AI krever så mye strøm at det kan puste nytt liv i atomkraftverk

AI-utviklingen hos Microsoft skal skje med energi fra et beryktet atomkraftverk i USA.

Det går mot aktivitet igjen fra atomkraftverket på Three Mile Island, som fra kjøletårnene på bildet. 📸: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB
Det går mot aktivitet igjen fra atomkraftverket på Three Mile Island, som fra kjøletårnene på bildet. 📸: Andrew Caballero-Reynolds / AFP / NTB Vis mer

Et kraftselskap i USA vil starte opp igjen et tidligere ulykkesrammet atomkraftverk for at Microsoft skal få nok strøm til å utvikle kunstig intelligens (AI).

Planen ble kunngjort fredag av selskapet Constellation Energy, som har inngått en avtale med Microsoft.

Tanken er at Microsoft skal få strøm til datasentre og AI-utvikling fra atomkraftverket på Three Mile Island i Pennsylvania.

Dermed går de bort fra planene om å drive utviklingen med små kraftverk.

Anlegget de har valgt i stedet, var i 1979 åstedet for USAs verste sivile atomulykke noensinne.

Kan være i drift fra 2028

Kraftverket ble stengt i 2019 fordi driften ikke lenger var lønnsom. Men de siste årene har datasentre og utvikling av AI økt strømforbruket flere steder i USA.

Hvis alt går etter planen, kan kjernekraftverket på Three Mile Island starte opp igjen i 2028. Ifølge Microsoft vil anlegget styrke kraftforsyningen i et strømnett som omfatter et stort område øst i USA.

Samtidig vil Microsoft få strøm produsert med en energiform som ikke bidrar til utslipp av klimagasser.

Atomkraft er likevel kontroversielt, blant annet som følge av ulykkesrisikoen.

Ulykken i USA i 1979 førte ikke til personskader, men opprydningen kostet over 900 millioner dollar. Hendelsen påvirket folks syn på atomkraft i USA, og førte til en svekket satsing på atomkraft, skrev Wall Street Journal 29 år etter.

Stort behov for mer kraft

Økt strømforbruk til AI-utvikling fører i mange tilfeller til større behov for energi, og i forlengelsen av dette også økte klimautslipp.

Googles utslipp økte kraftig i fjor, delvis som følge av utvikling av kunstig intelligens. De ventet også at behovet ville bruke.

– Når vi integrerer AI videre inn i produktene våre vil det kunne gjøre det utfordrende å nå målene våre. Det henger sammen med at AI vil kreve enda mer strøm, noe som vil gjøre at vi må forvente økte utslipp, skriver de i rapporten.