500 søkte – bare 24 fikk plass: Nå tar Computas inn årets sommer­studenter

Studentene skal bidra inn på prosjekter for Teknisk Museum, TV-aksjonen og UDI.

24 studenter tok denne uka fatt på oppgavene hos Computas. 📸: Computas
24 studenter tok denne uka fatt på oppgavene hos Computas. 📸: Computas Vis mer

Denne uken startet Computas opp sitt sommerjobbprogram med 24 studenter fra teknologi og realfag.

To får prøve seg på drift i den interne IT-avdelingen CompIS, mens 22 andre skal ut i ulike prosjekter.

– Vårt sommerjobb-program har aldri vært mer populært og er et av årets høydepunkter. Hvert år imponerer de med både nytenkning og pågangsmot, forteller administrerende direktør i Computas, Trond Eilertsen.

I år fikk programmet nær 500 søkere.

Prioriterer studentprogrammet

Mens en del arbeidsgivere har avlyst sine sommerjobber de siste årene på grunn av økonomiske innstramminger, har Computas valgt å beholde sitt program.

Computas-sjefen kaller det et verdivalg og et samfunnsansvar.

– Det utdannes for få teknologer. Vi må gjøre alt vi kan for å ruste de vi har best mulig for oppgavene i både næringslivet og offentlig sektor. For studentene er praktisk erfaring en viktig del av den faglige utviklingen og også for motivasjonen til å fullføre studiene, sier Eilertsen, som også er styreleder for næringslivsnettverket KID ved NTNU.

Kjente merkevarer

I år skal studentene jobbe med prosjekter som fokuserer på samfunnsnytte og anvendelse av kunstig intelligens. Utlendingsdirektoratet (UDI), TV-aksjonen og Teknisk Museum er oppdragsgivere for de fleste studentene.

For UDI skal studenter være med å utvikle en løsning for et smartere og mer brukervennlig søk i Landdatabasen. Basen er avgjørende for å kunne gjøre informerte beslutninger i saker som omhandler asyl og innvandring.

Det er Mikkel Ofrim, Mats Aksnessæther, Caroline F. N. Nersnæs (UX), Idunn Stabell og Karl Martin Helset som skal jobbe med dette.

Team Landinfo. 📸: Computas
Team Landinfo. 📸: Computas Vis mer

For TV-aksjonen skal de få bryne seg på to ulike løsninger for TV-aksjonens administrasjon. En nettside som skal forenkle deling av bilder og digitalt materiell, og en AI-basert kommunikasjonsassistent som skal støtte TV-aksjonens ansatte i å raskt formulere svar på spørsmål og henvendelser.

Helena D. Skants, Magnus Ouren, Elias L. Sommerseth, Solveig M. Heitmann, Camilla T. K. Lund og Julia Lundeby skal jobbe med AI-løsningen til TV-aksjonen.

Team AI-assistent. 📸: Computas
Team AI-assistent. 📸: Computas Vis mer

Delingssiden for bilder er det Ihne Skarbøvik, Nikolaus Engh, Elisabeth Caspersen, Eivind S. Harboe og Zehra T. Ayden (UX) som skal jobbe med.

Team delingsside. 📸: Computas
Team delingsside. 📸: Computas Vis mer

For Teknisk Museums IKT-utstilling I/O skal de videreutvikle et AI-spill som ble utviklet av sommerstudenter i Computas tilbake i 2020, og som siden har vært en populær attraksjon ved museet. Dette inkluderer å utforske om nye algoritmer kan gjøre at spillet kan gjøres mer utfordrende, at det støtter flere språk enn norsk, i tillegg til mulig ny funksjonalitet som flerspiller-modus, toppliste osv.

Alex Makassiouk, Andreas R. Berg, Jamila Mehmandarova, Caroline S. Alvær, Sondre F. Andersen og Victoria Kallerud skal på bryne seg på dette.

Team Teknisk Museum. 📸: Computas
Team Teknisk Museum. 📸: Computas Vis mer

I tillegg skal Fridtjof Svendsen og Bernd Thomas Garmann Klare jobbe med CompIS.

– Disse prosjektene gir studentene en unik mulighet til å bidra til samfunnsnyttige løsninger og få verdifull praktisk erfaring med avansert teknologi og virkelige problemstillinger, avslutter Eilertsen.