kode24-prisen, hvor kode24s lesere stemmer fram vinnerne, hadde i år fem nominerte til Årets koder 2023-prisen, for å stemme fram den som utmerka seg aller mest i spalta vår Ukas koder:
Med hele 59 prosent av de 443 stemmene stakk Silje Christensen av med seieren.
- Jeg ble jo veldig overrasket da jeg hørte at jeg var nominert, og syns jo det var stas. Så det å vinne er jo veldig gøy! sier Christensen, som jobber som utvikler i Techfolk, til kode24.
Har følt på hobbypress
"Det er en seiglivet myte at alle utviklere har vært opptatt av teknologi siden barndommen, og Silje Christensen forteller fint om sin reise til koding; gjennom tilfeldigheter, kjente og det å faktisk prøve" skrev kode24 i vår nominasjon av Christensen.
- Jeg hadde aldri skrevet en linje kode før jeg begynte på Datateknologi på NTNU. Med unntak av en Piczo-nettside der jeg kopierte inn HTML for å få inn ukas musikkvideo, forteller Årets koder 2023.
Det var, mer eller mindre, tilfeldigheter som gjorde at Christensen ble utvikler. Og kode24 har flere ganger omtalt hvordan enkelte utviklere ikke er spesielt begeistra for folk som kommer inn i bransjen uten å ha hatt koding som hobby allerede.
Ole Petter tror han vet hvorfor gatekeepere er skeptiske til nye utviklere: - De har hatt det for enkelt
- På studiet var det noen som hadde koda siden de var yngre, noen hadde tatt et IT-fag på videregående, også var det flere som ikke hadde koda før de starta på Datateknologi. Så det at man må hatt koding som en hobby siden man var liten, stemmer ikke i mine øyne, sier Christensen.
- Men jeg har følt et press på at jeg burde kode på fritiden - noe jeg er svært dårlig på å prioritere. Det er ikke fristende å sette meg ned foran Mac-en og kode mer etter en lang arbeidsdag. Jeg har kommet frem til at det viktigste for meg er å være på prosjekter der jeg hele tiden blir utfordret og lærer nye ting - og jeg syns det har funket veldig bra! Jeg digger jo jobben min, men har ikke behov for å jobbe mer enn 40 timer i uka!
«Jeg digger jo jobben min, men har ikke behov for å jobbe mer enn 40 timer i uka!»
Årets hobby-prosjekt: «Smale og rare greier»
Vil vise jenter koding tidligere
I Ukas koder-intervjuet som sikra Christensen nominasjonen, forteller hun blant annet at "Jeg mistenker at dette ville vært mitt førstevalg fra starten av, hvis noen hadde introdusert meg for alle mulighetene en IT-utdanning kan by på."
Og kode24 har skrevet om hvordan den skeive kjønnsfordelinga i bransjen vår kan skyldes at gutter i større grad enn jenter introduseres til koding før studiene.
- Jeg tror at dersom flere jenter blir introdusert til programmering i en tidligere alder, kan det bidra til å jevne ut den skjeve kjønnsfordelingen. Jeg tror ikke interessen for koding kommer med Y-kromosomet når man blir født, men at interessen i stor grad er påvirket av miljøet, som kan være så mangt, sier Christensen.
- Jeg tror også at noen barn former idéer om hva slags yrker de passer inn i basert på hva de voksne de kjenner jobber med og hva de ser på for eksempel TV eller leser om. Fordi vi er få kvinnelige utviklere og ikke er like godt representert i rollen som utvikler tror jeg det går litt tregere å jevne ut kjønnsfordelingen, fortsetter hun.
- Dersom man liker å løse problemer, optimalisere ting eller å skape noe - da tror jeg man også syns koding er gøy. Det er interesser jeg tror mange jenter og gutter har! Derfor tenker jeg det er positivt om vi introduserer jenter for koding, viser hvor gøy det er og alle mulighetene en utvikler-karriere kan gi dem.