Aslak lagde app for å bli kvitt Facebook: «Men kommer meg ikke helt ut!»

– Events var et produkt jeg følte det burde finnes et uavhengig alternativ til, sier utvikleren Aslak Hollund, som nå har gitt ut "Shera".

Aslak Hollund håper Shera kan gjøre han (og andre) mindre avhengige av Facebook. 📸: Privat / Kurt Lekanger
Aslak Hollund håper Shera kan gjøre han (og andre) mindre avhengige av Facebook. 📸: Privat / Kurt Lekanger Vis mer

Mange snakker om å kutte ut Facebook og andre Meta-produkter på grunn av personvern, men for de fleste blir det med praten.

Utvikleren Aslak Hollund (31) har heller ikke helt klart å gi slipp på Facebook, men forteller til kode24 at han en stund har jobbet på et hobbyprosjekt som skal gjøre ham litt mindre avhengig av Facebook.

Resultatet er Shera.no, som er en forholdsvis minimalistisk web-applikasjon som kan brukes til eventer – som å arrangere bursdager, middager eller fester.

– Du kan lage et event på siden med sted, tidspunkt og all annen relevant informasjon, og så sende invitasjon til venner og holde styr på hvem som kommer. Det er rett og slett et open-source-alternativ til Facebook Events, sier Hollund.

Til daglig jobber han som programvareutvikler i startupen Konfidens med å lage programvare som skal gjøre det enklere for psykologer å drive praksisen sin.

– Men hobbyen min er å lage små web-apper som løser alle mulige problemer for meg. Alt fra å finne ut når neste Formel 1-race er til å lage Vipps-lenker.

Slik ser Shera-appen ut.
Slik ser Shera-appen ut. Vis mer

Virket ikke så vanskelig

– Hvorfor laget du Shera?

Over de siste årene har jeg prøvd å redusere bruken min av Meta sine produkter. Jeg har akseptert at jeg ikke klarer å komme meg helt ut, men jeg har flyttet en del gruppechatter over på Signal, sier Hollund.

Han forteller at han har satt opp en plugin i nettleseren som stopper han fra å scrolle i nyhetsfeeden, i tillegg til å fjerne snarveiene fra hjemmeskjermen på mobilen. Resultatet er at han er tilgjengelig på plattformene for andre, samtidig som han prøver å ikke aktivt bruke dem selv.

– Events var et produkt jeg følte det burde finnes et uavhengig alternativ til, og det virket ikke som om det skulle være så veldig krevende å lage det heller. Også er det jo en større og større fordel at man kan bruke Shera også om man skal invitere folk som har klart å gå hele veien til å slette Facebook-kontoen sin!

Aslak Hollund følte det burde finnes et uavhengig alternativ til Facebook Events. 📸: Privat
Aslak Hollund følte det burde finnes et uavhengig alternativ til Facebook Events. 📸: Privat Vis mer

Ville teste ut tRPC

– Si litt om stacken!

– Shera er bygget på T3-stacken, altså Next.js med TypeScript, tRPC, Auth.js og Prisma med databasen i Supabase.

tRPC er en løsning for å bygge API-er med ende-til-ende typesikkerhet.

– Første versjonen av Shera ble bygget rett rundt da T3-stacken først kom og var på den "hotteste", så noe av motivasjonen var å sjekke ut hva greia var med tRPC, sier Hollund.

Han er veldig positivt overrasket over hvor bra denne stacken er. For de som ikke vet hva T3-stacken er, så er den utviklet av Theo Browne, som mange kjenner til fra YouTube.

– Det er veldig enkelt å slenge ut ny funksjonalitet. Når jeg plutselig bestemte meg for å skrive om hele prosjektet tidligere i år – det er jo et hobby-prosjekt tross alt – så gikk det ganske smertefritt.

Open source er standard

– Du har valgt å open source prosjektet. Hvorfor det?

At prosjektet er open source er nok mest en default innstilling for meg. Om jeg ikke har noen veldig god grunn for det så er hovedsaklig ting jeg lager åpent, om ikke annet for at jeg lettere kan dele kode-eksempler på ting når jeg snakker om prosjektet.

En av de viktigste grunnene til at Hollund velger å ha kildekoden til nettopp dette prosjektet åpent, er at mange nok vil være bekymret for hva et alternativ til Facebook Events gjør med dataene dine.

– Da tenker jeg at det er veldig greit å ha kildekoden åpent.

– Håper du andre vil bidra på prosjektet?

– Det hadde vært kjempekult om noen ønsket å bidra, jeg tror prosjektet burde være relativt greit rigga for å ta imot bidrag, og om ikke annet så er issues veldig velkomne!

Bruker det til alt selv

Hollund prøver å utfordre seg selv til å spre prosjektene sine, slik at det ikke skal bli ting bare han selv bruker. Derfor bruker han Shera til så godt som alt han kan – men innrømmer at det kanskje kan bli litt mye "dog-fooding" for noen.

– Men skal du ut å ta en øl med meg, så er det en sjanse for at jeg lager et Shera-event, om ikke annet for å høre om hvilken ny og spennende login-bug du fikk i dag. Hvis noen eksperter på Next Auth har lyst til å kurse meg litt så klager jeg ikke!

«Skal du ut å ta en øl med meg, så er det en sjanse for at jeg lager et Shera-event.»

– Det blir i alle fall brukt til alle større feiring i vennegjenger, om det skulle være bursdag, 17. mai frokost eller bare en brunch.

– Hva er planene videre?

– Utover å fikse de feilene jeg vet jeg har i login-flyten (magic links er ikke så kult som jeg trodde), så holder jeg på med et bedre invitasjonssystem som skal gjøre det enklere å invitere folk du har delt shera-events med før.

– Også er det nok på høy tid at jeg bruker litt tid på å gjøre det mulig å få event-siden sin til å se enda bedre ut.