Hvorvidt generativ kunstig intelligens kommer til å ta seg av all programmering framover, diskuteres. Men at AI har inntatt arbeidshverdagen til mange norske utviklere, er åpenbart.
Spesielt når vi ser på tallene fra kode24s siste lønn- og trivselsundersøkelse:
De aller fleste norske utviklere sier nå at de bruker AI på ett eller annet vis i programmeringen sin.
Spørsmålet er hvorfor.
Ikke alle får bruke Copilot
Vi spurte de 2.725 norske utviklerne i vår siste undersøkelse om de bruker AI-assistenter som Copilot, eller løsninger som ChatGPT som sparringspartner, i programmeringen sin:
Litt over halvparten av norske utviklere bruker altså AI-assistenter som Copilot i editoren sin, mens langt flere, fire av fem, chatter med løsninger som ChatGPT.
– Overrasker dette deg?
– Både ja og nei, svarer Jørgen Jensen Tande i Statens vegvesen.
Han er teamleder, og har tidligere fortalt på kode24 hvordan vegvesenet var blant de første offentlige aktørene til å tillate Copilot for sine utviklere.
Nettopp det at ikke alle arbeidsplasser har tillatt slike løsninger ennå, tror han er grunnen til at såpass mange flere heller bruker løsninger som ChatGPT.
– Da føles det nok sikrere å bare diskutere en kodeoppgave på generelt nivå med ChatGPT. Om noen år, derimot, forventer jeg at nærmere 100 prosent av utviklerne har en eller annen AI-assistent direkte i editoren sin. Som utvikler går du virkelig glipp av noe ved ikke å ha en slik assistent lett tilgjengelig.
Første som gir Copilot til alle: «Vil ikke leve uten!»
Koder raskere, ikke bedre
Vi ba folk ta stilling til om de var enige i påstander om at de skrev bedre kode, eller skrev kode raskere, ved bruk av AI:
Blant de som faktisk bruker én av AI-typene, mener altså tre av fire at dette gjør arbeidet deres raskere. Men bare én av tre mener det gjør koden deres bedre.
– Hva tenker du rundt dette – er det hastighet Copilot og AI først og fremst handler om, ikke kvalitet?
– I våre interne spørreundersøkelser har vi betydelig høyere tall når det gjelder opplevd kvalitet- og hastighetsøkning, i tillegg til at en stor del av våre utviklere sier at de lærer fra forslagene Copilot lager, svarer Tande, som altså er uenig.
– Vårt nåværende standpunkt er at kodeassistenter direkte i editor gir høyere kvalitet i koden, og mindre kognitiv last hos våre utviklere. Enkelte deler av kodeutviklingen går også betydelig raskere, men hastighet er ikke viktigst per nå.
Frykter overvåking av ansatte med Copilot
Føler seg som bedre utviklere
Uansett om koden skrives raskere eller bedre – føler norske utviklere seg generelt sett som bedre utviklere ved bruk av AI? Svaret varierer mye ut fra hvem du spør:
Jo flere AI-verktøy du bruker, jo mer føler du altså på at AI-en gjør deg bedre. Eller omvendt, såklart. Og syv av ti blant dem som bruker både assistenter og chat mener de blir bedre utviklere av det.
– Hva synes du, hvor mye bedre utvikler blir man av å bruke AI-verktøy?
– Det er vanskelig å tallfeste slikt, vi har fokusert på å spørre våre utviklere om de mener, i vårt tilfelle, GitHub Copilot er nyttig. Og der har 100 prosent av de utviklerne som deltok i Proof of Concept svart «Ja, det er et nyttig verktøy», forteller Tande i vegvesenet.
– Så konklusjonen vår er at man blir en bedre utvikler totalt sett når man behersker en AI-assistent i editoren, men om det er 5 eller 25 prosent bedre, er mindre viktig. Og våre undersøkelser viser også at jo mer man bruker verktøyet, jo mer fornøyd blir man.
«Så konklusjonen vår er at man blir en bedre utvikler totalt sett.»
Lover å aldri bruke AI: «Jeg virkelig fucking hater generativ AI!»
Mindre frustrasjon, mer glede
– Nå som dere har brukt Copilot i organisasjonen en stund – hva er deres erfaring så langt? På hvilke måter gjør det arbeidet enklere, eller produktene bedre?
– Våre utviklere melder om mindre frustrasjon og mer glede ved koding. Og det er kjempepositivt! svarer Tande i vegvesenet.
– Unit-tester går betydelig raskere å skrive, den dokumenterer koden din veldig raskt og presist, man bruker mindre tid på Google for å løse et problem, og AI-assistenten fungerer som en utmerket sparringspartner for kodediskusjoner. Og om man ser en kode for første gang, er assistenten svært god til å forklare hva koden gjør. I enkelte tilfeller er den også god til å gi kodeforslag som er slankere enn hva dagens kode er.
– Vi har så langt bare gode opplevelser med AI-assistent i editoren, og satser på at verktøyet bare blir bedre og bedre, for dette er kommet for å bli.