Stack Overflow lager hvert år en stor undersøkelse der de spør utviklere over hele verden om alt fra hvilke programmeringsspråk og verktøy de bruker, til hvordan de har lært seg å kode.
Nå er årets undersøkelse ute, og nytt av året er at Stack Overflow har lagt til spørsmål som handler om kunstig intelligens (AI) og AI-baserte verktøy.
The 2023 Developer Survey is here! We asked, and over 90,000 developers answered, sharing their top programming languages and tools they admire and desire - and of course, how they're using AI.
— Stack Overflow (@StackOverflow) June 13, 2023
Read the full results: https://t.co/9MT81HgXgC pic.twitter.com/hMy8uB1HsU
Undersøkelsen ble gjennomført i mai i år og fikk mer enn 90.000 svar – opp fra 70.000 i fjor.
Bruker, men stoler ikke på AI
Ifølge undersøkelsen bruker 44 prosent av de spurte AI-verktøy i dag, og 26 prosent har planer om å ta dem i bruk. Hvis vi bare ser på de som holder på å lære seg å kode, svarer 55 prosent at de bruker AI-verktøy.
Dette er de mest populære AI-verktøyene utviklere bruker:
- ChatGPT (83 %)
- GitHub Copilot (56 %)
Hele 77 prosent av respondentene mener AI-verktøy for koding er en positiv ting, og her er det liten forskjell mellom profesjonelle utviklere og de som holder på å lære seg å kode (76 vs 77 %).
Dette bruker vi AI-verktøy til:
Økt produktivitet er den største fordelen med AI-verktøy, med 32,8 prosent, mens raskere læring kommer på 2. plass med 25,2 prosent.
Men selv om utviklere bruker AI-verktøy som et hjelpemiddel, stoler de ikke på dem:
Under 3 prosent stoler altså mye på AI-verktøyene, og bare 39 prosent stoler litt på dem.
– Resultatet forteller oss at AI-verktøy fortsatt trenger å forbedre hvor nyttige de er, skriver Stack Overflow i sine kommentarer til undersøkelsen.
AI-brukere mer ensomme enn andre
JavaScript på topp i 11 år
JavaScript er for 11. år på rad det programmeringsspråket som brukes mest av de som har deltatt i Stack Overflows undersøkelse. 63,6 prosent oppgir at de bruker JavaScript og har gjort "omfattende utviklingsarbeid" i dette språket i løpet av det siste året. Dette er en liten nedgang fra 65,4 prosent i fjor.
Python har imidlertid fått et lite oppsving, fra 48,1 prosent i fjor til 49,3 prosent i år. Kanskje det har å gjøre med at Python er et språk som brukes mye innenfor AI?
Programmeringsspråket C er for første gang inne på topp 10-listen.
Det er også noen forskjeller mellom bruk av både Python, JavaScript og andre språk blant profesjonelle utviklere og de som lærer seg å kode, som du kan dypdykke i hos Stack Overflow.
Oppsummert så er det HTML/CSS og JavaScript som dominerer blant de som lærer seg å kode.
PostgreSQL har gått forbi MySQL
En av de store endringene fra i fjor til i år, er at PostgreSQL har gått forbi MySQL som favorittdatabasen.
I fjor oppga 46,9 prosent at de hadde gjort omfattende utviklingsarbeid i MySQL i løpet av det siste året, mens tallet for i år var 45,6 prosent. Samtidig hadde bruken av PostgreSQL økt fra 43,6 prosent til 45,6 prosent.
Rammeverket mange advarer mot banker fortsatt konkurrentene
Mest populære skyplattformer
AWS beholder førsteplassen som den mest populære skyplattformen, men har gått ned fra 51 prosent i fjor til 48,6 prosent i år.
Rundt dobbelt så mange oppgir at de bruker AWS fremfor Microsoft Azure eller Google Cloud.
Mest populære rammeverk og teknologier
Node.js og React.js er de to mest utbredte web-teknologiene som brukes av de som deltok i undersøkelsen.
Profesjonelle utviklere bruker begge deler noenlunde likt, og de som lærer seg å kode bruker Node.js mer enn React (52 mot 48 %).
jQuery og Express er de neste mest populære web-teknologiene for alle respondenter. jQuery brukes mer av profesjonelle enn de som lærer seg å kode (24 mot 18 %), mens Express brukes mer av de som er på lærestadiet enn profesjonelle (25 mot 20 %).
Next.js blir stadig mer populært, og har gått fra 11. plass i 2022 til 6. plass i år.
– Native kan være dyrt og unødvendig, mener Flutter-elsker
De fleste koder på fritiden
Undersøkelsen inneholder også en masse interessant statistikk om blant annet arbeidsliv og lønn.
Blant annet spør Stack Overflow om hvorvidt utviklere koder på fritiden og om de bidrar til åpen kildekodeprosjekter.
De fleste profesjonelle utviklere (70 %) koder altså utenom jobben som en hobby, mens 37 prosent koder på fritiden eller tar online-kurs for å bli bedre i jobben sin.