofte i andre områder av spillet, samler informasjon, kartlegger motstanderne, gjør enkeltoppdrag.

- Min rolle gjør at jeg ofte forsvinner litt fra laget, de ser meg ikke hele tiden. Da er det viktig at de kan stole på at jeg gjør det jeg skal, og den tilliten bygger vi opp gjennom å spille mye sammen.

- Vi har ulike roller, men kan heller ikke være for bundet av rollene, forklarer David. - Laget er alltid viktigst. Sånn har vi spilt siden vi var fem år, det er klart det gjør noe med hvordan man fungerer i et team.

📸 Fra venstre: Lars Snellingen, Vegard Rugeldal, Vincent Nguyen, Marius Johan Holm Johansen og David Aarlien
📸 Fra venstre: Lars Snellingen, Vegard Rugeldal, Vincent Nguyen, Marius Johan Holm Johansen og David Aarlien Vis mer

Lett å ta initiativ i

I dag består Capgeminis CS-lag av ni faste spillere.

David har vært med i litt over tre år, Marius i halvannet.

Før det var han “Step-in”, altså en som laget ringer når de trenger flere folk.

- Jeg hadde ikke spilt på noen år, så jeg var usikker på nivået da jeg begynte, forteller han. - Men det er som å sykle!

Det gjelder flere av spillerne - mange har spilt mye i yngre dager, men sluttet.

Så oppdager de muligheten til å ta opp hobbyen som voksne, i et konsulenthus som satser på sine ansatte, og legger til rette for at alle kan utvikle både sin faglige og personlige kompetanse.

Begge utviklerne trekker fram Capgeminis gode miljø, og hvor lett det er å ta initativ i konsulenthuset. For Capgemini er et selskap som støtter opp under de ansattes engasjement.

- Vi har en rekke lag og grupper, da er det gjerne de ansatte selv som tar initativet, forteller David. - Nylig fikk vi volleyballlag! Fra før har vi en rekke idretter - men også lesesirkler og turgrupper, jeg tror det er over 60 sosiale grupper i selskapet.

Inkludert flere e-sport lag,

For CS-laget er lagleder og Primus Motor Lars Snellingen.

- Han er vår spillende Ståle Solbakken, ler Marius.

Capgemini bidrar med ressurser og støtte, som tilgang til Haven e-sport og deltakeravgift i konkurranser. E-sport er en fantastisk arena der ansatte kan utvikle både profesjonelle ferdigheter og personlige relasjoner i en gøyal og utfordrende setting.

CS-laget spiller i en online-liga og i en lokal liga, sluttspillet i går var i den lokale bedriftsligaen.

- I vår divisjon er det lag fra blant annet Itera, Oda, DHL og Tietoevry. Så det er gøy - man møter mange folk fra ulike bedrifter og bransjer, sier Marius.

Viktige fistbumps

E-sport har blitt utrolig populært de siste årene.

- Yngre har vokst opp med e-sport-superstjerner og gamingkultur, og hovedtyngden av spillerne er nok mellom 20 - 40, men alle er velkomne, presiserer de to.

De spiller både online og fysisk - da sitter de gjerne i Havens lokaler i Nydalen, der de har tilgang på topp moderne utstyr.

- Det er noe spesielt med å kunne møtes slik, da sitter vi sammen og kan kommunisere. Det er noe med å få en fistbump av de andre når du har gjort noe bra. Det er forsåvidt noe med å få en fistbump av de andre når du har gjort det dårlig og, ler Marius.

Og det er fullt mulig å bli med selv om du bor andre steder i landet. Til sluttspillet i går fløy en av spillerne inn fra Bergen for å være med.

- Det er litt kult, for vi har ikke møttes fysisk før, sier Marius. - Men laget er veldig sosialt og vi møter jo kollegaer på tvers av geografi og fagområder.

Utviklende - men først og fremst gøy

Det er en del stereotyper rundt gaming, og en av dem er at man sitter mye alene.

- Gaming har vært noe mange ikke helt forstår, og mange ser litt ned på, sier Marius.

- Jeg merker det ikke i jobbsammenheng, men har opplevd privat at folk synes det er litt… sært? Mange tror det er asosialt, men det er jo helt motsatt.

Nylig kom filmen “Ibelin” på Netflix, som handler om gamingkultur og hvilke muligheter det gir for opplevelser og inkludering.

- Moren min ringte meg etter å ha sett filmen for å si at hun hadde møtt seg selv litt i døra der, hun har ikke forstått hva jeg har holdt på med, sier Marius. - Nå har ikke jeg sett filmen enda, men har hørt den er veldig god.

Å game gir mange fordeler, både som utvikler og lagspiller mener de to.

- Man lærer mye om seg selv, om sine styrker og svakheter og hvordan man fungerer i ulike roller. Man kan tjene mye på det i arbeidslivet, sier David.

Marius får siste ord:

- Men så vil jeg presisere at det ikke trenger å være så utviklende heller da, vi spiller jo først og fremst fordi det er veldig gøy!

Gratulerer med seieren!