3 av 5 utviklere positive til firedagers arbeidsuke

Norske utviklere tror de kunne gjort like mye på fire som fem arbeidsdager. – Og enda viktigere: Jeg har det bedre, forteller en av dem som lever drømmen.

Rasmus Nybø, Eirik Iversen og Ida Furnes Breivik i Webstep er alle enige om at firedagers arbeidsuke høres ut som en strålende ide. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Rasmus Nybø, Eirik Iversen og Ida Furnes Breivik i Webstep er alle enige om at firedagers arbeidsuke høres ut som en strålende ide. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

– Nå har jeg mange av sjefene mine rundt meg her, så jeg må være litt forsiktig med hva jeg sier! ler rådgiveren Rasmus Nybø i Webstep.

kode24 møter han og kollegene på årets NDC Oslo-konferanse, og vi har nettopp spurt han hva han tenker om firedagers arbeidsuke.

– Jeg tror det er bra, jeg, svarer han, og får støtte fra kollegene sine.

– Jeg synes det høres veldig veldig fint ut, men da synes jeg man må gjøre det ordentlig, også. For det er mange selskaper som innfører firedagers arbeidsuker nå, også er det bare arbeidstakeren selv som taper på det, mener salgssjef Ida Furnes Breivik i Webstep.

– Det høres ut som et bra konsept. Jeg vet ikke hvor lett det er å få til i praksis, men jeg synes vi skal prøve, nikker utvikler og konsulent Eirik Iversen i samme selskap.

Det er de slettes ikke alene om å mene, viser ferske tall fra kode24.

61 prosent positive

I årets lønns- og trivselsundersøkelse ba vi de 2.725 utviklerne ta stilling til påstanden:

"Jeg tror en firedagers arbeidsuke er en god idé".

  • 19 prosent var uenig.
  • 20 prosent vet ikke.
  • 61 prosent var enig.

Å jobbe fire dager i uka i stedet for fem, virker kanskje søkt for mange. Men som kode24 har fortalt tidligere, finnes det selskaper i bransjen som mer eller mindre gjør dette i dag:

  • IT-selskapet Akuna i Stavanger forbyr sine ansatte å jobbe på fredager, men forventer at det de kaller "+1"-dagen brukes på noe givende.
  • Konsulentselskapet Minus 1 lar de ansatte gjøre hva de vil en dag i uka. Da de også kan jobbe, kan dette lønne seg for dem rent økonomisk.
  • Andre har fire vanlige arbeidsdager, og én fagdag hver uke, for eksempel Sparebank 1.
  • NRK fortalte nylig hvordan organisasjonen 4 Day Week Global nå har etablert seg i Norge, for å få flere til å få opp øya for firedagers arbeidsuke.
Aleks Gisvold tror han kunne gjort mer på fire dager enn fem, om møter og dødtid også gikk ned. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Aleks Gisvold tror han kunne gjort mer på fire dager enn fem, om møter og dødtid også gikk ned. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Tror på økt produksjon

At det kan være fint for mange å jobbe færre dager i uka, er ganske selvsagt.

Like selvsagt er spørsmålet: Vil vi ikke da også få mindre gjort?

– Deltid med full lønn er ingen god idé. Det vil legge høye kostnader på bedriftene og framover trenger vi mer arbeidskraft, ikke mindre, sier direktør for arbeidsliv og tariff Nina Melsom i NHO til NRK.

Men de kode24 snakker med på konferansegulvet på NDC Oslo har en helt annen oppfatning.

– Jeg tror produktiviteten kunne gått opp. For jeg tror vi må kutte ut masse møter som ikke trengs, og mye dødtid, som jeg gjerne skulle vært foruten, sier utvikler Aleks Gisvold i Accelerate at Iver, tidligere Aztek.

Og hvis det skulle bli sånn at produktiviteten med tredagers helg gikk ned, kunne Gisvold gjerne gått ned i lønn også.

– Det høres jo helt magisk ut. Jeg trenger egentlig ikke å kjøpe flere ting, men jeg skulle gjerne hatt mer fri.

«Jeg tror jeg har samme produksjon med 32 timers arbeidsuke.»
Når vi møter Ray Michael og datteren på NDC, viser det seg at han allerede har firedagers arbeidsuke, og er rimelig fornøyd med det. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Når vi møter Ray Michael og datteren på NDC, viser det seg at han allerede har firedagers arbeidsuke, og er rimelig fornøyd med det. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Ray jobber fire dager i uka

På en benk, ved siden av en barnevogn, sitter australieren Ray Michael. Han og datteren er med foredagsholderen Mandy Michael, og veit virkelig hva han snakker om.

– Jeg har firedagers arbeidsuke selv! forteller han fornøyd.

Da han fikk datteren sin forhandla han seg fram til å ha fri hver fredag – en dag han setter av til nettopp henne.

– Det har faktisk vært helt fantastisk. Også kona mi jobber fire dager i uka, så vi har én dag hver til datteren vår, og det er helt utrolig, forteller Michael.

– Hvordan har det endra måten du jobber på?

– Det tok litt tid å trene opp klientene mine og folka jeg jobber med. Til at dette er dagene du kan kontakte meg på, og kontakter du meg på en fredag, får du ingenting, ler han.

– Får du like mye gjort på ei uke nå som før?

– Min sjef vil sikkert si nei, men jeg tror faktisk det, ja. Det krever litt mer sjonglering, og jeg må være mer fokusert på hva jeg må gjøre, men jeg tror jeg har samme produksjon med 32 timers arbeidsuke. Og enda viktigere: Jeg har det bedre.