I mai-utgaven av Tiobe Index gjør det 67 år gamle programmeringsspråket Fortran et overraskende inntog på topp 10-listen over de mest populære språkene, skriver InfoWorld.
Programmeringsspråket ble opprinnelig utviklet av IBM og dukket opp første gang i 1957. Men hvis du trodde Fortran var dødt, må du tro om igjen. Språket er under aktiv utvikling, med Fortran 2023 som siste versjon.
Årsaken til at populariteten til Fortran har økt jevnt og trutt de siste månedene, er ifølge Tiobe-sjef Paul Jansen at språket brukes en del til matematiske og numeriske formål – et område innenfor programvareutvikling som blir stadig viktigere.
Raskt, modent og gratis
Jansen skriver at selv om det er mange konkurrerende språk innenfor matematisk/numerisk databehandling, så er det gode grunner til at Fortran er "liv laga". Dette er konkurrentene, ifølge Jansen:
- Python: Mest populært, men er tregt
- MATLAB: Enkelt å bruke innenfor matematikk, men har dyr lisens
- C/C++: Populært og raskt, men ikke innbygget støtte for matematiske beregninger
- R: Ligner litt på Python, men mindre populært og tregt
- Julia: Ikke modent nok ennå
– I denne jungelen av språk, ser Fortran ut til å være raskt, ha innebygget støtte for matematiske beregninger, det er modent og gratis. I det stille, sakte men sikkert, får Fortran fotfeste. Det er overraskende, men ikke til å nekte for, skriver Jansen.
Bjørn Frode koda terminal-GUI i Fortran som 15-åring
8 stillinger i Norge
Et kjapt søk på Finn.no viser at det her i Norge for øyeblikket er åtte ledige stillinger som nevner Fortran. De fleste er typisk stillinger i forskningsmiljøer.
"Experience in software development in Python is required and knowledge of Fortran is beneficial", skriver Metereologisk institutt, mens SINTEF Ocean vil ha noen som har "erfaring med programvarespråkene Python, C/C++, JavaScript, TypeScript, Fortran, Qt, Angular og Docker eller tilsvarende."
Hvis du vil leke deg litt med Fortran, kan du gjøre det i nettleseren her.
Slik koda Per-Arne (70) på 70-tallet
Det skal legges til at Tiobe-indeksen er litt omdiskutert. Den skal være en indikator på populariteten til programmeringsspråk, og lages ved å blant annet se på antallet utviklere, kurs og selskaper som befatter seg med språkene. Indeksen kalkuleres ved å hente data fra populære nettsider som Google, Amazon, Wikipedia, Bing og rundt 20 andre.
Men uansett hva man måtte mene om hvor riktig indeksen er, så kan endringene innenfor hvert enkelt språk likevel være interessante.
Her er listen over de 10 mest populære språkene, ifølge Tiobe-indeksen: