- Det er når svarene kommer det er skummelt, men da står man jo allerede i det og har ikke så mye mer å tape, sier Elise Kristiansen, vinner av kode24-prisen Årets stemme, til kode24.
Før jul publiserte kode24 våre nominerte til årets kode24-priser og gjennom jula har dere stemt på deres favoritter.
Etter nesten 450 stemmer er vinnerne av våre syv kategorier klare. I dag presenterer vinneren av Årets stemme, Kristiansen. Hun kapret 34.4 prosent av stemmene i sin kategori.
Elise tar et oppgjør med gatekeeping blant norske utviklere: - Skadelig og ekskluderende!
Norges tøffeste utvikler
"Det er ikke første året Elise får nominasjon til kode24-prisen, og neppe det siste, for det er ikke uten grunn vi nylig kalte henne "Norges tøffeste utvikler". I år har Kristiansen gått i strupen på gatekeepere, klisjeer rundt utvikleryrket som kan holde spesielt kvinner unna og myter om bransjen vår som kan holde alle unna.", skriver nominasjonskomiteen.
På andreplass havnet kode24-klubben med 26.4 prosent av stemmene. Tredjeplass gikk til Norsk programmering med 20.1 prosent av stemmene.
- Du er en aktiv samfunnsdebattant. Hva er det som driver deg?
- Jeg begynte egentlig bare å blogge om helt hverdagslige ting for mange år siden, for å vise hva slags fin hverdag man kan ha som utvikler og for å bryte stigmaer om hva en webutvikler er. Jeg er generelt glad i å skrive, og det i kombinasjon med å måtte få ut alle mulige meninger gjorde at jeg skrev det første "debatt"-innlegget som var relevant for IT-bransjen, sier Kristiansen.
«Jeg er egentlig ikke så modig, hver gang jeg skriver noe og sender det avgårde går det alltid en skrekk gjennom kroppen med "shitshitshit".»
Får litt adrenalinrus
Ifølge Kristiansen var ikke innlegget ment å være "debatterende", men heller en videreformidling av hva hun hadde lest av historie og statistikk.
- Men så klarer jeg jo ikke å la være å legge til alle mulig egne meninger. Og det er egentlig det som driver meg; kombinasjonen av et behov for å videreformidle noe jeg har lært som kan være opplysende, personlige meninger og ønske om å få en endring, sier hun.
Johannes Brodwall, som vant Årets stemme i 2021, trakk den gang særlig fram Kristiansens stemme som viktig og modig.
- Hvor finner du motet til å skrive det du gjør? Flere av tekstene dine lager jo ofte debatt.
- Jeg er egentlig ikke så modig, hver gang jeg skriver noe og sender det av gårde går det alltid en skrekk gjennom kroppen med "shitshitshit", og jeg takler kritikk utrolig dårlig. Men det er jo litt adrenalinrush, og sånn sett er det jo gøy når det blir debatt, sier Kristiansen.
Derfor er Elise for mangfold, men mot kvotering
Mer om funksjonsnedsettelser
Kristiansen forteller at selve skrivingen ikke krever noe mot, ettersom hun "bare formidler tanker og erfaringer.
- Det å sende det jeg har skrevet er jo bare noe man må få gjennomført. Og så må jeg få sagt at Johannes var en veldig verdig vinner i fjor, og han gjør mye bra for bransjen vår, og for å forbedre den!
Kristiansen mener det er mange debatten utenfor IT-bransjen som hun mener det er for lite søkelys på:
- Men som jeg ikke helt vet hvordan jeg skal få bidratt i, siden jeg ikke har erfaring med de gjeldende problemene. For eksempel syns jeg vi er altfor dårlig på å behandle personer med funksjonsnedsettelser i samfunnet. De er jo de aller mest diskriminerte, sier Kristiansen.
Hun legger til at utviklerbransjen må finne ut hva man som bransje kan gjøre for å bidra i de sakene.
- Annet enn å fortsette og fokusere på god universell utforming av alle produkter vi lager, slik at man i det minste ikke er utestengt fra den arenaen i livet, ved siden av så mange andre arenaer.
«Det er viktig med meninger fra ulike perspektiver, og jeg tror altfor mange kloke hoder sitter inne med gode løsninger og refleksjoner.»
Ville bli sykepleier
- Har du en koderelatert funfact om deg selv som mange ikke vet om?
- Hehe, jeg hater å finne på funfacts om meg selv. Kanskje at jeg egentlig kodet litt frontend allerede på ungdomsskolen uten at jeg engang visste det? Da jeg og bestevenninnen min hadde blogg på blogg.no sammen, og vi satt og endret på designet i templates og CSSS som var tilgjengelig.
Kristiansen forteller at hun ikke visste hva koding var, og hennes eneste plan for fremtiden var å bli sykepleier.
- Men det hadde vært kjekt om noen fortalte oss at det var mulig å jobbe med det vi satt og fiklet med. Jeg fikk først vite hva HTML og CSS var på høgskolen, og skjønte da hva det var vi hadde drevet med.
- Har du en utfordring til kode24s lesere?
- Egentlig å skrive ned det de har på hjertet og sende det inn til dere. Det er viktig med meninger fra ulike perspektiver, og jeg tror altfor mange kloke hoder sitter inne med gode løsninger og refleksjoner.