Amazon-ansatte må tilbake på kontoret hver dag: «Overbevist om store fordeler»

Amazon følger i sporene til flere andre tech-giganter, og krever oppmøte fem dager i uka.

Amazon-ansatte skal tilbake til en femdagersuke på kontoret fra nyttår, melder toppsjefen i selskapet. 📸: Mark Lennihan / AP / NTB
Amazon-ansatte skal tilbake til en femdagersuke på kontoret fra nyttår, melder toppsjefen i selskapet. 📸: Mark Lennihan / AP / NTB Vis mer

Amazons toppsjef Andy Jassy sendte mandag ut et notat til de ansatte. Der ble de ansatte varslet om nye endringer i hvor de kan jobbe fra, melder Techcrunch.

Alle skal tilbake til kontoret, fem dager i uka, fra starten av 2025, ifølge notatet.

Jassy skriver at de mener det er lettere for ansatte å lære og utvikle seg, samtidig som de mener samarbeidet blir bedre på kontoret.

Baserer det på fem års erfaring

Under pandemien åpnet Amazon, som mange andre, opp for utstrakt bruk av hjemmekontor. I februar ble det et krav om å møte opp på kontoret tre dager i uka.

– Når vi ser tilbake på de fem siste årene, så er vi fortsatt overbevist om at det er store fordeler ved å være sammen på kontoret, skriver Jassy.

Han er klar på at de skal tilbake til samme modell som før pandemien. Ansatte med faste kontorplasser, skal tilbake til det. Ansatte med «agile seating» skal tilbake til det, noe som først og fremst vil berøre ansatte i Europa, skriver han i samme notat.

Åpner for «noe» hjemmekontor

Selv om den nye, gamle normalen er fysisk oppmøte, så vil også unntakene fra før pandemien gjelde.

– Ved sykdom, en hastesak i hjemmet, eksterne møter eller du trengte en dag eller to til å gjøre ferdig noe koding i roligere omgivelser, så kunne folk jobbe hjemmefra. Slik vil det også være i fortsettelsen, skriver Jassy.

I tillegg påpeker han at ansatte som allerede har en egen avtale om varig hjemmekontor med sin øverste leder, også vil kunne fortsette på hjemmekontor.

Føyer seg til rekka

Så hva med ansatte som er blitt ansatt på vilkår om en tredagers uke på kontoret? Eller de som har endret livet for å få det til å passe?

– Vi forstår at noen av våre ansatte har organisert privatlivene sine slik at det vil kreve noen justeringer å gå tilbake til ei uke med fem dager på kontoret, skriver Jassy og påpeker at det er derfor endringen først skjer 2. januar.

Amazon føyer seg dermed inn i rekken av store tech-selskap som krever at de ansatte må tilbake fem dager i uka. Elon Musks selskaper har i over to år hatt en slik praksis.

Samtidig melder Fortune at flere toppsjefer er i tvil på om de skal presse på mer for å få ansatte tilbake til kontoret.

Flere har også spådd hjemmekontorets død i Norge. Men ifølge kode24s lønns- og trivselsundersøkelse, så sitter fortsatt like mange utviklere på hjemmekontor i år som i 2023.