Hvorfor ble du utvikler? 👶
Som mange fra min «generasjon» startet det da jeg brukte alle sparepengene mine på en Commodore 64 (eller "kommandore", som de fleste sa) da jeg var rundt 13 år og bodde i Halden.
Det ble jo selvsagt mye spilling, men også en god del programmering, og fascinasjonen for hvordan matematikk og mekanikk kunne spille på lag og kreere fantastiske ting var der hele tiden. Jeg leste veldig mange datablader hvor de printet ut lange listinger med kildekode og lærte massevis av å studere koden.
Senere overbeviste kjæresten min (som nå er min kone) meg om at jeg burde kjøpe meg en PC. Dette var da vi hadde flyttet til Oslo, jeg hadde jobbet noen år og lurte på hva jeg skulle bli.
Igjen ble det mye dataspill, men også programmering igjen. Herfra bestemte jeg meg vel for å gjøre softwareutvikling til mitt fag, så da ble det studier i hjembyen min Halden.
Hva jobber du med? 💪
Jeg jobber jo nå som konsulent og arkitekt, så jeg er en potet som kan brukes til det meste. Jeg tenkte at det ville være spennende etter så mange år in-house i softwarehus.
Sist var jeg i et prosjekt hvor jeg lagde et ODatabasert API mot en database.
Man lærer fort at det ikke nødvendigvis er morsommere å programmere et fotballspill enn et regnskapssystem – det fascinerende er jo i hvordan koden er strukturert og hvilke tanker som ligger bak arkitekturen. Ellers handler det stort sett om å flytte data rundt i en (eller flere) database(r). 😊
Er det annerledes å være utvikler i dag enn på 90-tallet? 💾
Kjernen i jobben som programmerer er ganske lik, men det er vel strengt tatt blitt slik at en mye mindre del av jobbhverdagen omhandler denne kjernen (ren, konsentrert, ensom programmering). Det er litt på godt og vondt, egentlig.
Man ønsker jo å få masse tid til å skrive kode, men det er så mye annet som må på plass nå. Den store fordelen med dette er jo at man er mye mer involvert i hele prosessen.
Man har alltid vært avhengig av å gjøre ting slik at alle ledd i kjeden får glede og nytte av det, men nå er dette satt mye mer i system. Dette kan jo ofte føre til flere møter og mindre tid til effektiv koding.
En av de store forskjellene fra da jeg begynte, var at da lagde man ofte såkalte ekspertsystemer for brukere som på en eller annen måte var eksperter på det de skulle gjøre, og softwaren ville bare gi de muligheten til å utføre faget sitt. Over tid har det blitt mer og mer slik at de som designer software har så mange flere brukere med svært forskjellig brukerprofil. Derfor blir det stadig viktigere å finne balansen mellom å gjøre ting enkelt å bruke uten å ta bort muligheter.
«Man skal ikke lenger kode for compileren, man skal kode for neste programmerer som kommer inn og skal lese koden din.»
Når det gjelder selve koden er strengt tatt ikke så fryktelig mye forandret. Jovisst har det kommet nye språk og effektiviseringer i de eksisterende språkene – og det er fantastisk bra og viktig og kan spare oss for uhorvelig mye tid. Men en del prinsipper står alikevel fast.
Da jeg begynte var det et annet fokus på performance enn hva det er i dag – mye grunnet svakere hardware. Jeg har ofte havnet i diskusjoner i code reviews hvor jeg blir spurt om å forkorte tre kodelinjer til én. Der skal man tenke seg vel og lenge om.
Man skal ikke lenger kode for compileren, man skal kode for neste programmerer som kommer inn og skal lese koden din. For eksempel setter jeg ALLTID krøllparenteser etter en if-test. ALLTID! Hvis du ikke liker det, kan du glede deg til at du en dag blir gammel nok til å sette pris på det. 😊
Hvordan ser uka ut for deg? 📆
Arbeidet mitt varierer voldsomt fra når jeg er hos Forte og når jeg er ute i et prosjekt.
Jeg har vel strengt tatt hatt full frihet til å jobbe så mye jeg ønsker på hjemmekontor siden tidlig på 2000-tallet, men har alltid strebet etter å komme meg inn på kontoret så mye som mulig. Det er godt for sjelen, for samholdet, for firmaet, for kodekvaliteten (faktisk) og får deg ut blant folk.
Alle er forskjellige, men for meg er det viktig å jobbe sammen med andre, selv når man sitter 90 prosent av tiden med headset på hodet og nesa dypt nedi koden. Etter at vi fikk våre fantastiske barn er det veldig verdifullt å kunne ha fleksibilitet, men for meg er det viktig å bidra så mye som mulig fysisk på jobb.
Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠
Jeg skriver min egen musikk og har endelig kommet litt i gang med min trubadur-virksomhet. Jeg jobber med, og ønsker å få mer fart i tekstskrivingen i min egen musikk.
Jobbmessig er det konstant nye ting å sette seg inn i – sånn er det bare. For meg handler det vel ofte om å trekke litt store, lange linjer når det dukker opp nye ting og se om det faktisk er noe som bringer oss videre eller om det bare er et nytt rammeverk with a fancy name...
Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀
En del år reiste jeg verden rundt og holdt kurs for utviklere i mange land.
Å holde kurs i Spania kl 09:00 – 16:00, når de kommer inn og skal ha mat klokken 09:30, tar 2 timer lunsj midt på dagen, har 14 tolker som simultanoversetter alt du sier under pågående kurs og så er klare til å holde på til 20:00 på kvelden, kan være krevende.
Men ikke for det; jeg fikk jo mange av mine beste jobbvenner der nede.
Ellers er det masse styr rundt tunge nedbemanninger, outsourcing osv. Jeg har stått i en del slikt også som personalleder. Det er ikke spesielt hyggelig.
Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭
Mangel på langsiktighet, og diskrepansen mellom business-avgjørelser og teknologi.
Det hører vel til sjeldenhetene at man har fullstendig kontroll på hvor dyrt og vanskelig det vil være å sy sammen alle systemene som skal integreres når man slår sammen firmaer og kjøper opp konkurrenter.
Men then again – det er vel ofte det som skaper jobber for sånne som oss. 😊
Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖
Ta deg god tid, og lær deg minst én teknologi til ekspertnivå. Det er fint å være en jack of all trades, men mer verdifullt å være master of one.
Og ta med deg alle folkene du jobber og/eller studerer med gjennom en lang karriere.
Dit jeg har kommet i livet nå har jeg tidligere venner og kollegaer i nesten hver eneste teknologibedrift der ute.