Årets stemme: - Kodere må delta i samfunnsdebatten

Samfunnet står i en vanskelig situasjon i møte med stadig mer komplisert teknologi, mener vinneren av kode24-prisen Årets stemme.

I motsetning til endel andre debatter opplever jeg at teknologi-debattene ofte har en raus og åpen tone, mener Johannes Brodwall, utvikler i Sopra Steria. 📸: Privat.
I motsetning til endel andre debatter opplever jeg at teknologi-debattene ofte har en raus og åpen tone, mener Johannes Brodwall, utvikler i Sopra Steria. 📸: Privat. Vis mer

- Når jeg ser problemer i samfunnet er det vanskelig å stoppe meg selv fra å uttale meg, sier Johannes Brodwall, utvikler i Sopra Steria og vinneren av kode24-prisen Årets stemme, til kode24.

Før jul publiserte kode24 våre nominerte til årets kode24-priser og gjennom jula har dere stemt på deres favoritter.

Etter nesten 450 stemmer er vinnerne av våre syv kategorier klare. I dag presenterer vinneren av Årets stemme, Brodwall. Han kapret 32.4 prosent av stemmene i sin kategori.

En "Java-guru"

"Brodwall er egentlig "principal software engineer", men vi kaller han utvikler likevel, og det har foreløpig ikke Brodwall protestert mot. Brodwall er ikke bare en Java-guru som kan forklare kompliserte ting såpass enkelt at selv jeg forstår det, men han er også en engasjert utvikler som blant annet har ytra seg i årets kjønnsdebatt og vært aktiv i utviklingen av Smittestopp. Sånt applauderer vi.", skriver nominasjonskomiteen.

På andreplass havnet Elise Kristiansen, webutvikler i Aplia, med 31.1 prosent av stemmene. Tredjeplass gikk til Caroline Odden, utvikler i Bekk. Fulgt av Marcus Sahlin Pettersen, CEO i Alv med 12.5 prosent av stemmene.

Brodwall roser de andre kandidatene og mener at alle fortjener en pris.

- Spesielt synes jeg at Elise Kristiansen sin stemme var viktig og modig. Jeg er stolt av bidragene jeg kommer med, men jeg tror jeg fikk mye hjelp fordi mange kjenner navnet mitt etter lang tid i bransjen.

Viktig med mangfold

- Du er en aktiv samfunnsdebattant. Hva er det som driver deg?

- I saker som Smittestopp gjelder det ting jeg har greie på og da er det nesten umulig å la være, sier Brodwall.

Han mener at det da er viktig å kanalisere engasjementet best mulig.

- I tilfellet Smittestopp vokste det fram et slags uformelt nettverk av folk som belyste saken fra sin side og hvor vi alle jublet hverandre frem. Det åpner for nye perspektiver samtidig som at det sosiale i debatten blir en positiv opplevelse, sier Brodwall.

Han trekker også fram mangfolddebatten som viktig.

- Det var noen som stusset over artikkelen der fem menn fremhever viktigheten av kvinner i IT. Men de fleste skjønner poenget: det er et problem for enhver bransje om det nesten bare er én type mennesker som jobber der. Man blir fattigere på synspunkter og erfaringer.

Kompleks teknologi

Brodwall forteller at artikkelen ble til som følge av debatten på Twitter.

- Jeg opplever mange engasjerte debatter rundt teknologi og samfunn i sosiale medier. Kanskje i motsetning til endel andre debatter opplever jeg at teknologi-debattene ofte har en raus og åpen tone. Da blir debatten motiverende i seg selv.

Brodwall mener at vi er i en vanskelig situasjon som samfunn, som følge av at vi i økende grad blir avhengig av stadig mer kompleks teknologi.

- Beslutningstakere i samfunnet har en enorm utfordring på å henge med. Jeg tror samfunnet er helt avhengig av at kodere og andre teknologer bidrar i debatten, sier han.


Utfordrer leserne

Sopra Steria-utvikleren forteller at desto mer han skriver desto mer blir han motivert til å skrive. Han legger til at han også er heldig som underviser studenter i programmering. Brodwall mener at dette har utfordret ham til å gjøre temaene forståelige for alle.

- Man kan alltid bli flinkere til å formidle noe og jeg ønsker å alltid tenke på hvordan det jeg skriver kan treffe bedre og bedre.

Ifølge Brodwall er det viktig å vende seg til å formidle ideer skriftlig dersom man ønsker å "bli skribent".

- Jeg har fått mye trening av å skrive på min lille bortgjemte blogg.

Han legger til at det er mest motiverende å skrive når man vet at noen leser.

- Jeg vil gi en invitasjon og utfordringer til Kode24 sine lesere: Send meg en tekst du har skrevet på Twitter og så skal jeg gi deg tilbakemelding og hjelpe deg å spre artikkelen når du har publisert den.