ANNONSØRINNHOLD

- Vi utvikler fremtidens luftfartssystem

Finnes det noe mer spennende enn å være med og utvikle fremtidens luftfartssystem? – Vi jobber med stadig nye problemstillinger, mye eksperimentering og konstant læring. Det er aldri en kjedelig dag på jobb, forteller Anders Iver Gjermo.

Anders Iver er systemingeniør i Avinor i Røyken. Noe av det som motiverer ham mest i jobben er de spennende og særdeles samfunnskritiske arbeidsoppgavene. Han jobber nemlig med utviklingen av hovedsystemet som styrer all lufttrafikken i Norge.

Og for å gjøre dette må utviklerne i Avinor forene to systemer; et velutprøvd og etablert system med et nytt og moderne. Enkelt forklart sørger luftfartssystemet for at det ikke blir kaos i lufta, at alle fly har sin «korridor» mellom flyplassene, hjelper pilotene å unngå uvær og redusere drivstofforbruk. Og ikke minst at flytrafikken avvikles trygt og effektivt.

– Det spennende med denne jobben er at vi har en teknologi som er nesten 50 år gammel, som skal snakke med teknologi som er helt ny og i konstant utvikling. Det er kjempegøy!

image: - Vi utvikler fremtidens luftfartssystem

Tett kontakt med flygelederne

En stor del av jobben er å forstå hva brukerne, nemlig flygelederne, trenger. Flygelederne sitter i tre kontrollsentraler i Norge, ett i Bodø, ett i Stavanger, og ett dypt inni fjellet i Røyken.

- Vi må tilegne oss noe av det det samme tankesettet som flygelederne, slik at vi skjønner hvordan systemet skal brukes. Derfor skjer en del av opplæringen for nyansatte i kontrollsentralen, sammen med flygelederne.

image: - Vi utvikler fremtidens luftfartssystem

Hackathon etter jobb

Fram til klokka 16 er det fullt fokus på arbeidsoppgavene. Etter arbeidstid skal det bare være gøy og moro:

- Vi har en veldig god tone på jobb, vi spøker mye og har det gøy sammen. Når vi har en ekstra interessant problemstilling, tar vi gjerne et hackathon. De som har lyst blir igjen etter arbeidstid, så tar vi fram godteri og hacker løs på problemet, før vi spiller sjakk og hygger oss resten av kvelden.


Variert språkbruk

Noe av det mest spennende med denne jobben, er at man får utforske et stort utvalg av teknologi og kodespråk. Anders forklarer:

- Vi skriver testene våre i Python, vi bruker C og C++, og Ada. I tillegg snuser vi på Rust, og vi har team som har begynt å utforske Go. Vi har en herlig miks av hypermoderne språk og teknologier, til ting som var hot på 1980-tallet.

All denne utforskingen er mulig fordi de har en ledelse som gir frihet under ansvar.

- Vi får føringer for hva vi skal oppnå, men det er vårt ansvar å finne beste veien til mål. Vi kan forme vår arbeidsdag selv, og hjelper hverandre underveis. For meg er det det viktigste; å hjelpe andre, og føle at jeg er en del av noe som er større enn meg selv.