Dette var uken for vindpust 🌬️ og kontroverser 🧨 ➡️ Kanye fikk komme tilbake til Twitter (eller rettere sagt X ), Google sin foreslåtte webstandard Web Environment Integrity (WEI) fikk enda mer heat 🔥 og 3204 skjedde i frontend-verdenen!
Nytt i nettleser-verdenen 🕸️
Det er mange som har fulgt Google sitt forslag om en ny webstandard med argusøyne.
Kort fortalt er hensikten bak dette forslaget å angivelig sikre pålitelighet mellom nettleser og server, for å blant annet håndtere typiske problemer som eksempelvis masseoppretting av kontoer, bot-deteksjon, juks i nettbaserte spill, og forsøk på å gjette passord.
Til tross for det som tilsynelatende er gode intensjoner, så har ingeniørene i Google møtt sterk kritikk fra flere kanter, både av tidligere ingeniører i Google, men også utviklere av andre nettlesere som Mozilla Firefox og norske Vivaldi — som frykter hvordan en slik standard vil kunne påvirke det åpne internett. Julien Picalausa i sin bloggpost hos Vivaldi:
"The use cases listed seem very reasonable, the solution proposed is absolutely terrible."
Det blir uansett spennende å følge med hva som skjer videre … 🍿
Mener Google-forslag vil ødelegge weben
Ellers tenker jeg vi kan avslutte nyheter fra nettleser-verdenen med en liten gladnyhet, da nettleseren Arc nå har oppgradert til versjon 1.0 og offisielt åpnet opp for nedlasting for alle! Tidligere måtte du nemlig inviteres for å kunne laste ned nettleseren, mens den siste tiden måtte du lage en egen bruker for å få tilgang. For Windows er det fortsatt litt ventetid, dessverre. Ironisk nok er Arc en nettleser som i grunn bruker Chromium, så det blir spennende å se om WEI kan påvirke her også i fremtiden 😟
Lag din egen AI-app med AI-verktøy 🧠
Det er ikke ofte Github publiserer tutorials på sin egen blogg, men forrige uke ble det sluppet en tutorial som virkelig viser frem styrkene til AI-verktøy i utviklingsprosessen!
Dette blogginnlegget er en fin demonstrasjon på hvor lett det er å komme i gang med hobbyprosjekter ved bruk av hjelpemidler som Github Copilot og Github Copilot Chat. 💬
Ikke bare bruker du AI til å bygge denne appen, men du får også se hvor enkelt det er å koble seg opp mot OpenAI sitt API og mate deres GPT-modell med prompts fra egen app.
Google Analytics lov å bruke i Norge igjen
Winded 📱💻🖥️
På prosjektet jeg jobber på nå utvikler vi en mobile-first applikasjon som må tilby støtte for ulike skjermstørrelser. Det hender stadig vekk at jeg glemmer å verifisere at mine antatte “fixes” ikke utløser feil på andre skjermstørrelser.
Hvis du også tar deg selv i å glemme sånt, så finnes det heldigvis et verktøy som sikrer responsive design: Winded lar deg ha oppe flere skjermer samtidig så du kan sjekke for responsitivitet i løsningen din på tvers av ulike skjermstørrelser.
Et enkelt, men effektivt verktøy! 🧷
Object-fit og object-position 🌉
I samme applikasjon skulle jeg forleden lage noen miniatyrbilder (på engelsk thumbnails) for brukeropplastede bilder. 📸 En utfordring jeg støtte på her var at det var varierende størrelser på bildene brukerne lastet opp, så mine omgjorte miniatyrbilder fanget ikke alltid opp det viktigste i bildene deres, eller så ble bildene deres svært ofte forvrengte.
Jeg skulle ønske jeg hadde kommet over Ralph Mason sin gjennomgang av hvordan bruke object-fit og object-position i CSS litt tidligere, da dette løste problemet mitt veldig lettfattelig.
Med object-fit kan jeg spesifisere hvordan et bilde vises innenfor sin såkalte content box, altså det definerte området bildet opptar. I mitt tilfelle var løsningen object-fit: cover, som sier at bildet skal oppta så mye plass som mulig i sin context box, uten å forvrenge bildet. I kombinasjon med object-position kunne jeg da ytterligere spesifisert hvilken del av bildet som skulle utgjøre miniatyrbildet 🖋️
For mange er dette første jobbuke etter fellesferien🏖️, og i så fall — velkommen tilbake! 🎉 Ha en fortsatt fin uke, så sees vi igjen til neste 🗓️🔁😄