For de som ikke har fått det med seg, så er det 30 år siden OL gikk av stabelen på Lillehammer. Lekene gikk fra 12. – 27. februar 1994.
Enda mer interessant for oss som ikke nødvendigvis er sportsinteresserte, er at dette arrangementet skapte internetthistorie! OL på Lillehammer var nemlig det første OL-et der det var mulig å følge resultatene direkte via internett.
Dette kan vi takke internett-pioneren Oslonett for. De var de første som tilbød internettjenester og satte opp en webserver utenfor akademia.
– Det var første gang i historien at internett ble brukt til formidling av nyheter fra et internasjonalt idrettsarrangement. Dette vakte oppsikt både nasjonalt og internasjonalt, skrev Nasjonalbiblioteket i 2014, da www.oslonett.no ble innlemmet i Norges dokumentarv – som første nettsted noensinne.
Begynte to dager før åpning
I 1994 var det ikke veldig vanlig å være på internett, og web-en var nesten å regne som noe for "spesielt interesserte".
Det tok imidlertid ikke lang tid før web-en ble noe alle forholdt seg til, og etter hvert skulle web-en skape jobber for et stort antall utviklere i Norge. Og jobb til oss nettjournalister.
Historien til Oslonett startet ifølge universitetsavisen Titan høsten 1991, da Kjell Øystein Arisland innkalte 15 andre IT-profiler ved UiO og Norsk Regnesentral til en samling i det som nå heter Kristen Nygaards hus på Blindern. De 16 bestemte seg for å starte Oslonett, og gikk inn som eiere.
I 1993 satte Oslonett opp Norges første kommersielle nettsted på www.oslonett.no.
Og februar året etter gikk nettsiden "WWW Meets The 1994 Winter Olympics" på lufta.
OL-nettsiden ble ifølge ABC Nyheter påbegynt bare to dager før OL-åpningen! Ifølge avisen ble idéen unnfanget måneden før, da Oslonett fikk tilgang til nyhetsbyrået NTBs resultatfeed og fikk idéen om å viderepublisere denne.
Gikk ned på grunn av høy trafikk
Nettsider for 30 år siden hadde temmelig begrenset med grafikk og i den grad det var bilder, var størrelsen ganske begrenset. OL-sidene hadde likevel litt bilder her og der, stort sett bilder hentet fra OL-sendingene til NRK.
OL-nettsidene ble veldig godt tatt imot av de som hadde internett-tilgang, faktisk litt for godt. For i tillegg til at nettsiden ble brukt av nordmenn som ville få live oppdateringer av OL-resultatene, strømmet det til folk fra hele verden.
Mye av trafikken kom fra USA, der folk hadde oppdaget at de kunne få resultatene fra øvelsene i sanntid fra Oslonetts servere, flere timer før de amerikanske TV-stasjonene kom med nyhetene fra OL-øvelsene.
Trafikken ble så stor at SPARC-serveren til Oslonett og nettforbindelsen på 64 kbps (!) ikke taklet påkjenningen, slik at Oslonett måtte øke kapasiteten ved å sette opp en ny server hos SUN i California.
Resultatlistene ble oversatt til engelsk, noe som ikke var helt feilfritt:
– Det gikk litt fort i svingene, og feil oppsto. Blant annet førte det til at en av medaljevinnerne i alpint ble hetende Kjetil Second Aamodt, uttalte Gisle Hannemyr til Titan, en av dem som var med Oslonett fra starten.
Utøveren heter altså Kjetil André Aamodt, for de uinnvidde.
Erik Meyn er død: – Skapte TV-historie
Starten på weben i Norge
Suksessen med OL-nettsidene ble på mange måter startskuddet for weben i Norge.
– På midten av 1990-tallet ble en stor del av norske husstander knyttet til nettet, og bruk av nettet som kommunikasjonsverktøy og nyhetsformidlingskanal fikk et oppsving. Oslonetts OL‐resultattjeneste har fått noe av æren for dette, skriver Nasjonalbiblioteket.
Visste du forresten at også kode24 på sett og vis har røtter tilbake til Oslonett?
Oslonett grunnla nemlig søkemotoren Kvasir i 1995, og ble senere kjøpt opp av Schibsted. Senere gikk Schibsted Nett og Telenor Online AS sammen om å lage en felles inngangsport til internett for norske og skandinaviske internett-brukere. Navnet var Scandinavian Online AS – forløperen til dagens sol.no. Både kode24.no og Sol.no eies i dag av Aller X, et selskap i Aller Media, som inntil nylig fortsatt het Scandinavian Online AS.
Du finner de gamle OL-sidene på the Internet Archive/Wayback Machine her.