Apple åpner for mobilbetaling fra tredjeparter: Vipps jubler

Apple åpner teknologien for at det kan utvikles andre mobillommebøker for iPhone: – Fantastiske nyheter, sier Vipps-sjef.

Vipps-sjef Rune Garborg sier de har planer om å lansere en betalingsløsning for Iphone innen året er omme. 📸: Berit Roald / NTB
Vipps-sjef Rune Garborg sier de har planer om å lansere en betalingsløsning for Iphone innen året er omme. 📸: Berit Roald / NTB Vis mer

Den siste tiden har EU-kommisjonen gransket Apple for brudd på flere konkurranseregler.

Torsdag ble Apple enige med EU-kommisjonen om at tæppe-teknologien skal åpnes for tredjeparter. I bytte blir flere av granskingene mot Apple stanset.

Dette betyr i praksis at Apple åpner opp for at andre utviklere kan lage andre løsninger for å betale med iPhone, i tillegg til Apple.

Dermed kan rundt halvparten av norske mobileiere få et nytt alternativ til betaling.

Sikter på løsning før nyttår

– Det er fantastiske nyheter at EU og Apple har inngått en avtale om at tredjeparter kan bruke teknologien for kontaktløs betalings for Iphone, heter det seg i en pressemelding fra Vipps.

– Vi har en ambisjon om å lansere en løsning innen utgangen av 2024, sier sjef i Vipps MobilePay Rune Garborg.

DNB har lenge ment at Apple har forhindret konkurranse og innovasjon når de har nektet andre å bruke teknologien for mobilbetaling.

Da DNB kjøpte opp Sbanken, mistet Sbankens kunder muligheten til å bruke Apple Pay, til stor frustrasjon for mange. Banken er også er største eier i Vipps, med en andel på rundt 45 prosent av aksjene.

Apple skal fortsatt godkjenne

– At Apple åpner for andre mobile lommebøker, er veldig gode nyheter for forbrukere, bedrifter og innovasjon. Dette er en kamp vi har kjempet lenge, og vi ser fram til å konkurrere på like vilkår med Apple på mobilbetalinger, sier Garborg.

Margrethe Vestager er EU-kommisjonær for konkurranse, og har ansvar for mye av den digitale markedspolitikken til EU. Hun sier Apple har forpliktet seg til å gi tredjepartsutviklere tilgang til NFC-teknologien uten kostnader. Dette skal gi utviklerne tilgang til funksjoner som FaceID, forklarte hun under en pressekonferanse.

Samtidig skal Apple fortsatt sitte på nøkkelen for å godkjenne hvilke selskaper som får komme inn som et alternativ til deres egen løsning, skriver Vipps i sin pressemelding.

– Nå er det opp til Apple å overholde avtalen med EU-kommisjonen. Vi forventer og regner med at de følger avtalen. Det er imidlertid ikke før vi eller en annen digital lommebok har lykkes med å lansere en konkurrerende løsning til Apple Pay på iPhone, at vi kan si at markedet virkelig er åpent, sier Garborg.