Advarer om aldrende open source-miljø: – Trenger våkne øyne og utviklere med overskudd

Konferanser som tidligere var en vei inn til open source-miljøet, er nå først og fremst for de erfarne, mener Steven J. Vaughan.

Open source er basis for hvordan software blir laget, sier Steven J. Vaughan. På bildet justerer Cyril Jourdan roboten ROSA (Rob's Open Source Android) som han programmerte til en konkurranse for noen år siden. 📸: James Gourley / REX / NTB
Open source er basis for hvordan software blir laget, sier Steven J. Vaughan. På bildet justerer Cyril Jourdan roboten ROSA (Rob's Open Source Android) som han programmerte til en konkurranse for noen år siden. 📸: James Gourley / REX / NTB Vis mer

Open source-miljøet trenger «nytt blod», konkluderer Steven J. Vaughan i en kommentar på The Register. Han har bakgrunn som utvikler og teknologijournalist i mer enn 30 år.

Utgangspunktet for kommentaren er en konferanse om nettopp unge og open source i regi av FN, hvor Vaughan sammenligner med situasjonen for 14 år siden.

For i likhet med i 2010, så er det mye snakk om hvordan miljøet skal tiltrekke seg unge utviklere. Samtidig er det med få unntak de samme folkene i miljøet som diskuterer seg imellom, mener Vaughan.

Ingen lett vei inn

Vaughan trekker fram at open source-konferansene tidligere virket som en vei inn for unge, nye utviklere, men det var den gang.

Tiltak som barnevakt på noen konferanser, enkelte hackathons, introduksjonskurs innen open source blir nevnt som tiltak som kan bidra til å få rekruttert flere yngre.

– Samtidig er det slik at de fleste arrangementene nå er ment for erfarne folk innen open source, heller enn for folk som er tidlig i karrieren, skriver han.

Utvikleren Alex Simpson i Funbit har tidligere skrevet i kode24 om at det blir gjort for lite for open source-miljøet. Han advarte da om at konsekvensen kan bli svekkede utviklermiljø over tid. Simpson tok også opp mulige tiltak for å rekruttere nye, yngre utviklere til open source-miljøet.

– Unge trenger også open souce

Vaughan siterer også David Nalley, som er både leder for Apache Software Foundation og for open source-strategi hos Amazon Web Services.

– Det å få folk til å vedlikeholde gammel kode er alt annet enn enkelt, skal Nalley ha sagt ifølge Vaughan. Årsaken til dette skal være at erfarne utviklere har jobbet med dette over tid, og risikerer bli utbrente. Unge utviklere ønsker angivelig heller å lage egne prosjekter.

Til tross for innsatsen som gjøres, mener Vaughan at det er behov for å gjøres mer. Til tross for at arbeidet er meningsfylt, så er det også krevende arbeid, som trenger våkne øyne og utviklere med overskudd.

– Open source-miljøet trenger unge folk. Men unge trenger også open source. Det er basis for hvordan software blir laget, og vi trenger å forsikre oss om at det fortsetter å bli laget på en god nok måte, konkluderer Vaughan.