1 av 3 tatt for AI-juks på samme eksamen – mener de kopierte kode fra ChatGPT

Emneansvarlig var 95 prosent sikker på at studentene hadde jukset med programmeringen på eksamen, melder Khrono.

Seks studenter skal ha brukt AI-hjelp til programmering, uten å oppgi det på eksamen, ifølge Universitet i Agder. 📸: Tor Erik Schrøder / NTB
Seks studenter skal ha brukt AI-hjelp til programmering, uten å oppgi det på eksamen, ifølge Universitet i Agder. 📸: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

17 studenter tok eksamen i emnet BE-421 Investments ved Universitetet i Agder (UiA).

Seks av disse ble tatt i AI-juks, melder Khrono.no.

Det var emneansvarlig som fattet mistanken. Den oppsto da han la merke til at seks av besvarelsene inneholdt kode som skilte seg vesentlig fra både andre besvarelser, og eksempler som var vist fram i undervisningen.

Til Khrono sier han at den eneste måten å hindre AI-juks, er å fjerne hjemmeeksamen som et alternativ, slik at alle eksamener skjer med tilsyn.

Regjeringen har allerede varslet at AI vil føre til endringer for eksamen i grunnskolen og videregående skole fra neste år.

Testet selv i ChatGPT

I emnet skal studenter, i tillegg til flere aspekter av finansteori, lære seg å bruke programmeringsspråket «R» til å hente inn data og gjøre analyser.

Valeriy Zakamulin er nevnte emneansvarlig, og professor innen finans. Han mistenkte at koden kunne stamme fra ChatGPT, og valgte teste selv. Han mente det var stor likhet med resultatene studentene hadde levert inn.

Ifølge Zakamulin har slik kode særegne stiler og mønstre, for eksempel lange variabel- og funksjonsnavn med understreking. Han får også støtte fra en annen professor, som også mener koden bærer preg av å være AI-generert.

Skal ha lært R med nettressurser

Ved UiA er det lov å bruke ChatGPT på eksamen, men det må oppgis med referanse. Dette skal ikke ha vært oppgitt i besvarelsene, og studentene skal nekte for å ha kopiert fra ChatGPT.

Studentene som ble felt for fusk, skal ikke ha hatt erfaring med R fra tidligere, ifølge Khrono. De fleste anklagede studentene sa de ikke hadde fulgt forelesninger og seminarer, men lærte seg R-koding på egen hånd, gjennom nettressurser.

Tre av studentene hadde Kristian Berge som advokat. Han skal ha vist til flere YouTube-filmer om koding og andre veiledningsressurser der variabler navngis på samme måte som studentene har gjort.

— Jeg synes mistanken mot studentene er ganske lite konkretisert. Det er veldig lite håndfast, samtidig som det brukes beskrivelser som «ridiculous» om studentens koder, uten at det presiseres hva det dreier seg om, sier Berge til Khrono.

Ikke sikre nok til å utestenge

UiAs nemnd for studentsaker festet lit til de professorene, og kom fram til at det var mer enn 50 prosent sannsynlighet for at det var brukt ChatGPT eller en annen AI-løsning.

Dermed mente nemnda at kravet om «alminnelig sannsynlighetsovervekt» var innfridd, at studentene hadde forsett om fusk, slik at besvarelsene ble annulert.

Den var derimot ikke sikker nok til å slå fast at det var «kvalifisert sannsynlighetsovervekt» for fusk. Dette er kravet for å bli utestengt fra studiet.

Zakamulin er svært sikker på at det var fusk.

— Når jeg identifiserer potensielt juks på hjemmeeksamenen, har jeg derfor satt sammen en liste over studenter der jeg er rundt 95 % sikker på at koden deres er skrevet av ChatGPT, sier han til Khrono.