7 av 10 nordmenn frykter at AI skaper mer kriminalitet – med god grunn

Telenor har stoppa over én milliard angrep på et halvt år, og AI brukes mer og mer.

Administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge. 📸: Telenor
Administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor Norge. 📸: Telenor Vis mer

Trenden fortsetter:

For andre kvartal på rad melder Telenor om at de har stoppet mer enn 500 millioner forsøk på digital kriminalitet.

Så langt i år er altså mer enn én milliard angrep avverget av én aktør i markedet.

Og AI blir utpekt som en viktig bidragsyter, på angripernes side.

Frykter AI gir mer kriminalitet

Flere er bekymret for å bli utsatt for digital kriminalitet. I en undersøkelse gjort for nettopp Telenor, svarer halvparten at de er mer bekymret enn de var for bare ett år siden.

I samme undersøkelse sier 7 av 10 at de frykter at AI vil føre til mer kriminalitet. Og sjefen hos Telenor Norge understreker at en slik frykt for AI er berettiget.

– Det er ingen tvil om at de som står bak allerede benytter seg av denne type teknologi for å bli mer effektive og treffsikre i sine angrep, sier Birgitte Engebretsen, administrerende direktør i Telenor Norge.

– Det blir stadig vanskeligere å avdekke forsøk på svindel og annen kriminalitet uten spesialisert teknologi og fagekspertise, sier hun.

I pressemeldingen lister Telenor opp flere eksempler på hvordan AI brukes på denne måten, blant annet i utforming av svindlene.

– På denne måten kan man lettere skreddersy svindelkampanjer mot enkeltpersoner, sier Engebretsen.

– Nordmenn er daglige mål

I rene tall har Telenor gjennomført 482 millioner blokkeringer på nett. 10,9 millioner uønskede anrop ble blokkert, og 16,9 millioner forsøk på kriminalitet via SMS ble også hindret. Engebretsen sier dette viser hvor stort samfunnsproblemet er.

– Omfanget av hendelser Telenor håndterer i løpet av et kvartal viser med all tydelighet at nordmenn er daglige mål for kriminelle som ønsker å stjele informasjon og penger, sier hun

– Dette må vi alle ta på alvor, legger Engebretsen til,

Flere tusen av disse var knyttet til spredning av skadevaren Vulture, en kjent banktrojaner. Den spres ved at ofre blir kontaktet og bedt om å laste ned et anti-virusprogram som i realiteten er malware. Dette gjør at kriminelle tar over kontrollen på telefonen. Det er første gang denne trojaneren er oppdaget i Norge.