I desember i fjor skrev vi at utviklere kan måtte kysse hjemmekontoret farvel i 2023. Heldigvis har vi ikke sett en stor bølge av pålagte hele uker på kontoret her i Norge enda. Tvert i mot går det mest i desperate sjefer som prøver å narre utviklere tilbake med fjonge planter og vafler.
Og skal man tro en ny undersøkelse i USA, bør sjefer i Norge være forsiktig med å kreve for mye fysisk kontortid av sine ansatte.
Da kan det nemlig hende de får en oppsigelse i retur, 21 prosent av utviklerne som ble spurt i undersøkelsen oppgir nemlig at de ville sagt opp umiddelbart hvis sjefen manet til kontor hele uka.
Vinneren av Årets debatt: "Må utviklere være på kontoret?"
Vil si opp
Fjernjobbing har nemlig tatt helt av i USA de siste årene. Census Bureu, som har ansvar for statlig statistikk på det amerikanske folket sier at antallet folk som jobber kun hjemmefra har økt med 300 prosent de siste to årene. Fra 5.7 prosent i 2019 til 18 prosent i 2021. Det tilsvarer 28 millioner mennesker på hjemmekontor.
"2023 State of Software" kaller det New York-baserte selskapet Hired rapporten sin, hvor de har samlet inn data fra intervjuspørsmål fra 68.500 utviklere. Til vanlig driver selskapet en plattform for å vurdere kandidater før de sendes videre til jobbintervjuer.
Rapporten viser at nær 40 prosent av utviklerne de har snakket med i 2023 foretrekker å kun ha en rolle hvor de jobber hjemmefra. Og at hvis arbeidsgiver krever at alle skal komme tilbake på kontoret hver dag, vil 21 prosent si opp umiddelbart.
49 prosent sier at de vil begynne å se etter en annen jobb hvis en slik beskjed skulle bli gitt til ansatte.
Forsker: -Bedrifter med tradisjonelle arbeidsmåter kan bli tapere
Får bedre kandidater, mer mangfold
Sjef i Hired, Josh Brenner, hevder det er mange fordeler at selskap godtar ansatte som bare vil fjern-arbeide.
Hovedfordelen sier han til nettavisen techtarget.com, er at man får høyere kvalitet på talent, og potensielt noen som passer bedre til organisasjonen.
Ikke minst sier han at de ser bevis på at fokus på fjernarbeid gjør det lettere å ansette for mangfold. Rett og slett fordi man kan "kaste et videre nett" i arbeidsmarkedet.