80% av utviklere trives ikke på jobb – nå lurer alle på hvorfor

Ett Stack Overflow-tall overrasker mange, men ikke Reddit: – Vi blir behandla som kyr.

Bare 20 prosent av alle utviklerne som svarte på Stack Overflows undersøkelse mener de trives på jobben. Nå spør internett seg hvorfor. 📸: Shutterstock / NTB
Bare 20 prosent av alle utviklerne som svarte på Stack Overflows undersøkelse mener de trives på jobben. Nå spør internett seg hvorfor. 📸: Shutterstock / NTB Vis mer

kode24 har allerede meldt om Stack Overflows store utviklerundersøkelse, som blant annet viste at det var én ting utviklere hater mer enn alt annet: Teknisk gjeld.

Men nettet har denne uka hengt seg opp i et annet interessant tall fra samme undersøkelse: Hvor fornøyde utviklere er i jobben sin, helt generelt.

📸: Stack Overflow
📸: Stack Overflow Vis mer

Av de over 65.000 utviklerne som har svart, er det bare 20 prosent som kaller seg "happy at work", og dermed står vi igjen med 80 prosent som ikke vil kalle seg fornøyde med jobben.

Og hele 32 prosent kaller seg "not happy at work".

"Ganske sjokkerende"

– Personlig kan jeg hamre på tastaturet mitt hele dagen og være fornøyd, så jeg synes disse resulatene er ganske sjokkerende, sier utvikleren Jeff Delaney aka Fireship på Youtube.

– Utviklere er godt betalt, får masse ferie, kan jobbe remote, og selv når de tvinges tilbake på kontoret, har de vanligvis sove-podder og ballbinger for å hindre depresjon. Men tydeligvis er det ikke nok, spøker han.

I videoen sin går han gjennom flere resultater fra undersøkelsen som kan vise hvorfor så mange er misfornøyde. Blant annet viser han til at:

  • Ikke alle tjener godt.
  • Mange utviklere sliter med både teknisk gjeld og høyt press på å levere på urealistiske forventninger fra ledelsen.
  • Vi er inne i dårligere tider med mye nedbemannning.
  • Det å ha en kontorjobb i seg selv, hvor man sitter i en stol og stirrer på en skjerm, trenger ikke være oppskrift på lykke for alle.

"Vi blir behandla som kyr"

Også på blant annet Reddit går debatten for fullt, nå.

– Hvorfor er 80 prosent av utviklere misfornøyde på jobb? spør en på r/programming, og har foreløpig fått snart 300 svar.

Det mest populære svaret er:

– Vi blir behandla som kyr, med lite eller ingen anerkjennelse. Og når du ikke tror det kan bli verre, får de inn en "10X"-utvikler fra FAANG med de samme jævla ideene som alle andre, til 10 ganger prisen, som vi blir bedt om å hylle mens de sirkelrunker.

En annen skriver:

– Dumme markedsføringsfolk som lover kundene gull og grønne skoger, med et produkt med paradoksale krav de selv ikke skjønner omfanget av. Alt gjort i en kodebase skrevet da dinosaurer gikk på jorda, fra folk som ikke kan ha hatt én fornuftig tanke hele deres liv.