- Jeg satt selv med denne problemstillingen i fjor sommer, forteller 22 år gamle Shervin Koushan.
Han studerer kybernetikk og robotikk på NTNU, og skal i år på utveksling til München. I den forbindelse trengte han et nasjonalt ID-kort, men å få seg en time til dette hos politiet var umulig - takket være passkøene.
Dette skal ha vært bakgrunnen for at Koushan fikk ideen til Android-appen Passvarsel, som lar brukerne betale 89 kroner for å få varsler om ledige passtimer.
Altså både i gavnet og navnet ganske likt betalingstjenesten kode24 tidligere har fortalt om; Passvarsel.no, fra 17 år gamle Ole Halvor Lindtveit Bergan.
Han reagerer nå kraftig på den nye appen.
Ole Halvor (17) varsler deg om ledige passtimer på SMS: - Folk takker meg
"Veldig likt"
- Nå har jeg ikke testet ut Passvarsel.no, men ut fra det jeg har lest er appen min billigere, enklere å bruke og man får mer funksjonalitet, sier Koushan til kode24.
Blant annet får du ubegrensa antall varsler i appen fra et ubegrensa antall politistasjoner, du kan få opp alle nye timer i en kalender, du kan selv definere hvilke tidsrom som er aktuelle for deg og appen krever ingen innlogging da alt skjer lokalt fra klienten.
Studenten hevder altså at han fikk ideen sin før Passvarsel.no kom på lufta. Men han innrømmer samtidig at apputviklingen i Kotlin først starta i påska, etter å ha blitt inspirert av suksessen til Passvarsel.no.
- Passvarsel.no var først ut, så all ære til han! Konseptet og navnet er jo veldig likt, det skal jeg innrømme, svarer Koushan.
- Hvor mange aktører i passvarsel-bransjen har vi plass til?
- Jeg tenker i hvert fall at vi må ha en app til Apple-enheter, så her er det bare å melde seg på! Så lenge så mange står uten gyldig pass, vil det være en etterspørsel etter slike tjenester.
«Det at andre prøver å "stjele" eller ta en bit av det jeg har jobbet hardt for å lage, er trist.»
"Trist"
Utvikleren bak Passvarsel.no, 17-åringen Bergan, er ikke spesielt begeistra for den nye appen Passvarsel.
- Jeg ser jo på dette som svært dårlig gjort, sier han til kode24.
- Det at andre prøver å "stjele" eller ta en bit av det jeg har jobbet hardt for å lage, er trist. Spesielt dårlig er det når de benytter samme navn som nå er en merkevare jeg har bygget opp. Det er jo direkte plagiat av det jeg har laget. Konkurranse er én ting, men det å bruke samme navn er å direkte stjele, mener han.
Bergan er redd for at folk vil blande de to tjenestene, og mener det kan være ulovlig av Koushan å bruke dette navnet.
- Jeg synes dette er en fair reaksjon, han var jo først ut, sier Koushan når kode24 forteller han om Bergans reaksjon.
Men da han tviler på at navnet "Passvarsel" er beskytta, har han ingen planer om å endre navnet på appen sin.
Eier ikke data
Plagiat eller ikke; hverken Bergan eller Koushan eier dataene de bruker for å gi brukerne sine passvarsler. Begge to har dekonstruert politiets egne nettsider, for å finne de udokumenterte API-kallene politiet.no selv gjør for å finne timene.
- De samme kallene blir gjort fra appen, og her sammenligner den hvordan tilstanden var ved forrige parsing, forklarer Koushan.
Ingen av utviklerne har bedt politiet om lov til å bruke dataen. Men kode24 har tidligere spurt politiet om hva de tenkte om Passvarsel.no sin bruk.
- På generelt grunnlag ønsker vi at data benyttes etter prinsippet om "fair use", som betyr at alle som bruker dataene ikke må legge mer belastning på løsningene våre enn nødvendig, sa sjefsarkitekt Tore Aasgaard i Politiets IKT-tjenester til kode24 da vi spurte, som også kunne slippe denne bomba:
- Vi er i dialog med vår leverandør for å se hvor raskt politiet selv kan levere denne tjenesten, gratis, til innbyggerne.