Teknologier som JavaScript og PostgreSQL er fortsatt mest populært, mens språket utviklere beundrer mest og har lyst til å lære seg er Rust.
Samtidig er utviklere frustrert over teknisk gjeld på jobben – mens få tror AI vil stjele jobben deres.
Dette er noen av funnene i årets store utviklerundersøkelse fra Stack Overflow, der 65.437 utviklere fra 185 land har deltatt. Undersøkelsen ble gjennomført fra mai 2024 og frem til nå.
Her er noen av de mest interessante funnene i undersøkelsen:
Hater teknisk gjeld!
Stack Overflow-undersøkelsen dekker både profesjonelle utviklere og de som holder på å lære seg å kode – men det er skilt på de ulike kategoriene.
Blant de rundt 29.000 profesjonelle utviklerne som har svart, var det én ting som skilte seg klart ut som det aller mest frustrende på jobben:
– Teknisk gjeld er det største frustrasjonen på jobb for profesjonelle utviklere, ifølge 63 prosent av respondentene. Det gjelder uavhengig av om de er individuell utvikler eller har lederansvar, skriver Stack Overflow.
Mest brukte språk
JavaScript har tronet på toppen som det mest brukte programmeringsspråket helt siden den første undersøkelsen i 2011, med unntak av 2013 og 2024 – da var det SQL som lå øverst.
Mest populære "programmerings-, skripting- og markup-språk":
For de som holder på å lære seg å kode er det imidlertid Python som er det mest populære språket.
Rust er i en særstilling
Det er imidlertid vel så interessant å se på hvilke språk utviklere beundrer og har lyst til å jobbe med.
Under overskriften "Admired and desired" har Stack Overflow spurt om hvilke språk utviklere har gjort omfattende utvikling med det siste året ("admired"), og hvilke språk de har lyst til å jobbe med det neste året ("desired").
Dette er språkene utviklere beundrer mest og har mest lyst til å jobbe med også videre fremover:
– Språket flest utviklere har brukt og vil bruke igjen er for andre år på rad Rust, som 83 prosent sier de beundrer, skriver Stack Overflow.
Mest populære teknologier
Undersøkelsen viser at – i hvert fall globalt – så har Amazon Web Services (AWS) et temmelig sterkt fotfeste blant utviklere.
AWS er den desidert mest brukte skyplattformen, foran Microsoft Azure og Google Cloud:
- AWS: 48 %
- Microsoft Azure: 27,8 %
- Google Cloud: 25,1 %
Hvis vi utelukker profesjonelle utviklere og kun ser på de som holder på å lære seg å kode, er det imidlertid Google Cloud som leder – med 24,5 prosent, og AWS og Vercel på 2. og 3. plass med henholdsvis 21,1 og 19,5 prosent.
Dette er de mest populære web-rammeverkene og teknologiene:
Og de mest populære databasene:
"Alle" bruker VS Code
På spørsmål om hvilke IDE-er og kodeeditorer utviklere bruker, er det ingen tvil:
Visual Studio Code (VS Code) brukes av mer enn dobbelt så mange som IDE-et som kommer på andreplass: Visual Studio.
De mest populære kodeeditorene:
Undersøkelsen viser imidlertid at selv om VS Code er aller mest brukt, er det faktisk Neovim flest utviklere ser opp til og har lyst til å bruke i løpet av det neste året. Neovim får en score på 82,7 prosent for "admired", mot 77,2 prosent for VS Code.
De fleste bruker AI-verktøy
Undersøkelsen har en egen seksjon som handler om kunstig intelligens (AI) og AI-verktøy.
– Når det gjelder AI, så svarer 76 prosent av respondentene at de bruker eller planlegger å bruke AI-verktøy, men kun 43 prosent sier de stoler på nøyaktigheten til AI-verktøy og 45 prosent mener AI-verktøy sliter med å håndtere komplekse oppgaver, skriver Stack Overflow.
Og vi tror ikke AI tar jobbene våre:
– 70 prosent av profesjonelle utviklere ser ikke på AI som en trussel mot jobben sin, skriver Stack Overflow.
«70 prosent av profesjonelle utviklere ser ikke på AI som en trussel mot jobben sin.»
Her er de som er i ferd med å lære seg å kode betydelig mer bekymret enn profesjonelle utviklere. 42,1 prosent av de som lærer seg å kode svarer at de er bekymret eller ikke er sikre, mens 30,4 prosent av profesjonelle utviklere svarer det samme.
Undersøkelsen er temmelig omfattende og inneholder en masse interessant statistikk – mye mer enn vi har gått inn på i denne artikkelen. Du finner hele undersøkelsen her.